MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
20
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΕΙΟ

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα ανοίγει στην Αλόννησο

Ανοίγει φέτος το καλοκαίρι τις «υδάτινες» πύλες του, το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας στην Αλόννησο.

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων
Monopoli Team

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα ανοίγει τον Αύγουστο στην Αλόννησο. Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020, ερασιτέχνες δύτες θα έχουν πρόσβαση στο ναυάγιο των αμφορέων του 5 ου αιώνα στο βυθό της νησίδας Περιστέρα. Το υδάτινο μουσείο βρίσκεται στη δυτική βραχώδη ακτή της Περιστέρας, σ’ ένα αρχαίο ναυάγιο αμφορέων και βάθος 28 μέτρων.

Η πρόσβαση στον μυστηριώδη κόσμο του βυθού δεν αφορά μόνο τους δύτες, αλλά απευθύνεται και στους επισκέπτες της Αλοννήσου. Οι απλοί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα του ναυαγίου, χωρίς να χρειάζεται να βουτήξουν σε αυτό.

Το ναυάγιο

Το 425 π.Χ. ένα εμπορικό πλοίο βυθίστηκε στην συγκεκριμένη τοποθεσία, το οποίο κουβαλούσε χιλιάδες αμφορείς κρασιού από τη Μένδη(αρχαία πόλη της Χαλκιδικής) και την Πεπάρηθο(τη σημερινή Σκόπελο). Ο σωρός των αμφορέων, που εκτείνεται σε μήκος 25 μέτρων, δημιουργεί δέος και προδίδει την πλούσια κλασσική αρχαιότητα.

Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε από τους αρχαιολόγους και το προσωπικό της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι ίδιοι έχουν αναλάβει το έργο για το άνοιγμα του ναυαγίου στο κοινό. Ο μεγάλος αριθμός των αμφορέων, η πολύ καλή κατάσταση που διατηρείται το ναυάγιο, το τεράστιο βάθος του στα 21 με 28 μέτρα καθώς και η απαράμιλλη ομορφιά των νερών, καθιστούν το μέρος μία αξέχαστη εμπειρία. Βρίσκεται στην προστατευμένη περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Βόρειων Σποράδων και αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για όσους λατρεύουν την κατάδυση.

Το έργο αυτό δημιουργήθηκε στα πλαίσια της διασυνοριακής συνεργασίας BLUEMED και θα συνεχιστεί με τη χρηματοδότηση του ΠΕΠ Θεσσαλίας, έως το 2023. Η πρωτοβουλία αυτή, που αποτελεί σταθμό για τη χώρα, θα τοποθετήσει την Ελλάδα στη λίστα του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού, ενώ έχει παρουσιαστεί από κορυφαία διεθνή ΜΜΕ, όπως οι New York Times κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤι να δούμε σήμερα; Οι εκδηλώσεις της Παρασκευής 10 Ιουλίου12.09.2018

Περισσότερα από Τι Νέα;