HackAthens 2020. H Αθήνα μετά: Πέντε ψηφιακά έργα για την επόμενη μέρα της πανδημίας από τη Στέγη
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση διαθέτει διαδικτυακά, από τις 9 Σεπτεμβρίου 2020, πέντε ψηφιακά έργα του προγράμματος «HackAthens 2020: H Αθήνα μετά», με θέμα τη «νέα κανονικότητα» της ζωής μας στην πόλη.
Βίντεο
Διάρκεια: 25΄ 10΄΄
«Συχνά, σε περιόδους φόβου, καταφεύγουμε στον πόθο. Πρόκειται για μια ενστικτώδη αντίδραση που εγγράφεται στις αισθήσεις μας: στο ανατρίχιασμα του δέρματος, στους παλμούς που αυξάνονται, στην άγρια επιθυμία να κολλήσουμε ο ένας πάνω στον άλλον, να επιβεβαιώσουμε πως είμαστε ζωντανοί. Η ιδιαιτερότητα της σημερινής κρίσης είναι πως απαγορεύει ακριβώς αυτή την οργιαστική εγγύτητα.
Μπορεί όμως να αστυνομεύσει και την επιθυμία;
Με άξονα τα παραπάνω, το έργο «Αν είναι ωραία η ντελιβερού, ξύπνα με» αποτελείται από μικρές ιστορίες μιας κοπέλας, η οποία εν μέσω πανδημίας περπατάει στις γειτονιές της Αθήνας και φαντασιώνεται ερωτικές ιστορίες με γοητευτικές άγνωστες, αντιπαλεύοντας όλο το άγχος και την απομόνωση που αισθάνεται, με χιούμορ και ερωτισμό.
Χρησιμοποιώντας αμφιωτική (binaural) τεχνική ηχογράφησης, δημιουργεί μια ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) εμπειρία. Η συγκεκριμένη τεχνική επιτρέπει την καταγραφή και την αναπαραγωγή ήχου σε μορφή 3D stereo, όπως τον αντιλαμβάνεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Μέσα από τα ακουστικά τους, οι ακροατές ακούνε κάθε ενέργεια σαν να συμβαίνει τριγύρω τους: ψίθυροι, ήχοι αντικειμένων, ομιλίες, ηχοτοπία, μελωδίες. Έτσι, η φωνή των ηθοποιών εκλαμβάνεται από τον ακροατή ως προσωπική απεύθυνση, μεταφέροντάς τον σε εκείνον τον ενδιάμεσο τόπο μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, στον χώρο όπου γεννιέται η φαντασίωση».
Σημείωμα των επιμελητών«Ο λόγος περί υγείας κυριάρχησε κατά την περίοδο της καραντίνας, σπάνια διακοπτόμενος από τις συζητήσεις περί οικονομίας. Πώς βίωσαν όμως οι νέοι άνθρωποι αυτή την περίοδο; Πώς την βίωσαν τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας; Ο φόβος και ο εγκλεισμός αδρανοποιούν ή εντείνουν τον πόθο και τη σαρκική επιθυμία; Με ένα πρωτότυπο radio drama με πολλά στοιχεία ASMR, οι Lotus Eaters επιδιώκουν να μας μεταφέρουν στον ονειρικό κόσμο μιας νεαρής ομοφυλόφιλης γυναίκας και στις ενδόμυχες σκέψεις της για την περίοδο του lockdown στην Αθήνα, καθώς και για την επόμενη μέρα που επιτέλους «ανοίγουν τα μπαρ».
ΣυντελεστέςΚείμενο: Μαριλού Βόμβολου
Φωνές: Μαριλού Βόμβολου, Πέννυ Ελευθεριάδου, Κατερίνα Σισίννι
Σχεδιασμός ήχου και Αμφιωτική ηχογράφηση: Μανόλης Σταματιάδης
Οργάνωση Παραγωγής: Κατερίνα Λιάτσου
Ανάθεση – Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Βίντεο
Διάρκεια: 5΄
«Μην ανησυχείς» του είπε.
«Αυτήν την ώρα, μην ανησυχείς. Όλα γίνονται σωστά κι ας μη γίνονται από χέρι κανενός. Και τα χρώματα που σμίγουν στην κορφή του ουρανού κι αυτά θα γίνουν ένα.
Γι’ αυτό σου λέω, αυτήν την ώρα να μην ανησυχείς.
Ζήσαμε πολλές τέτοιες ώρες μαζί. Σαν φίλοι, σαν σύζυγοι. Εραστές, σαν ξένοι.
Και γίνανε όλα ένα. Τα σπαράγγια με την κρέμα, το αλάτι στο νερό.
Και κρασί κόκκινο, ζεστό.
Κι εμείς, ζεστοί ακόμα. Ακόμα όμορφοι και νέοι.
Αφού θέλει θάρρος η ζωή, ας την γιορτάσουμε. Και φόβο λίγο θέλει, να την πάρουμε στα σοβαρά. Τα μικρά της, τα κομμάτια, κομματάκια της. Κι αυτά στα σοβαρά να τα γιορτάσουμε.
Μην ανησυχείς. Έχεις εμένα κι εγώ εσένα, αυτήν την ώρα και για πάντα.»
«Η καραντίνα υπήρξε περίοδος τριβών για πολλά ζευγάρια που βίωσαν την «τυραννία» της αδιάλειπτης εγγύτητας. Ωστόσο, για άλλους, η καραντίνα έγινε περίοδος επαναπροσέγγισης και συναισθηματικής αφύπνισης. Η Εβίτα Σκουρλέτη αποδίδει μοναδικά τη διαδικασία επανοικειοποίησης του συντρόφου χρησιμοποιώντας συμβολικά τις φιγούρες του κυρίου και της κυρίας Freud (Νίκος Κουρής και Έλενα Τοπαλίδου) στο φόντο μιας αθηναϊκής αυλής».
Σενάριο & Σκηνοθεσία: Εβίτα Σκουρλέτη
Εμφανίζονται οι: Νίκος Κουρής, Έλενα Τοπαλίδου
Πρωτότυπη μουσική: Μιχάλης Καλκάνης
Βοηθός παραγωγής: Νικόλας Μπορόβας
Ηχοληψία: Παναγιώτης Ριζόπουλος
Κουστούμια: Lascaris
Ενδυματολόγοι: Αντώνης Νιφλής, Χρήστος Νιφλής
Κομμώτρια & Μακιγιέζ: Ρούλα Λιανού
Ανάθεση – Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Τα έργα αυτά δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός μήνα, στο πλαίσιο της δράσης «HackAthens 2020: Η Αθήνα μετά».
«HackAthens 2020: H Αθήνα μετά» | Διαδικτυακή παρουσίαση
Από τις 9 Σεπτεμβρίου 2020
Δείτε τα έργα στο onassis.org
HackAthens 2020 | Συζήτηση με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Ars Electronica Garden Athens: Stories of Athens»
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020 | 18:00 (EEST)
Δείτε τη συζήτηση στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube: https://youtu.be/9H1gqDdzNZg