MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
03
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
2073
A complete unknown
Anora
Babygirl
Captain America: Θαυμαστός καινούργιος κόσμος
Cleaner
Companion
Cure
Dog Man (μεταγλωττισμένη)
Dog Man (με υπότιτλους)
Emilia Pérez
Flow
Frank
Mi bestia
Phantasm
Presence
Seven
Sonic 3: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Take a Trip
The Apprentice
The Brutalist
The Last Showgirl
The Monkey
The Substance – Το ελιξίριο της νιότης
Wicked
Όλα όσα φανταζόμαστε ως φως
Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο
Αληθινός πόνος
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αρκάντια
Βαϊάνα 2 (μεταγλωττισμένη)
Βιτόρια
Για τη μικρή Σάμα
Γουλιέλμος Τέλλος
Γουόλ-Υ (μεταγλωττισμένο)
Είμαι ακόμη εδώ
Η Επίθεση των Τιτάνων: Η τελευταία επίθεση (μεταγλωττισμένη)
Η Τζούλι μένει σιωπηλή
Η άγνωστη κυρία
Η επίθεση των Τιτάνων: Η τελευταία επίθεση (με υπότιτλους)
Η επιστροφή
Η θυσία
Η κληρονόμος των μυστικών
Η λευκή κορδέλα
Η ληστεία του αιώνα 2
Η νέα χρονιά που δεν ήρθε ποτέ
Η σιωπή των Άλλων
Θεώρημα
Θολός βυθός
Καμία άλλη γη
Κλέφτης ποδηλάτων
Κλεμμένη ομορφία
Κονκλάβιο
Κρυμμένος
Κυνήγι
Λενάκι, δυο φωτιές και δυο κατάρες
Λούλα LeBlanc
Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία – Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας
Μετέωρο και Σκιά
Μια νύχτα με τα ζωόμπι (μεταγλωττισμένη)
Μια ξαφνική ματιά σε βαθύτερα πράγματα
Μουφάσα: Ο βασιλιάς των λιονταριών (μεταγλωττισμένη)
Μπάρι Λίντον
Μυστικό δίκτυο
Νοσφεράτου
Ο Γιός Του Σαούλ
Ο Πάντινγκτον στο Περού (μεταγλωττισμένη)
Οι τσιγγάνοι πεθαίνουν από αγάπη
Ο κανόνας του παιχνιδιού
Ο κόκκινος δάσκαλος
Πέρασμα
Παράξενα παιχνίδια
Σκυλάκια στην όπερα (μεταγλωττισμένη)
Στην υπεράσπιση μιας πίστης
Τελευταία ανάσα
Τελευταία πνοή
Τετράποδες αποστολές (μεταγλωττισμένη)
Τη νύχτα που δεν γνωρίζαμε τίποτα
Το αγαπημένο μου γλυκό
Το ατίθασο ρομπότ (μεταγλωττισμένη)
Το διπλανό δωμάτιο
Το κορίτσι με τη βελόνα
Το νησί της Αφροδίτης
Το πιο πολύτιμο φορτίο
Τρελή από έρωτα Μπρίτζετ Τζόουνς: Η επιστροφή
Υπάρχω
Κωμωδία

Ταξίδι στην Ελλάδα

Μετά από τη Βόρειο Αγγλία, την Ιταλία και την Ισπανία οι συνταξιδιώτες Στιβ Κούγκαν και Ρόμπ Μπράιντον ολοκληρώνουν το «γαστρονομικό ταξίδι» τους στην χώρα μας.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 105'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Υπόθεση

Ακολουθώντας τα βήματα του Οδυσσέα στο ομηρικό έπος μετά από την κατάκτηση της Τροίας, το γνωστό βρετανικό κωμικό δίδυμο περιοδεύει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, επισκέπτεται φημισμένα εστιατόρια – από τα οποία ξεχωρίζει το βραβευμένο Βαρούλκο του Λαζάρου- και σχολιάζει με το δικό του δηκτικό και περιπαικτικό ύφος μεγάλες και μικρές πτυχές της ελληνικής ιστορίας, του θεάτρου, του σινεμά και της μουσικής.

Grease όπως Greece?

Τέταρτο μέρος της ιδιοσυγκρασιακής και απολαυστικής περιπλάνησης των Κούγκαν- Μπράιντον σε γαστριμαργικές και ποικίλες άλλες απολαύσεις. H ταύτιση του τέταρτου και τελευταίου ταξιδιού με την 10ετή περιπλάνηση του Οδυσσέα («καλά πως είναι δυνατόν να κάνουμε σε έξι μέρες μια περιπέτεια που κράτησε 10 χρόνια;» αναρωτιέται ο Μπράιντον) έχει πολλές σημειολογικές αναφορές και συμβολισμούς που δένουν άψογα με την δική τους περιπέτεια καθώς το πρώτο «Trip» θυμίζουμε ότι βγήκε στις αίθουσες το 2010.

Η γνωστή συνταγή που ακολουθήθηκε στα πρώτα φιλμ είναι και εδώ: πρωτότυποι αυτοσχεδιασμοί και μιμήσεις γνωστών σταρ, διαφωνίες και ανταγωνισμοί που προκύπτουν από τη διαφορετική προσωπικότητα και κυρίως στάση ζωής, αυτοσαρκασμοί και ξεμπρόστιασμα των αδυναμιών των ηρώων on camera. Στο «Ταξίδι στην Ελλάδα» οι Κούγκαν – Μπράιντον λένε τα πράγματα χωρίς στρογγυλοποιήσεις και διπλωματικές μεσοβέζικες λύσεις: ο Αλέξανδρος είναι ένας σφαγέας, ένας μαφιόζος της εποχής που κακώς τον αποκαλούν Μέγα, η Μακεδονία είναι πιο πράσινη και «μαλακή» από ότι περίμεναν, ο προσφυγικός καταυλισμός στην Μυτιλήνη είναι μια «φυλακή αν και πιο καλά οργανωμένη από ότι φαντάζονταν», ο Μπράιντον είναι ένας ρηχός κωμικός του ελαφρού θεάματος που ταυτίζει την Greece με το Grease,  ο Κούγκαν είναι ο ματαιόδοξος και ψωνισμένος σταρ που προτάθηκε για 7 Bafta τα οποία θεωρεί ως κορυφαίο επίτευγμα της καριέρας του και λαχταρά να παίξει στη νέα ταινία του Ντάμιεν Σαζέλ κλπ.

Μην φανταστείτε πάντως ότι οι δύο φίλοι-συνεργάτες απλώς αστειεύονται και φλυαρούν ακατάπαυστα καθώς τρώνε τα υπέροχα εδέσματα των φημισμένων εστιατορίων στην Χαλκιδική, την Επίδαυρο, την Μάνη, την Ύδρα ή τον Πειραιά. Το κλείσιμο της δεκαετούς περιπλάνησης τους έχει το χαρακτήρα ενός πικρού σχολίου για το πέρασμα του χρόνου, το μεγάλωμα, τη φιλία και κορυφώνεται με τον πλέον συγκινητικό τρόπο, αντίστοιχο με εκείνο της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη και την επανένωση με τον γιο του.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: The trip to Greece
Σκηνοθεσία: Μάικλ Γουιντερμπότομ
Σενάριο: Μάικλ Γουιντερμπότομ, Ρομπ Μπράιντον, Στιβ Κούγκαν

Παίζουν: Ρομπ Μπράιντον, Στιβ Κούγκαν

Διάρκεια: 105'
Χώρα: Μ. Βρετανία
Έτος: 2020

Διανομή: Tanweer
Περισσότερα από CINEMA