Μύθοι και αλήθειες για τη χρήση μάσκας
Προστατεύει η υφασμάτινη μάσκα; Τι συμβαίνει με τις μάσκες και το διοξείδιο του άνθρακα; Η αλήθεια για όλους τους μύθους γύρω από την χρήση μάσκας, από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Μέριλαντ.
Τις τελευταίες μέρες, αναδύονται όλο και περισσότεροι μύθοι, φήμες και.. θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την χρήση της μάσκας για τον περιορισμό του κορονοϊού. Καθώς τα κρούσματα covid-19 στην χώρα μας αυξάνονται ραγδαία, και η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, είναι σημαντικό να μην κυκλοφορούν λανθασμένοι ισχυρισμοί σχετικά με την μάσκα, έναν από τους πιο σημαντικούς “σύμμαχους” μας στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.
Έτσι, το Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Μέριλαντ διέψευσε μία σειρά από μύθους, που τελευταία ακούγονται όλο και περισσότερο και μπερδεύουν τους πολίτες, που καλούνται να φορούν μάσκες για να προστατεύσουν τους ίδιους και τους συμπολίτες τους.
Ας μάθουμε λοιπόν την αλήθεια για πέντε αρκετά διαδεδομένους μύθους.
Μύθος: Οι υφασμάτινες μάσκες δεν μας προστατεύουνΑλήθεια: Οι υφασμάτινες μάσκες είναι αποτελεσματικές. Δημιουργούν ένα “φράγμα” μεταξύ του στόματος, της μύτης μας, αλλά και των άλλων ανθρώπων γύρω μας. Αυτό σημαίνει ότι τα σταγονίδια που εξαπλώνουν τον κορονοϊό μέσα από βήχα, φτερνίσματα και της ομιλίας, θα “φτάσουν” πιο δύσκολα στους άλλους. Οι υφασμάτινες μάσκες προστατεύουν κυρίως τους άλλους από εκείνον που φορά τη μάσκα, αλλά σύμφωνα με έρευνες προστατεύουν και τον ίδιο τον χρήστη της μάσκας από μεγάλα σταγονίδια. Παράλληλα, μας υπενθυμίζουν να μην ακουμπάμε το πρόσωπο μας.
Αλήθεια: Η κάθε μάσκα έχει και διαφορετικό σκοπό, αλλά οι υφασμάτινες μάσκες είναι πολύ αποτελεσματικές για το γενικό κοινό. Όποιος δεν εργάζεται στον τομέα της υγείας, ή σε χώρο με άμεση επαφή με νοσούντες, τότε καλύτερα να φορά υφασμάτινη μάσκα, ώστε να μένουν ιατρικές μάσκες για τους εργαζόμενους υγείας.
Αλήθεια: Τελευταία κάποιοι ισχυρίζονται -λανθασμένα- ότι το διοξείδιο του άνθρακα από τις εκπνοές μας “παγιδεύεται” στη μάσκα, και αυτό μας αρρωσταίνει. Αυτό όμως δεν έχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Όπως το οξυγόνο περνάει από τη μάσκα όταν εισπνέουμε, έτσι και το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να περάσει από τη μάσκα όταν εκπνέουμε. Οι σωστά φορεμένες μάσκες προσφέρουν αρκετή ροή αέρα, παρ’ όλο που καλύπτουν το στόμα και τη μύτη μας. Αυτό κάνει την συσσώρευση του διοξειδίου του άνθρακα αδύνατη.
Μύθος: Δεν έχει σημασία πώς φοράμε τη μάσκα μαςΑλήθεια: Η σωστή χρήση της μάσκας μας είναι το “κλειδί” για την αποτελεσματικότητα της στον περιορισμό του κορονοϊού. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η υφασμάτινη μάσκα για να είναι αποτελεσματική πρέπει: να καλύπτει το στόμα και τη μύτη, να χωράει άνετα και σφιχτά στο πρόσωπο, να έχει πολλά στρώματα υφάσματος, να επιτρέπει την ανεμπόδιστη αναπνοή, να μπορεί να πλυθεί χωρίς να χαλάσει/χάσει το σχήμα της.
Αλήθεια: Πολλοί θεωρούν τους ανοιχτούς, εξωτερικούς χώρους ακίνδυνους για την διάδοση του κορονοϊού. Πράγματι, αν είστε σε έναν χώρο μόνος ή με μέλη της οικογένειας σας ή γενικότερα συγκατοίκους σας, τότε μάλλον η μάσκα δεν είναι τόσο αναγκαία. Όταν όμως είστε σε έναν χώρο, όπου δεν μπορείτε να κρατήσετε τις προβλεπόμενες αποστάσεις με άλλους ανθρώπους, τότε είναι σημαντικό να έχετε μαζί σας τη μάσκα σας, για να τη φορέσετε ανά πάσα στιγμή.
Πληροφορίες από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ