Η Google τιμά τον σπουδαίο Γάλλο συγγραφέα Αλέξανδρο Δουμά
Η Google σήμερα Παρασκευή 28 Αυγούστου, αφιερώνει το doodle της σε ένα σπουδαίο Γάλλο συγγραφέα του 19ου αιώνα, τον Αλέξανδρο Δουμά.
Ο Αλέξανδρος Δουμάς έγινε πολύ γνωστός μέσα από τα μυθιστορήματά του που τον κατέστησαν έναν από τους δημοφιλείς συγγραφείς στον κόσμο. Πολλά από τα μυθιστορήματά του, όπως «Ο Κόμης Μοντεχρήστος», «Οι Τρεις Σωματοφύλακες», «Μετά Είκοσι Έτη» κ.α., είχαν δημοσιευθεί σε σειρές. Έγραψε επίσης θεατρικά έργα και άρθρα σε περιοδικά.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέαΓεννήθηκε το 1802 σε ένα χωριό της Γαλλίας. Πατέρας του ήταν ο Θωμάς-Αλέξανδρος Δουμάς μικτής αφρικανικής καταγωγής. Ο πατέρας του Αλέξανδρου Δουμά, Θωμάς-Αλέξανδρος ήταν γιος του Alexandre-Antoine Davy de la Pailleterie, ενός Γάλλου αξιωματικού στο πυροβολικό της γαλλικής αποικίας του Άγιου Δομίνικου και της Marie-Cessette Dumas μίας σκλάβας Αφρο-Καραϊβικής καταγωγής. Δεν είναι γνωστό αν η Marie-Cessette είχε γεννηθεί στην Αφρική ή στον Άγιο Δομίνικο.
Ο Θωμάς-Αλέξανδρος επέστρεψε στη Γαλλία με τον πατέρα του, εκπαιδεύτηκε σε στρατιωτική σχολή και έπειτα μπήκε στον στρατό. Παντρεύτηκε την Μαρί Λαμπουρέ, την κόρη ενός ταβερνιάρη, και μετά από έναν καβγά με τον πατέρα του άλλαξε το επίθετο του και πήρε αυτό της μητέρας του (Δουμάς). Έπειτα γεννήθηκε ο Αλέξανδρος.
Ο μικρός Αλέξανδρος δεν ενδιαφερόταν για τα μαθήματα του σχολείου και ξεχώριζε μόνο για τα όμορφα γράμματά του. Έτσι, σε ηλικία 12 ετών προσλήφθηκε ως γραφέας σε συμβολαιογραφείο. Το 1822 πήγε στο Παρίσι, όπου ο γραφικός του χαρακτήρας και το γεγονός ότι ο πατέρας του ήταν γνωστός, του έδωσε μία θέση αντιγραφέα στο γραφείο του Δούκα της Ορλεάνης και μέλλοντα βασιλιά Λουδοβίκου Φίλιππου. Αργότερα, αποφάσισε να γράφει για το θέατρο. Παράλληλα, άρχισε να κάνει γνωριμίες στους φιλολογικούς κύκλους.
Τα θεατρικά έργα άρχισαν να χάνουν το ενδιαφέρον του κοινού και ο Δουμάς στράφηκε προς το μυθιστόρημα. Οι Τρεις Σωματοφύλακες (1844) σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Και τότε καταπιάστηκε και με άλλα μυθιστορήματα: «Μετά Είκοσι Έτη» (1845), «Βασίλισσα Μαργκό» (1845), «Οι Κορσικανοί Αδελφοί» (1845), «Ο Κόμης Μοντεχρήστος» (1845-1846), «Ο Ιππότης του Κόκκινου Σπιτιού» (1845-1846), «Ο Υποκόμης της Βραζελόνης» (1848), «Η μαύρη τουλίπα» (1850) κ.α. Τα επιτυχημένα του έργα, που του έφεραν και μεγάλα κέρδη, παρέσυραν τον Δουμά σε μία σπάταλη ζωή, που του δημιούργησε πολλές δυσάρεστες συνέπειες.
Το ατύχημαΤον Σεπτέμβριο του 1870, μετά από ένα ατύχημα που τον άφησε σχεδόν παράλυτο, ο Αλέξανδρος Δουμάς εγκαταστάθηκε στο σπίτι του γιου του, στο Πουί όπου και απεβίωσε στις 5 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Το 2002 ο τάφος του μεταφέρθηκε στο Πάνθεον του Παρισιού, το μαυσωλείο όπου είναι θαμμένες σημαντικές προσωπικότητες της Γαλλίας.
Το doodle της Google: