Miss απειθαρχία
Η ΦιλίπαΛόουθορπ («TheCrown») αφηγείται μια πραγματική ιστορία χειραφέτησης από το μακρινό 1970 με πρωταγωνίστρια την ΚίραΝάιτλι.
Υπόθεση
Μια αγγλική φεμινιστική οργάνωση σχεδιάζει να πλήξει το κύρος των επικείμενων καλλιστείων ομορφιάς για την ανάδειξη της Μις Κόσμος 1970 που γίνονται στο Λονδίνοκαι αναμένεται να παρακολουθήσουν τηλεοπτικά περισσότεροι από 100 εκατομμύρια τηλεθεατές.
Πρότυπα ομορφιάς και φεμινισμού
«Αν οι αναλογίες δεν είναι 90- 60- 90 τότε οι καμπύλες δεν είναι στη σωστή θέση τους». Μία από τις φράσεις που ακούγονται στο φιλμ από τον υπεύθυνο του διαγωνισμού ομορφιάς και δίνει το στίγμα μιας ταινίας που κανονικά δεν θα είχε λόγο ύπαρξης αν η ανθρωπότητα είχε προχωρήσει κάπως από το μακρινό 1970 έως σήμερα. Όμως όσο υπάρχουν ακόμη τέτοιοι διαγωνισμοί το θέμα είναι ακόμη προς συζήτηση και ταινίες όπως αυτή της Λόουθορπ έχουν, δυστυχώς, ακόμη νόημα. Η σκηνοθέτιδα καταλαβαίνει ότι αν ακολουθήσει τη λογική της στρατευμένης ταινίας καταγγελίας θα κερδίσει μεν την επιφανειακή αναγνώριση αλλά σε βάθος χρόνου θα βγει ζημιωμένη. Η βασισμένη σε πραγματικό συμβάν «Miss Απειθαρχία» έχει τον τρόπο της να πει την αλήθεια της δίχως υπερβολές ή ευκολίες. Επιλέγει να χτίσει όλη την προβληματική της μέσα από γκρίζες ζώνες – οι καλοφτιαγμένοι διάλογοι μεταξύ της δυναμικής ηρωίδας της ΚίραΝάιτλι είτε με την μητέρα της είτε με την νικήτρια του διαγωνισμού αποδίδουν πλήρως το διαρκή και αέναο αγώνα της γυναίκας για ισότητα– αλλά και χαμηλότονες κωμικές πινελιές που οφείλουν πολλά στο φλεγματικό βρετανικό χιούμορ. Εκεί όμως που η ταινία είναι αμείλικτη είναι στη σκιαγράφηση του κωμικού Μπομπ Χόουπ, που ήταν ο μόνιμος σχεδόν παρουσιαστής των διαγωνισμών για την μις Υφήλιος εκείνη την εποχή. Τον τελευταίο υποδύεται με παλιομοδίτικο στιλ ο Γκρεγκ Κινίαρ αποκαλύπτοντας όλη την συμπεριφορά ενός γλοιώδη σούπερ σταρ που σε πολλές σκηνές παραπέμπει στην κατάπτυστη περίπτωση Γουάινσταϊν, χρησιμοποιώντας την ισχυρή θέση του για να ρίξει κάποιες όμορφες γυναίκες στο κρεβάτι του.
Tης Φιλίπα Miss Απειθαρχία (Misbehaviour) Λόουθορπ («TheCrown») θα ήταν η τυπική ταινία καταγγελίας γύρω από τη γυναικεία χειραφέτηση στα 70ς αν δεν υπήρχαν κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες. Όπως η δραματικότητα κάποιων σκηνών που αλλάζουν άρδην την πορεία του σεναρίου πηγαίνοντας τον προβληματισμό σε άλλα επίπεδα ή η αμφίσημη ματιά γύρω από το χώρο του θεάματος. Εκτός της κρεατομηχανής της πασαρέλας δείτε πως παρουσιάζεται ο κωμικός σταρ του Χόλιγουντ Μπομπ Χόουπ και κυρίως η σχέση του με τις γυναίκες.