Η γκαλερί Bernier/ Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Διονύση Καβαλλιεράτου, «Chorus / Χορός», έως τις 18 Ιουλίου 2020. Στην καινούργια του έκθεση θα παρουσιαστούν 30 σχέδια μεγάλων διαστάσεων, πάνω σε χαρτί, που προσεγγίζουν το θέμα του Χορού μέσα από μία διαφορετική οπτική.
Bernier/ Eliades Gallery, Επταχάλκου 11, Αθήνα
Τρi/Τετ/Πέμ/Παρ/Σάβ (έως 3/07): 12:00 – 21:00
Είσοδος ελεύθερη
Παράλληλα με την έκθεση στη γκαλερί, ο οργανισμός ΝΕΟΝ και το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζουν την γλυπτική εγκατάσταση του Διονύση Καβαλλιεράτου «Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης» στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, έως τις 3 Ιουλίου, σε επιμέλεια της Πολύνας Κοσμαδάκη.
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
5/6 – 3/7
Είσοδος ελεύθερη
Από το άνοιγμα των μουσείων και έως τις 13 Σεπτεμβρίου η έκθεση θα περιμένει το κοινό της στην Αίθουσα Σ. & Ε. Κωστοπούλου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Η έκθεση αναφέρεται στην ιστορία ενός μοναστικού συγκροτήματος (καστρομονάστηρου), που έχει τις ρίζες του στον 13ο αιώνα και δεσπόζει σε ένα μικρό νησάκι, το νησί Σταμφάνη του συμπλέγματος των Στροφάδων. Η σειρά φωτογραφιών του Robert McCabe και η έρευνα της Κατερίνας Λυμπεροπούλου πλαισιώνονται από
μοναδικά εκθέματα αλλά και κείμενα διακεκριμένων επιστημόνων και είναι ένας φόρος τιμής στη ζωή του τελευταίου μοναχού των δυσπρόσιτων Στροφάδων, που έζησε εκεί 38 χρόνια.
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Βασ. Σοφίας και Κουμπάρη 1, Αθήνα
Έως 13/9
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Κωστή Βελώνη, με τίτλο «Ghost Beggar». Για πρώτη φορά ο καλλιτέχνης παρουσιάζει σε μία έκθεση έργα που ανταποκρίνονται σε όλο το φάσμα των εικαστικών του μέσων: γλυπτά, σχέδια σε χαρτί και έργα σε καμβά. Ο τίτλος προέρχεται από την εμφάνιση κάποιων ασπροβαμμένων ζητιάνων στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας προς τα τέλη του 2010, οι οποίοι κατηφείς και αμίλητοι, τυλιγμενοι μ’ ένα λευκό σεντόνι, ζητούσαν ελεημοσύνη από τους περαστικούς.
Kalfayan Galleries, Χάρητος 11, Αθήνα
Δευτ.: 11 π.μ.-3 μ.μ., Τρ.-Παρ.: 11 π.μ.-7 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. (10/6-26/9)
Είσοδος ελεύθερη
Η Ίαση είναι το νέο έργο της Γεωργίας Σαγρή και συνάμα η έρευνα και πρακτική που δουλεύει η καλλιτέχνιδα εδώ και δέκα χρόνια και πιο πρόσφατα στο εργαστήριο της, την Ύλη[matter]HYLE, στο πλαίσιο της δικής της εκπαίδευσης και προετοιμασίας. Στον TAVROS παίρνει μια νέα μορφή μέσα από ατομικές συνεδρίες με συμμετέχοντες που δήλωσαν συμμετοχή σε ένα ανοιχτό κάλεσμα. Οι συνεδρίες βασίζονται στις δικές της ασκήσεις και σωματικές τεχνικές που αξιοποιούν την αναπνοή, την κίνηση και τη φωνητική εκπαίδευση.
Tavros, Αναξαγόρα 33 (1ος όροφος), Ταύρος
Πέμ.-Σάβ.: 5-8 μ.μ. (5-27/6)
Είσοδος ελεύθερη
Σε ποια σημεία το δίκαιο και η τέχνη συμπίπτουν; Πότε λειτουργούν συμπληρωματικά και πότε βρίσκονται σε αντιπαράθεση; Τι ρόλο διαδραματίζει η τέχνη στην αναζήτηση της κοινωνικής και πολιτικής δικαιοσύνης και πως το δίκαιο επηρεάζει τις εκφάνσεις της τέχνης; Πώς επικοινωνεί το κοινό με την τέχνη, όταν αυτή δεν βρίσκεται σε αναμενόμενους χώρους, αλλά σε χώρους συνυφασμένους με το δίκαιο; Στην τέταρτη έκθεση του το project {Just/Art} παρουσιάζει τον πολύχρωμο και πολυποίκιλο κόσμο του καλλιτεχνών ath1281, Κανέλλας Αράπογλου, Λεώνης Γιαγδζόγλου, Aσπασίας Μουριάδου, Σοφίας Παπαδοπούλου, Φωτεινής Πούλια και Luca de Salvia.
Kέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας – Πάρκο Ελευθερίας, Μέγαρο Μουσικής
Ώρες λειτουργίας: 11:00 – 19:00 (23-26/6)
Είσοδος ελεύθερη
Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, ως «χειρονομία» για την επέτειο των 200 χρόνων του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, αποφάσισε να γιορτάσει τα 199, αναθέτοντας στον Έλληνα καλλιτέχνη Κωστή Βελώνη την παρουσίαση δέκα νεκρικών προσωπείων αγωνιστών του 1821, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Αθήνας. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στα Σφαγεία της Ύδρας από τις 27 Ιουνίου έως και την 1 Νοεμβρίου 2020.
Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Σφαγεία Ύδρας
Καθημερινά: 11:00–13:00 & 19:00–22:00, Τρίτη Κλειστά
Η πρώτη έκθεση μετά από 45 μέρες εγκλεισμού και απομόνωσης, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο τρόπο ζωής. Ξετυλίγοντας τα νήματα μιας από τις ίσως λιγότερο ενεργές περιόδου της ζωής μας. Η έκθεση πραγματεύεται έργα τα οποία δημιουργήθηκαν αυτό το διάστημα της καραντίνας, που η έμπνευση ακόμα και για την ίδια τη ζωή είχε θολώσει. Μια περίοδο όπου ο χρόνος δεν είχε καμία αξία· όπου θλιβερά νέα ταξίδευαν αμέσως από τη μία άκρη της γης στην άλλη, ενώ οι άνθρωποι όχι· έμεναν ακίνητοι παρατηρητές. Μεταξύ άλλων, συμμετέχουν οι Ζάφος Ξαγοράρης, Νίκος Τρανός, Στέφανος Ρόκος, Ιωάννα Ράλλη, Μίλτος Γκολέμας, Cacao Rocks και Georgia Fambris.
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλατεία Κολωνακίου 20, Αθήνα
Τρ., Πέμ. & Παρ. 11.00 -15.00 & 17.00–20.00, Τετ. 11.00-15.00 & Σάβ. 11.00 –15.00 (9/6 – 31/7)
Είσοδος ελεύθερη