Βραβεία ΒΑFTA: Προσπάθειες για ενίσχυση της διαφορετικότητας στις υποψηφιότητες
Τα βραβεία BAFTA, όπως ακριβώς και τα Oscars, συχνά κατηγορούνται για επικράτηση λευκών ανδρών στους υποψηφίους, γι’ αυτό ακριβώς από φέτος προσπαθούν να φέρουν αλλαγές για την ενίσχυση της διαφορετικότητας.
Η διοργάνωση British Academy of Film and Television Arts, γνωστή ως BAFTA, θα κάνουν από φέτος μεγάλες προσπάθειες για να στηρίξουν τη διαφορετικότητα στη βιομηχανία του κινηματογράφου, με το να σταματήσουν το πρότυπο ταινιών all-white και all-male.
Οι διοργανωτές των Oscars επίσης, δηλαδή η Academy of Motion Picture Arts and Science, διεύρυνε τα μέλη της περιλαμβάνοντας και περισσότερους μαύρους. Στην συνέχεια αυτού, ανακοίνωσε νέα κριτήρια διαφορετικότητας για τις υποψήφιες ταινίες, ακολουθώντας την πορεία των BAFTA.
Tα σχέδια των βραβείων BAFTAΓια τα επόμενα βραβεία του 2021, η διοργάνωση ανακοίνωσε πως τα 6.700 μέλη που ψηφίζουν τις ταινίες θα υποβληθούν σε μια εκπαίδευση πριν ξεκινήσουν να ψηφίζουν. Το ονομάζουν “concious voter training” και σχολιάζουν επί αυτού ότι «θα βοηθήσει τους ψηφοφόρους να περιηγηθούν και να αναγνωρίσουν τις ευρείς κοινωνικές επιρροές που μπορούν να έχουν ένα αντίκτυπο στη διαδικασία της ψηφοφορίας».
Η διαδικασία θα ξεκινά ως εξής: Τα μέλη θα πρέπει να παρακολουθήσουν όλους τους τίτλους των ταινιών που έχουν παρατεθεί στη λίστα πριν ψηφίσουν στον επόμενο γύρο, ο οποίος θα καθορίζει τους υποψηφίους. Οι υποψήφιοι στη συνέχεια θα προχωρούν σε μια τελική ψηφοφορία και πάλι, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να παρακολουθήσουν όλες τις ταινίες διαδικτυακά, εάν θέλουν να έχουν λόγο. Ο νέος κανόνας στοχεύει στην αύξηση της ποικιλομορφίας των ταινιών που εξετάζονται.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των BAFTA, Μarc Samuelson «Συχνά ακούς ανθρώπους να λένε εκ των υστέρων ‘Δεν είχα χρόνο να δω την ταινία αλλά ήταν πολύ καλή και σίγουρα θα είχα ψηφίσει γι’ αυτήν'”. Οι νέες αλλαγές σύμφωνα με τον ίδιο θα βοηθήσουν τους ψηφοφόρους να σκεφτούν «πιο βαθιά για τις επιλογές τους».
Ανακοινώθηκαν και συγκεκριμένες αλλαγές για κάθε κατηγορία. Στην κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας για παράδειγμα, οι μισές θέσεις της λίστας θα πηγαίνουν σε γυναίκες, ενώ για τους ηθοποιούς οι λίστες θα επιλέγονται τόσο από τους ψηφοφόρους όσο κι από την κριτική επιτροπή πριν προχωρήσουν στον επόμενο γύρο του καθορισμού των υποψηφίων.
Ακόμη, κάθε στούντιο θα μπορεί να θέσει σε υποψηφιότητα μόνο έναν ηθοποιό για πρωταγωνιστικό ή συμπρωταγωνιστικό ρόλο, καταργώντας αυτό που ίσχυε έως τώρα. Δεν θα μπορεί, επίσης, ένας ηθοποιός να είναι υποψήφιος δύο φορές στην ίδια κατηγορία – κάτι που στο παρελθόν είχε γίνει με την Margot Robbie.
BAFTA και Oscars στο στόχαστροΑνά τα χρόνια οι δύο αυτές τεράστιες διοργανώσεις έχουν δεχτεί μεγάλη κριτική για την έλλειψη ποικιλομορφίας στις υποψηφιότητες και στους νικητές. Εξακολουθούν να υπερισχύουν οι λευκοί ηθοποιοί και συντελεστές έναντι των μαύρων και οι άντρες συντελεστές έναντι των γυναικών. Το 2016 μάλιστα έγινε διαμαρτυρία έξω από την τελετή απονομής των Oscars καθώς εκείνη τη χρονιά ο μοναδικός μαύρος ηθοποιός στις υποψηφιότητες ήταν ο Idris Elba.
Στην περασμένη διοργάνωση κανένας μαύρος ηθοποιός ή συντελεστής δεν ήταν υποψήφιος και καμία γυναίκα, πυροδοτώντας πολλούς σχολιασμούς. Χαρακτηριστικά ο Joaquin Phoenix είπε κατά τη βράβευσή του ως Καλύτερου Αντρικού Ρόλου στη ταινία “Joker” πως «νομίζω ότι στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους μαύρους ανθρώπους ότι δεν είναι καλοδεχούμενοι εδώ».
Πηγή: The New York Times