Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός: Oι δωρεάν εκδηλώσεις του Σαββάτου 25 Ιουλίου
Η δράση του Υπουργείο Πολιτισμού, «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», συνεχίζεται το Σάββατο 25 Ιουλίου 2020, με παραστάσεις, συναυλίες και εκθέσεις σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» παρουσιάζει το Σάββατο 25 Ιουλίου, τις παρακάτω εκδηλώσεις στην Αττική, την Αργολίδα, την Ηλεία, την Πιερία, τις Κυκλάδες και τα Ιωάννινα.
Αττική «Το αμάρτημα της μητρός μου» από το Εθνικό Θέατρο| Μονή Δαφνίου – Αττική | 19.30Ένα αριστούργημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, το διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού Το αμάρτημα της μητρός μου (1883) στην αγγλική γλώσσα σε μία προσπάθεια σύνδεσης του αγγλόφωνου κοινού με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Ο Βιζυηνός αντλεί αφηγηματικό υλικό από τις προσωπικές και οικογενειακές μνήμες, από τις παραδόσεις και τα βιώματα της λαϊκής ζωής στην ιδιαίτερη πατρίδα του και το ενισχύει με το στέρεο υπόβαθρο της παιδείας του. Η παράσταση έχει ήδη φιλοξενηθεί με μεγάλη επιτυχία σε κορυφαία Ακαδημαϊκά Ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επί δύο συνεχή έτη (2018-2019).
Η παράσταση είναι στα αγγλικά.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Δανάη Ρούσσου
Ερμηνεία: Ρένα Κυπριώτη
Σύνθεση μουσικής: Νίκος Κυπουργός
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα
Καλλιτεχνική συνεργάτις: Ειρήνη Βουρλάκου
Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/05/to-amartima-tis-mitros-mou-apo-to-ethniko-theatro-3/
Η Χορωδία της ΕΛΣ συμμετέχει στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις με μια μεγάλη συναυλία, υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει χορωδιακά αποσπάσματα από όπερες του Τζουζέππε Βέρντι, αθηναϊκά και επτανησιακά τραγούδια, καθώς και τραγούδια από οπερέτες. Ο χορός θα δώσει το δικό του ξεχωριστό στίγμα στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χορευτών του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μια σειρά από χορευτικά σόλι που θα παρουσιαστούν -για πρώτη φορά- σε εσωτερικούς χώρους αρχαιολογικών μουσείων. Ως μια συνομιλία κίνησης και ακινησίας, οι χορευτές θα διηγηθούν καινούριες ιστορίες πάνω σε χορογραφίες των ίδιων αλλά και των Ιωάννας Πορτόλου, Γιάννη Νικολαΐδη και Κωνσταντίνου Ρήγου.
Συντελεστές:
Διευθυντής χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Σολίστ: Μαρία Μητσοπούλου, Nίκος Στεφάνου, Δημήτρης Κασιούμης
Πιάνο: Ερμιόνη Νάστου
Συμμετέχουν μέλη της Χορωδίας της ΕΛΣ
Χορογραφία: Αγάπιος Αγαπιάδης
Χορεύει ο Στέλιος Κατωπόδης
Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/05/sinavlia-tis-chorodias-tis-els-sto-archeologiko-mousio-tou-lavriou/
«Πλάθοντας τον Προμηθέα» από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν | Λύκειο Αριστοτέλους | 19.30Ένα πρωτότυπο δρώμενο για τον «πλάστη του ανθρωπίνου γένους», τον Τιτάνα Προμηθέα, με αφήγηση, μουσική και θεατρική δράση. Στο μεικτό αυτό θέαμα, επιχειρείται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο ένας μικρός «περίπατος» σε επιλεγμένα μουσικά, λογοτεχνικά, ποιητικά και θεατρικά έργα που ενέπνευσε ο μύθος του Προμηθέα σε δημιουργούς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου.
Συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, το δρώμενο περνά από την αφήγηση και την ανάγνωση κειμένων στη θεατρική δράση, παρουσιάζοντας μέσα από μια σύγχρονη, αφαιρετική ματιά απόσπασμα από την ιστορική παράσταση του Θεάτρου Τέχνης «Προμηθέας δεσμώτης». Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Επιδαύρου 1984 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, μετάφραση Παναγιώτη Μουλλά, σκηνικά-κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου, μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη και με τον Γιώργο Λαζάνη στον ομώνυμο ρόλο.
Συντελεστές:
Σύλληψη- σύνθεση κειμένων: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνοθετική-μουσική επιμέλεια αφηγηματικού μέρους/ αφήγηση: Νέστωρ Κοψιδάς
Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γράμψας
Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα
Μουσική διδασκαλία: Μαρίνα Χρονοπούλου
Κίνηση: Χρυσηίδα Λιατζιβίρη
Βοηθός σκηνοθέτη: Σουζάνα Λιάτσου
Διεύθυνση παραγωγής: Μαριλένα Μόσχου
Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης
Παίζουν:
Προμηθέας: Νίκος Αλεξίου
Χορός Ωκεανίδων: Ειρήνη Αλεξάκη, Χριστίνα Βλάχου, Κατερίνα Δημάτη, Πηνελόπη Κουρεντή, Χριστίνα Κωστέα, Εριέττα Μανούρη, Λήδα Μανούσου
Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/plathontas-ton-promithea-apo-to-theatro-technis-karolos-koun-2/
ΑργολίδαΟ χορός θα δώσει το δικό του ξεχωριστό στίγμα στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χορευτών του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μια σειρά από χορευτικά σόλι που θα παρουσιαστούν -για πρώτη φορά- σε εσωτερικούς χώρους αρχαιολογικών μουσείων. Ως μια συνομιλία κίνησης και ακινησίας, οι χορευτές θα διηγηθούν καινούριες ιστορίες πάνω σε χορογραφίες των ίδιων αλλά και των Ιωάννας Πορτόλου, Γιάννη Νικολαΐδη και Κωνσταντίνου Ρήγου.
Συντελεστές:
Χορογραφία: Έλτον Ντιμρότσι
Χορεύει ο Έλτον Ντιμρότσι
Μουσική: Conrad Steinmann
Κοστούμι: Dante
Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/05/choreftika-soli-apo-to-baleto-tis-els-stis-25-iouliou-sto-archeologiko-mousio-tou-argous/
Το γυναικείο φωνητικό σύνολο chórεs συνεχίζει την επιτυχημένη συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή με μια σειρά συναυλιών σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα. Σε αυτές τις συναυλίες θα παρουσιάσει ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τα Οκτώ δωδεκανησιακά τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη, από τη Ρόδο, το Καστελλόριζο, την Τήλο, την Κάρπαθο, την Κω και την Κάλυμνο, οκτώ παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια του Lajos Bardos από τον κύκλο Hellasz, καθώς και κομμάτια άλλων χωρών, από αφρικάνικα γκόσπελ μέχρι τραγούδια των Βαλκανίων.
Συντελεστές:
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μαρίνα Σάττι
Μουσική διδασκαλία – Διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα
Κινησιολογία: Μαρκέλλα Μανωλιάδη
Συμμετέχουν: 10 μέλη του φωνητικού συνόλου chórεs
Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/marina-satti-chores/
Μανουέλ Πενέγια (1880 – 1939): Θέματα από την όπερα «Η αγριόγατα» (επεξεργασία: J. Lichtmann)
Κλαούντιο Μοντεβέρντι (1567 – 1643): Φανφάρα από την όπερα Ορφέας
Τζοβάνι Γκαμπριέλι (1557 – 1612): Canzona per sonare (επεξεργασία: J. Gale)Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685 – 1750): Jesu Joy of man’s desiring (επεξεργασία: J. Gale)
Τουζέπε Βέρντι (1813 – 1901): “La donna e mobile” από την όπερα Ριγκολέτο
Ζωρζ Μπιζε (1838 – 1875): Habanera και τραγούδι του ταυρομάχου από την όπερα Κάρμεν
Dixieland Jazz Band: The original Dixieland one step (επεξεργασία: J. Gale)
Ντιουκ Έλινγκτον (1899 – 1974): In sentimental mood (επεξεργασία: J. Gale)
Τζορτζ Γκέρσουιν (1898 – 1937): Summertime
Μάνος Χατζιδάκι (1925 – 1994): Η Μπαλάντα του Ούρι, Χάρτινο το φεγγαράκι (επεξεργασία: Α. Κάτσιος)
Άστορ Πιατσόλα (1921 – 1992): Libertango
Νικόλα Πιοβάνι (γεν. 1946): Μουσική από την ταινία Η ζωή είναι ωραία (επεξεργασία: Α. Κάτσιος)
Συντελεστές | METALLON Quintet της Κ.Ο.Α.:
Γιάννης Καραμπέτσος, τρομπέτα
Παναγιώτης Μπαλαμός, τρομπέτα
Κώστας Αυγερινός, τρομπόνι
Γιάννης Γούναρης, κόρνο
Γιώργος Ραράκος, τούμπα
Σπύρος Λάμπουρας, κρουστά
Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/05/i-kratiki-orchistra-athinon-sto-archeologiko-mousio-tis-olimpias/
Ιωάννινα «Χαλιμά» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη από την Εθνική Λυρική Σκηνή| Κάστρο -Ιωάννινα | 20.30Η Χαλιμά (1926) , φαντασμαγορική οπερέτα σε τρεις πράξεις, όπως την χαρακτηρίζει ο δημιουργός της, σημείωσε τεράστια επιτυχία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’20 αλλά και στη δεκαετία του ‘30 σε αθηναϊκά θέατρα, αλλά και σε περιοδείες στην Ελλάδα και στα κέντρα της ελληνικής διασποράς. Η υπόθεση, σύμφωνα με το λιμπρέτο του Σπύρου Ποταμιάνου, εμπνευσμένη αμυδρά από τις Χίλιες και μια νύχτες, εξελίσσεται σε ένα παλάτι της Ανατολής, όπου ο κουτοπόνηρος μάγειρας Αλή-Μουσακάς χρησιμοποιείται ως όργανο των ερωτικών σχεδίων της σαγηνευτικής Χαλιμάς και του αιχμάλωτου πρίγκιπα Σαχ-Ρουμάν.
Η Χαλιμά πρωτοπαρουσιάστηκε από το θίασο της Ολυμπίας Καντιώτη-Ριτσιάρδη στο Θέατρο Μοντιάλ, στις 31 Αυγούστου 1926. Τον κεντρικό ρόλο ερμήνευε η ίδια η Καντιώτη–Ριτσιάρδη, τον Σαχ Ρουμάν ο Σπύρος Μπάρτζος και τον Αλή Μουσακά ο Παρασκευάς Οικονόμου. Η σκηνοθεσία ήταν του Κωστή Βελμύρα, ενώ την ορχήστρα διηύθυνε ο ίδιος ο συνθέτης. Η Χαλιμά ανασύρθηκε από τα μουσικά αρχεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και παίχθηκε σε πρώτη σύγχρονη αναβίωση το 2013 στην ΕΛΣ.
Συντελεστές:
Ενορχήστρωση για τετραμελές ενόργανο σύνολο: Μιχάλης Παρασκάκης
Διανομή: Χαλιμά Άννα Στυλιανάκη, Σαχ Ρουμάν Δημήτρης Πακσόγλου, Αλή Μουσακάς, Δημήτρης Ναλμπάντης, Αμηνά Μυρτώ Μποκολίνη, Αβούλ/Καδής/Ρασίντ Κωστής Ρασιδάκης, Ζουμπέιντα Λυδία Αγγελοπούλου
Μουσικοί: Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Γιάννης Κρητικός (κλαρινέτο), Σταμάτης Πασόπουλος (μπαγιάν)
Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/05/i-chalima-tou-theofrastou-sakellaridi-apo-tin-ethniki-liriki-skini-2/
Κυκλάδες Συναυλία Αρχαίας Ελληνικής μουσικής με το σύνολο Χρυσέα Φόρμιγξ από την Εθνική Λυρική Σκηνή | Αγορά των Κομπεταλιστών Δήλου – Κυκλάδες | 18.30Ήχοι αρχαίοι – Μουσικές του σήμερα
Η αρχαία Ελληνική λύρα, παρά το ότι χάθηκε για πάνω από 1600 χρόνια, διαπέρασε ως ιδέα τόσο την Ευρωπαϊκή μουσική δημιουργία όσο και την μουσική τέχνη της εγγύς Ανατολής. Στην παράσταση Ήχοι αρχαίοι – Μουσικές του σήμερα του συνόλου Χρυσέα Φόρμιγξ, η αρχαία λύρα αναβιώνει μέσα από τους μαγικούς ήχους των χορδών της και συνομιλεί αφενός με δύο κλασικά όργανα, ένα βιολί και ένα τσέλο, και αφετέρου με τον ελληνικό λόγο, επιμένοντας να αναζητά την αρμονία του σύμπαντος σε μουσικές αρχαίες και νεότερες. Tη χορογραφία υπογράφει η ταλαντούχα χορογράφος και χορεύτρια Μαριάνα Καβαλιεράτου, στην πρώτη της συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Συντελεστές:
Τραγούδι – Αφήγηση Θεοδώρα Μπάκα
Αρχαία Λύρα – Αφήγηση: Νίκος Ξανθούλης
Βιολί: Ζήσιμος Σουλκούκης
Βιολοντσέλο: Μιχάλης Πορφύρης
Επιμέλεια προγράμματος και διασκευές: Νίκος Ξανθούλης
Με τη συμμετοχή μελών του μπαλέτου της ΕΛΣ
Χορογραφία: Μαριάνα Καβαλιεράτου
Χορεύουν: Έλενα Κέκκου, Χρήστος Παπαδόπουλος, Ζωή Σχοινοπλοκάκη, Μιχάλης Κριεμπάρδης
Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/05/sinavlia-archeas-ellinikis-mousikis-me-to-sinolo-chrisea-formigx-3/
Πειραιάς Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής | Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά | 20.30Παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ.
Η καταξιωμένη ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, περιοδεύει το φετινό καλοκαίρι με δύο διαφορετικά μουσικά προγράμματα. Κάθε πρόγραμμα και ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι. Το πρώτο περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στη Σμύρνη και τον Πειραιά, ενώ το δεύτερο είναι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στη θάλασσα και στην ξενιτιά. Σε αυτή τη συναυλία θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα Από τη Σμύρνη στον Πειραιά, το οποίο είναι αφιερωμένο σε δύο πόλεις που έχουν σημαδέψει ολόκληρο τον ελληνισμό. Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας επί σκηνής με τον Ανδρέα Κατσιγιάννη παρουσιάζουν τραγούδια από τη Σμύρνη του έρωτα και του πάθους έως την Πειραιώτικη σχολή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις των: Γιοβάν Τσαούς, Κώστα Σκαρβέλη, Δημήτρη Σέμση, Ογδοντάκη (Γιάννη Δραγάτση), Παναγιώτη Τούντα, Πρόδρομου Τσαουσάκη, Βαγγέλη Παπάζογλου κ.ά.
Συντελεστές:
Τραγουδούν: Ασπασία Στρατηγού, Γιάννης Διονυσίου
Σολίστ: Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Νίκος Μέρμηγκας (μπουζούκι, λάφτα), Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν), Απόστολος Βαλαρούτσος (κιθάρα), Ανδρέας Παπάς (κρουστά), Φίλιππος Ρέτσιος (πιάνο), Γιάννης Πλαγιανάκος (μπάσο), Ανδρέας Κατσιγιάννης (σαντούρι)
Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/05/i-estoudiantina-mas-taxidevi-mousika-sti-thalassa-3/
Ο πιανίστας και συνθέτης Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης και η ανερχόμενη ερμηνεύτρια Δήμητρα Σελεμίδου προτείνουν μια Μουσική περιήγηση από τα ερωτικά τραγούδια του Γιαννίδη στις Εικόνες από μια έκθεση του MΜουσόργκσκι. Το ταξίδι τους θα αρχίσει από το Ρωμαϊκό Ωδείο Δίου (20/7) και θα συνεχιστεί με δύο σταθμούς στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης (22/7) και στο Βυζαντινό Κάστρο Πλαταμώνα (25/7). Στο πρώτο μέρος της βραδιάς, θα ακουστούν αγαπημένες μελωδίες του σπουδαίου έλληνα μουσουργού που υπηρέτησε με σεβασμό τόσο την κλασική (ως Γιάννης Κωνσταντινίδης) όσο και την ελαφρά μουσική (ως Κώστας Γιαννίδης). Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης έχει συμπληρώσει 30 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στην παγκόσμια μουσική σκηνή ως σολίστ, συνθέτης και παιδαγωγός και έχει στο ενεργητικό του εμφανίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ και μουσικά κέντρα και με συνεργασίες με διάσημα σύνολα και λαμπρούς μαέστρους. Η Δήμητρα Σελεμίδου έχει εμφανιστεί σε Ελλάδα και Κύπρο, έχει συμπράξει με την ΕΛΣ και έχει στο ενεργητικό της συνεργασίες με καταξιωμένους έλληνες καλλιτέχνες. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, ο φημισμένος βιρτουόζος του πιάνου θα ερμηνεύσει τη δεξιοτεχνική σουίτα Εικόνες από μια έκθεση (1874) του Μοντέστ Μουσόργκσκι, ένα από τα δημοφιλέστερα έργα της Ρωσικής Σχολής.
Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/05/o-giorgos-emmanouil-lazaridis-sto-vizantino-kastro-platamona/
Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/
Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους. Στα μουσεία είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας.
Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1, 5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Η προσέλευση και η αποχώρηση από το χώρο των εκδηλώσεων γίνεται με τη χρήση μη ιατρικής μάσκας