MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
28
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV και του National Geographic μας ταξιδεύει στην Κέρο!

Το ντοκιμαντέρ «Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδώλιων», θα κάνει σύντομα πρεμιέρα στο COSMOTE HISTORY HD.

author-image Ευθυμία Πουλάδη

Μια σπουδαία παραγωγή που θα δώσει μεγάλη προβολή στη χώρα μας και την ιστορία της, πρόκειται να κάνει σύντομα πρεμιέρα στο συνδρομητικό κανάλι COSMOTE HISTORY HD.

Η COSMOTE TV και το National Geographic, παρουσιάζουν τη πρώτη τους συμπαραγωγή στην Ελλάδα, με τίτλο «Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδώλιων».

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, που θα επιχειρήσει να αποκαλύψει πώς το κυκλαδίτικο νησί της Κέρου, το αρχαιότερο ναυτικό ιερό της ανθρωπότητας, αποτέλεσε τη γενέτειρα του πολιτισμού στο Αιγαίο.

Τμήματα μαρμάρινων ειδωλίων από την Κέρο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου (Πρωτοκυκλαδική περίοδος, 3.200-2.000 π.Χ.). @ΥΠΠΟΑ

Μελέτη μαρμάρινων ειδωλίων, που περιλαμβάνονται στη συλλογή του Πανεπιστημίου Harvard.@ΥΠΠΟΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔημοφιλή ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV δωρεάν για όλους στο YouTube12.09.2018

Οι αρχαιολόγοι που συμμετέχουν στο ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στην αρχαιολογική έρευνα και τα ευρήματα του Cambridge Keros Project, μιας ομάδας αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ που ξεκίνησαν πριν από 60 χρόνια, ένα ταξίδι εξερεύνησης στις Κυκλάδες, με σκοπό να αποκαλύψουν ένα μυστήριο 4.500 ετών. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι επιστήμονες θα μελετήσουν διεξοδικά, τα εκατοντάδες σπασμένα μαρμάρινα ειδώλια που ανακαλύφθηκαν στο νησί της Κέρου.

Ο Δρ. Κώστας Πασχαλίδης με τον καθηγητή Colin Renfrew στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου. Πρωτοκυκλαδικά ευρήματα από την Κέρο (3.200-2.000 π.Χ.). @ΥΠΠΟΑ

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ο αρχαιολόγος, Δρ. Κώστας Πασχαλίδης (Επιμελητής της Συλλογής Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών), με τη βοήθεια του Καθηγητή Colin Renfrew και του Δρ. Michael Boyd, συνδιευθυντών του Keros Project από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ.

Ο Δρ. Κώστας Πασχαλίδης με τον Δρ. Michael Boyd στη νησίδα Δασκαλιό. Αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της πρωτοκυκλαδικής περιόδου, 3.200-2.000 π.Χ. @ΥΠΠΟΑ

O Καθηγητής Renfrew, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους παγκοσμίως, είναι μέλος του National Geographic Society, της Βρετανικής Ακαδημίας και της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και ένας από τους πρώτους επιστήμονες που βρέθηκαν στην Κέρο, το 1963. Ο Δρ. Michael Boyd είναι επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο McDonald του Κέιμπριτζ και βασικό αντικείμενο της έρευνάς του αφορά στο προϊστορικό Αιγαίο.

Ο καθηγητής Colin Renfrew με το Δρ. Κώστα Πασχαλίδη στη θέση των ανασκαφών στην Κέρο με φόντο τον αρχαιολογικό χώρο του Δασκαλιού. @ΥΠΠΟΑ

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν επίσης ερευνητές από το Ινστιτούτο της Κύπρου, όπως η επίκουρη καθηγήτρια Αρχαιοβοτανολογίας και υποδιευθύντρια του Cambridge Keros Project, Δρ. Εύη Μαργαρίτη, η οποία μέσω της μελέτης αρχαίων σπόρων, αποκαλύπτει περισσότερα σχετικά µε τις δραστηριότητες των κατοίκων της Κέρου.

3D απεικόνιση του Δασκαλιού

Άποψη του αρχαιολογικού χώρου του Δασκαλιού. @ΥΠΠΟΑ

Στο ντοκιμαντέρ επίσης, θα δούμε την τρισδιάστατη απεικόνιση του Δασκαλιού, μιας περιοχής που στο παρελθόν συνδεόταν χερσαία με την Κέρο, αποτελώντας έναν από τους πιο εξελιγμένους οικισμούς της πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Την απεικόνιση δημιούργησε ο Δρ. Γεώργιος Αρτόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου, με τη βοήθεια προηγμένων ψηφιακών μεθόδων.

Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ με ομάδα αρχαιολόγων στο χώρο των ανασκαφών στη νησίδα Δασκαλιό. @ΥΠΠΟΑ

Αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της πρωτοκυκλαδικής περιόδου (3.200-2.000 π.Χ.) στη νησίδα Δασκαλιό. @ΥΠΠΟΑ

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ:

Περισσότερα από Keep Watching