MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Βόλτα στα θερινά θέατρα της πόλης

Αυλές, ταράτσες και πρώην βιομηχανικοί χώροι φτιάχνουν ένα μικρό χάρτη έξι θεατρικών προορισμών στην Αθήνα.

author-image Στέλλα Χαραμή

Τα ανοιχτά θέατρα των δημοτικών φεστιβάλ εξασφάλιζαν σταθερά παραστάσεις για το κοινό της πόλης. Και για το πιο ανήσυχο κοινό υπήρχε πάντα η Πειραιώς 260 με το πληθωρικό ερευνητικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών. Οι νέες συνθήκες του πανδημικού καλοκαιριού, που έχουν αναθεωρήσει δραματικά όλα τα παραπάνω, επαναφέρουν διστακτικά το ρεπερτόριο σε αυλές και ταράτσες της πόλης.

Καθώς οι περισσότεροι αναμένεται να μείνουν στην Αθήνα ή να παραθερίσουν για πολύ λίγο μακριά της, ο θεσμός των καλοκαιρινών σκηνών έχει μια κάποια παρουσία – η οποία τονώθηκε μετά την περσινή λειτουργία του «Άλσους» και της ταράτσας του «Λαμπέτη». Εντοπίζουμε τους 5+1 καλοκαιρινούς θεατρικούς σταθμούς της πόλης – οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν μακρά ιστορία.

Σχολείον – Το Εθνικό θέατρο αποκτά θερινή σκηνή

Η σύμβαση παραχώρησης που, επί καλλιτεχνικής διεύθυνσης Χατζάκη, υπέγραψε το Εθνικό Θέατρο έφερε στην προίκα του οργανισμού το βιομηχανικό κτιριακό σύνολο του «Σχολείου» της Ειρήνης Παππά. Το διατηρητέο συγκρότημα στα σύνορα Μοσχάτου – Ταύρου που ήδη φιλοξενεί τη δραματική σχολή του Εθνικού αναλαμβάνει από φέτος κι έναν ακόμα ρόλο, όπως το προωθεί ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημήτρης Λιγνάδης: Να φιλοξενήσει την νέα θερινή σκηνή του θεάτρου – την πρώτη στην ιστορία του.

Στο μέτωπο προς τις γραμμές του ΗΣΑΠ (το θέατρο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σταθμό Μοσχάτου) και σε συνολικό χώρο επτά στρεμμάτων ολοκληρώνονται οι εργασίες για τη δημιουργία ενός θεάτρου χωρητικότητας 1.200 θεατών. Εκεί φέτος θα φιλοξενηθούν οι δύο καλοκαιρινές παραγωγές του Εθνικού, οι «Πέρσες» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη και η «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου αφού κάνουν πρεμιέρα στην Επίδαυρο, στα τέλη Ιουλίου.

Το «Σχολείον», ένα σύνολο κτηρίων με βιομηχανική χρήση είχε περάσει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου όταν επί υπουργείας Λαλιώτη την δεκαετία του ’90 παραχωρήθηκε στην Ειρήνη Παππά ως χώρος θεατρικής εκπαίδευσης. Ήταν η Παππά που ανέθεσε τις μελέτες και εξασφάλισε τους πόρους για την ανάπλαση του στη σημερινή μορφή. Παρά το πέρασμα παραστάσεων του Φεστιβάλ Αθηνών από τους χώρους του, η χρήση αποδείχθηκε προσωρινή μέχρι την σύμβαση του Εθνικού στο οποίο και έχει περιέλθει μέχρι το 2027. Με την χορηγία του ιδρύματος Λάτση, το 2017 η δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου επί διεύθυνσης Λιβαθινού μετακόμισε στις εγκαταστάσεις της Πειραιώς 52, ενώ σήμερα επί των ημερών Λιγνάδη εγκαινιάζεται και η θερινή σκηνή του.

Περισσότερα από Art & Culture