MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
25
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΡΑΣΕΙΣ

2η Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Πολιτισμών, με θέμα την βιωσιμότητα

Η δεύτερη Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Πολιτισμών, με θέμα τη «βιωσιμότητα», επιστρέφει με σεμινάρια και δράσεις από ειδικούς του χώρου.

Πολυπολιτισμικότητα
Πολυπολιτισμικότητα
Monopoli Team

Η πρώτη Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Πολιτισμών στην Αθήνα, διοργανώθηκε από τα μέλη του δικτύου EUNIC,και παρουσίασε ένα πρόγραμμα με πολλές εκδηλώσεις και κοινές δράσεις γύρω από το θέμα της Πολυπολιτισμικότητας. Το 2020, η δεύτερη έκδοση θα επικεντρωθεί στη βιωσιμότητα, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον, τη μετάδοση γνώσεων και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών. Κλιματική αλλαγή, κίνδυνοι για την Βιωσιμότητα, αλλά και ρεαλιστικές δεσμεύσεις και λύσεις, είναι το κατευθυντήριο νήμα αυτής της απόλυτα ευρωπαϊκής εβδομάδας.

Στο πρόγραμμα της εβδομάδας στα τέλη του Σεπτέμβρη, περιλαμβάνονται δράσεις που απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Οι δράσεις απαιτούν την προεγγραφή μέσα από τα σχετικά links και έχουν στόχο την ενημέρωση για την επείγουσα ανάγκη δράσης μέσω βιώσιμων πρακτικών. Ευπρόσδεκτοι είναι όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας.

Διαδικτυακό Σεμινάριο για βιώσιμη πολιτιστική διαχείριση στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2020

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 11 Σεπτεμβρίου 2020

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά.

Το δίκτυο EUNIC Athens, υπό την προεδρεία του Γαλλικού Ινστιτούτου, με την υποστήριξη της Eunic Global και του Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη στην Ελλάδα, οργανώνει ένα εντατικό σεμινάριο σχεδιασμένο για επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα (μάνατζερ, διαχειριστές, παραγωγούς, επιμελητές, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής), οι οποίοι εργάζονται σε καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα.

Επιμέλεια και συντονισμός προγράμματος: Ιφιγένεια Ταξοπούλου

Η κοινωνική, πολιτισμική και υλική αξία του βιώσιμου design στις 24 Σεπτεμβρίου, 12.00 – 14.00

Εγγραφές έως 20 Σεπτεμβρίου εδώ

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά.

Η ύλη έχει σημασία και η κυκλική οικονομία μελετά πως τα υλικά αποθέματα μπορούν να ανακυκλώνονται μέσα σε πιο βιώσιμα συστήματα. Αυτό το masterclass θα ξεκλειδώσει τα κυκλικά συστήματα και τη βιωσιμότητα δίνοντας έμφαση στην άλλη όψη του κυκλικού σχεδιασμού και την αξία που προκύπτει από τις πρακτικές που τη συνοδεύουν. Θα διερευνήσει τις αθέατες αλλά απαραίτητες ανθρώπινες, πολιτισμικές και κοινωνικές παραμέτρους για την επιτυχία των βιώσιμων μοντέλων, μέσα από ενδιαφέροντα παραδείγματα, έχοντας πάντα ως σημείο αναφοράς το design.

Μετά το masterclass θα ακολουθήσει συζήτηση με το Nick Gant και τους The New Raw.

Coding for Sustainability στις 25 Σεπτεμβρίου 2020

Το εκπαιδευτικό εργαστήριο Coding for Sustainability έχει σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων στους τομείς των digital soft skills και των νέων τεχνολογιών που είναι σημαντικές για την εκπαίδευση και τον σύγχρονο εκπαιδευτικό. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και σε εκπαιδευτές STEM, οι οποίοι επιθυμούν να εξοικειωθούν με το coding μέσω micro:bit και να γνωρίσουν τα βασικά χαρακτηριστικά του. Επίσης κατά την διάρκεια του σεμιναρίου θα γνωρίσουν τις βασικές διαστάσεις της STEM εκπαίδευσης και θα το πως μπορούν να συνδυάσουν τη δημιουργικότητα και την τεχνολογία προς αναζήτηση λύσεων για τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Βιωσιμότητα και περιβάλλον στις 24 Σεπτεμβρίου 2020

Το Ινστιτούτο Θερβάντες συμμετέχει, όπως κάθε χρόνο, στην εβδομάδα ευρωπαϊκών πολιτισμών που διοργανώνει η EUNIC, η οποία φέτος ασχολείται με το θέμα της βιωσιμότητας στις διάφορες εκφάνσεις του. Εξετάζει το θέμα της βιωσιμότητας στο περιβάλλον και παρουσιάζει το έργο αναβίωσης του ποταμού Μανθανάρες στην Μαδρίτη, διακρίνοντας τις ομοιότητες με τις περιπτώσεις των ποταμών της Αθήνας Ιλισού και Κηφισού. Το έργο Madrid Río παρουσιάζει (στα αγγλικά) ένας από τους αρχιτέκτονες που εργάστηκαν σ’ αυτό, ο Francisco Porras και συμμετέχουν εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων και των Οικολόγων.

Η μετάδοση θα γίνει στις 17.00 από την σελίδα του Ινστιούτου Θερβάντες της Αθήνας στο Facebook.

Επίσης, στις 24 και 25.09.2020 το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν τα ντοκιμαντέρ Esquese Monelos και Doñana. Το πρώτο αφορά έναν αποξηραμένο ποταμό που διεκδικεί την κοίτη του και το δεύτερο τον υδροβιότοπο της περιοχής Ντονιάνα στη Νότια Ισπανία. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες επί 48 ώρες μόνον στην Ελλάδα και θα προβάλλονται από το site του Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας – FeCHA.

Πολιτισμός για την Βιωσιμότητα, από τη θεωρία στην πράξη

Διαδικτυακή συζήτηση για την προώθηση της βιωσιμότητας στον πολιτισμό, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη –  παρόν και μέλλον στις 24 Σεπτεμβρίου 2020

Εγγραφές απαραίτητες για την παρακολούθηση της συζήτησης, εδώ έως τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020.

Κατά τη διάρκεια της 2ης Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Πολιτισμών, το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας, σε συνεργασία με το δίκτυο Eunic Athens προσκαλούν τις Locus athens & TAVROS και Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI) σε μία συζήτηση για τις βιώσιμες πρακτικές που ακολουθούν οι πολιτιστικοί φορείς και τα αντίστοιχα διακρατικά projects “LA TABLE ET LE TERRITOIRE”  & “STRONGER PERIPHERIES: A SOUTHERN COALITION”  .

Συμμετέχουν:

Ειρήνη Κομνηνού: Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης & του Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας/υπό-πρόγραμμα Πολιτισμός, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Μαρία – Θάλεια Καρρά : Συνιδρύτρια της locus athens & TAVROS, εταίρου στο Creative Europe project “LA TABLE ET LE TERRITOIRE”

Κίκα Κυριακάκου: Καλλιτεχνική Διευθύντρια τoυ οργανισμού Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI), εταίρου στο Creative Europe project ” STRONGER PERIPHERIES: A SOUTHERN COALITION”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕικαστικό φθινόπωρο: 9 νέες εκθέσεις σε αθηναϊκές γκαλερί που αξίζει να επισκεφτείτε12.09.2018

Το πρόγραμμα διοργανώνεται από το δίκτυο Eunic Athens.

Το EUNIC (Εθνικά Ινστιτούτα Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης) είναι το Ευρωπαϊκό δίκτυο εθνικών πολιτιστικών ινστιτούτων και οργανισμών, με 36 μέλη από τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. Το δίκτυο EUNIC Αθήνας δημιουργήθηκε το 2008. Δεκατέσσερα ευρωπαϊκά πολιτιστικά ιδρύματα με έδρα την Αθήνα δεσμεύονται από κοινού να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε κοινά προγράμματα με την υποστήριξη ελληνικών δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων.

Περισσότερα από Σεμινάρια / Διαλέξεις