The Public Private House: Παρουσίαση βιβλίου και συζήτηση στο Ινστιτούτο Γκαίτε
Το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργανώνει, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, παρουσίαση – συζήτηση του συλλογικού τόμου «The Public Private House – Η σύγχρονη Αθήνα και η πολυκατοικία της», σε επιμέλεια Richard Woditsch, με ελεύθερη είσοδο.
Το Ινστιτούτο Γκαίτε μας προσκαλεί στην πρώτη του εκδήλωση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Στο πλαίσιο του αφιερώματός στην «Αρχιτεκτονική και το Μπάουχαους» στην Αθήνα οι Άλκηστις Π. Ρόδη, Πάνος Δραγώνας, Michalis Langenfass, Θωμάς Μαλούτας, Παναγιώτης Τουρνικιώτης και Richard Woditsch θα παρουσιάσουν το βιβλίο «The Public Private House – Η σύγχρονη Αθήνα και η πολυκατοικία της», την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020, στις 20:00, στο Αίθριο του κτιρίου της Οδού Ομήρου.
*Η παρακολούθηση της εκδήλωσης μπορεί να γίνει διαδικτυακά στο Facebook και στο κανάλι του Ινστιτούτου Γκαίτε στο YouTube.
The Public Private House: Η σύγχρονη Αθήνα και η πολυκατοικία τηςΚατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, η εικόνα της πόλης της αρχαίας Αθήνας άλλαξε ριζικά. Η πόλη έγινε ένα σύγχρονο, αστικό κέντρο. Βασικό στοιχείο της εξέλιξης αυτής αποτέλεσε ο ευπροσάρμοστος κτιριακός τύπος της «πολυκατοικίας», όσον αφορά τόσο τη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών του όσο και τις αναρίθμητες εκδοχές του. Ενώ αρχικά σχεδιάστηκε ως ένα κτίριο για τη στέγαση πολλών κατοικιών, στη συνέχεια βρήκε εφαρμογή σε πολλές άλλες εκδοχές, όπως γραφεία, βιοτεχνίες, πολυκαταστήματα ή εστιατόρια, χάρη στο προφίλ της χρήσης της που μπορεί να δεχτεί πολλές μετατροπές.
Σήμερα οι πολυκατοικίες καθορίζουν την εικόνα της πόλης της Αθήνας και στεγάζουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Ωστόσο, ορισμένες ιδιαίτερες συνθήκες και πολιτισμικά πρότυπα κράτησαν τη μεταμόρφωση της Αθήνας ανεπηρέαστη από την έλευση του αρχιτεκτονικού μοντερνισμού σε άλλες χώρες, κι εκείνο που προέκυψε στην πόλη είναι μια σαφώς ελληνική εκδοχή της μοντέρνας πολεοδομικής ανάπτυξης.
Οι ομιλητές θα εξετάσουν τα αρχιτεκτονικά και αστικά-πολεοδομικά χαρακτηριστικά της πολυκατοικίας στα συμφραζόμενα των ιστορικών, γεωγραφικών και κοινωνικών της διαστάσεων. Ακόμη, θα προχωρήσουν σε αναλυτικές και συλλογιστικές θεωρήσεις σχετικά με την πολυκατοικία και διερευνούν τη σημασία του στο πλαίσιο των παγκόσμιων προκλήσεων της σύγχρονης πόλης.
Η πολυκατοικία θα αναγνωριστεί ως ένα παράδειγμα του πώς ένα μαζικό προϊόν της ανώνυμης, λαϊκής αρχιτεκτονικής, το οποίο προωθήθηκε στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, παρουσιάζει συνεχή προσαρμοστικότητα, υποστηρίζει την οικειοποίησή του από τον εκάστοτε χρήστη και συγχωνεύει στην πράξη τη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα της αστικής ζωής της ελληνικής πόλης και εντός αυτής.
*Στην συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα σύμφωνα με όλες τις οδηγίες τήρησης της δημόσιας ασφάλειας και υγείας των επισκεπτών μας. Για τον λόγο αυτό, οι θέσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020 | 20:00 – 22:00 (Είσοδος: 19.30)
Ινστιτούτο Γκαίτε – Αθήνα, Ομήρου 14-16.
Γλώσσα: Αγγλικά, Ελληνικά
Τιμή: Είσοδος ελεύθερη (απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο [email protected] )
Τηλέφωνο: 210 3661044
Email: [email protected]
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα προστασίας της υγείας θα βρείτε εδώ.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Από τον Μαγκρίτ έως τον Βαν Γκογκ: Αυτά είναι τα δέκα ακριβότερα έργα τέχνης που πουλήθηκαν σε δημοπρασίες το 2024
- Last Christmas Soul- Μέχρι να βγει η ψυχή σου: Μια σουρεαλιστική- χριστουγεννιάτικη κωμωδία στο Θέατρο της Ημέρας
- Πρεμιέρες: Η Νικόλ Κίντμαν γίνεται «Babygirl» στον πιο τολμηρό ρόλο της καριέρας της