Πώς επιδρούν τα κατοικίδια στην ψυχολογία των παιδιών;
Έρευνα δείχνει πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδιο έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα με τους συνομήλικούς τους.
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, η ύπαρξη κατοικιδίου στο οικογενειακό περιβάλλον πιθανότατα σχετίζεται με την ανάπτυξη μιας πιο υγιούς ψυχολογίας στα μικρά παιδιά.
Τι μέτρησαν Αυστραλοί μελετητέςΑυστραλοί μελετητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 1.646 γονείς με παιδιά ηλικιών 3 έως 5. Εξετάστηκαν διάφοροι κοινωνικό-δημογραφικοί παράγοντες. Παρατηρήθηκαν δεδομένα όπως η ύπαρξη αδερφών, οι ώρες ύπνου, οι ώρες μπροστά σε οθόνες, το εκπαιδευτικό επίπεδο των γονιών, η κοινωνική θέση αλλά και άλλα. Επιπλέον, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησία σκύλων, το παιχνίδι και τις βόλτες μαζί τους. Αργότερα, χρησιμοποίησαν μια αξιόπιστη κλίμακα για να μετρήσουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές επιδράσεις που έχουν στα παιδιά.
Η μελέτη στο Pediatric Research έδειξε πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα παιδιά που μεγαλώνουν με κάποιο κατοικίδιο και σε εκείνα που μεγαλώνουν χωρίς. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε πως τα παιδιά που μεγάλωσαν με την παρέα ενός σκύλου έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς.
Εκτός από αυτό, η έρευνα έδειξε πως αυτά τα παιδιά έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα με τους συνομηλίκους τους και 34% μεγαλύτερες πιθανότητες να δείξουν πιο κοινωνική συμπεριφορά. Δεν παρατηρήθηκε κανένας συσχετισμός μεταξύ ιδιοκτησίας σκύλου και συναισθηματικών δυσκολιών. Όπως καταλαβαίνουμε τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα θετικά.
Όπως επισημαίνει και η συγγραφέας Hayley E. Christian, η μελέτη αυτή αποτελεί μία παρατήρηση και όχι τόσο μία επιστημονική έρευνα. Ωστόσο, συμπερασματικά, αν κρίνουμε από τα παραπάνω αποτελέσματα που έδειξε, οι επιδράσεις της ύπαρξης κατοικιδίου διαδραματίζουν έναν θετικό ρόλο στην ψυχολογία των παιδιών!
Πηγή: The New York Times