Το Βρετανικό Μουσείο αφαίρεσε την προτομή του ιδρυτή του σερ Χανς Σλόαν, που ήταν ιδιοκτήτης σκλάβων, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις ιστορικές του συνδέσεις με την αποικιοκρατία.
Ο διευθυντής του μουσείου, Χάρτγουικ Φίσερ, αποκάλυψε ότι το άγαλμα του Σλόαν τοποθετήθηκε σε ένα ασφαλισμένο χώρο, μαζί με άλλα αντικείμενα που εξηγούν το έργο του στο πλαίσιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Ο σερ Σλόαν, γιατρός που γεννήθηκε στην Ιρλανδία το 1660, χρηματοδότησε τις συλλογές του μουσείο από την δουλειά σκλάβων σε φυτείες ζαχαροκάλαμων στην Τζαμάικα. Τα έργα τέχνης της συλλογής του αποτέλεσαν την αρχή του Βρετανικού Μουσείου. Ο Σλόαν, που είχε παντρευτεί μία πλούσια κληρονόμο φυτειών ζαχαροκάλαμων, έχει δώσει το όνομά του σε πολλές τοποθεσίες της Μ. Βρετανίας, όπως είναι η Πλατεία Σλόαν στο Λονδίνο.
Η απόφαση αυτή, όπως και άλλες ανάλογες δράσεις, λήφθηκαν εν μέρει ως αποτέλεσμα του κινήματος Black Lives Matter, είπαν οι επιμελητές του μουσείου. Τον Μάιο, με αφορμή τη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd από λευκούς αστυνομικούς, πυροδοτήθηκαν διαδηλώσεις κατά των φυλετικών διακρίσεων σε όλο τον κόσμο.
Σε συνέντευξή του στην Daily Telegraph, ο Φίσερ δήλωσε: “Η αφοσίωση στην αλήθεια όταν αφορά την ιστορία είναι απολύτως αναγκαία, με στόχο να ξαναγράψουμε την κοινή μας, πολλές φορές περίπλοκη, και σίγουρα επίπονη, ιστορία” και συνέχισε πως “η υπόθεση του Χανς Σλόαν και η σχέση του με την δουλεία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Παρ’ όλ’ αυτά, πολλοί αντέδρασαν και μίλησαν για υποκρισία, καθώς θεωρούν ότι το μουσείο δεν λαμβάνει άμεσα βήματα όσον αφορά τις φυλετικές διακρίσεις στο ίδρυμα. Πολλοί, για παράδειγμα, μιλούν για έλλειψη διαφορετικότητας στην ομάδα των επιμελητών -αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας μαύρος επιμελητής στο Βρετανικό Μουσείο. Άλλοι, θεωρούν πιο σημαντικό να επιστραφούν “κλεμμένα” έργα τέχνης, που λεηλατήθηκαν από άλλες χώρες, όπως είναι τα Μπρούτζινα από το Μπενίν που κλάπηκαν το 1897.