MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
21
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο συγγραφέας Χρήστος Αποστολάκος μάς εξηγεί πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη σεξουαλική μας ζωή

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, «Οι Επτά Πνευματικοί Νόμοι του Έρωτα», από τις εκδόσεις Δαιδάλεος, ο συγγραφέας και ολιστικός θεραπευτής Χρήστος Αποστολάκος μας μίλησε για τον έρωτα, τις σχέσεις και το κατά πόσο είναι εφικτό να «μεταμορφώσουμε» τη σεξουαλική μας ζωή.

Αριστούλα Ζαχαρίου | 29.09.2020

Στο καινούριο του βιβλίο, με τίτλο «Οι Επτά Πνευματικοί Νόμοι του Έρωτα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δαιδάλεος, ο παλαίμαχος εκπαιδευτικός και νυν διοργανωτής σεμιναρίων αυτοβελτίωσης, Χρήστος Αποστολάκος, μέσα από πρακτικές συμβουλές και ασκήσεις, μας βοηθάει να απαλλαγούμε από στερεοτυπικές αντιλήψεις και κοινωνικές ενοχές, καθώς και να μεταμορφώσουμε ριζικά την ερωτική μας ζωή, συμφιλιώνοντας την καρδιά με το ένστικτο και επιδιώκοντας την ερωτική ευδαιμονία.

Με αφορμή, λοιπόν, το νέο του αυτό φιλοσοφικό εγχειρίδιο προσωπικής και συλλογικής απελευθέρωσης, ο Χρήστος Αποστολάκος μας μιλάει για τον έρωτα, τις σχέσεις, την πρακτική της Τάντρα, με την οποία ασχολείται τα τελευταία χρόνια, τη νέα γενιά και τα «εμπόδια» που μπορεί να συναντήσουμε στον δρόμο για τη «μεταμόρφωση» της σεξουαλικής μας ζωής.

«Οι Επτά Πνευματικοί Νόμοι του Έρωτα» του Χρήστου Αποστολάκου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Δαιδάλεος.

Σε ποια περίοδο της ζωή σας συνειδητοποιήσατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με την συγγραφή; Ποιο ήταν το έναυσμα που σας δόθηκε;

Έγραφα από παλιά, ερασιτεχνικά, κατά καιρούς. Πριν από είκοσι χρόνια κατάλαβα πως το να γράφω είναι μέσα στον σκοπό της ζωής μου και πως έχω κάτι να πω που (ελπίζω πως) αξίζει να το διαβάσουν κι άλλοι. Έκτοτε γράφω, ενώ τα εναύσματα κι οι αφορμές ποικίλουν.

Τι σας ενέπνευσε να γράψετε τους «Επτά Πνευματικούς Νόμους του Έρωτα»;

Ο σεξουαλικός αναλφαβητισμός που αντιμετώπισα από τότε που ασχολήθηκα με τον ποιοτικό ερωτισμό και την Τάντρα, συντονίζοντας και σχετικά σεμινάρια. Θα έλεγα πως γενικά αγνοούμε ό,τι έχει σχέση με μια σεξουαλικότητα υπέροχα απολαυστική και βαθιά θεραπευτική- αυτή που απολάμβαναν οι προγονοί μας, για παράδειγμα· που μπορεί καθένας από μας να διεκδικήσει-αν μάθει πως κι αν τολμήσει.

Τι είναι αυτό που ελπίζετε να αποκομίσει ο αναγνώστης από το συγκεκριμένο βιβλίο, ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι η πρόσληψη ενός βιβλίου αποτελεί, εν μέρει, υποκειμενικό ζήτημα;

Ότι τα δυο ρήματα σέβομαι και ποθώ δεν είναι ασύμβατα. Ότι μπορεί να κάνω έρωτα με το πιο άφθαστο κι αβυσσαλέο πάθος, χωρίς να χάνω ποτέ τον σεβασμό. Αυτό τ’ αλλάζει όλα. Κι ο σεβασμός ξεκινάει απ’ τη γυναίκα. Που δεν την βλέπω πια σαν πόρνη ή σαν μοιραία ή σαν ανέγγιχτη παρθένα-αλλά σαν άνθρωπο.

Η Τάντρα σου διδάσκει τεχνικές όχι απλά για να γίνεις πιο καλός εραστής ή ερωμένη, αλλά για να ενωθείς εκστατικά με τον σύντροφο, μέσα από την αγάπη.

Η αυτοβελτίωση, σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί έναν «αγώνα δίχως τέλος» στη ζωή ενός ανθρώπου. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε μέσα μας; είναι ο εαυτός μας ο μεγαλύτερος αντίπαλος;

Δεν συμφωνώ με τον όρο αυτοβελτίωση, που μπορεί να είναι μια ωραιότατη παγίδα, ένας αγώνας δίχως τέλος, όπως λέτε. Πιστεύω πως αυτό που ο άνθρωπος ζητάει είναι η αλήθεια του-ν’ αγωνιστεί για να γίνει αυτός που είναι ήδη κατά βάθος. Για παράδειγμα, η Τάντρα σου διδάσκει τεχνικές όχι απλά για να γίνεις πιο καλός εραστής ή ερωμένη, αλλά για να ενωθείς εκστατικά με τον σύντροφο, μέσα από την αγάπη. Το εμπόδιο είναι η έλλειψη αγάπης, σ’ έναν κόσμο που διδάσκει επιμελώς πώς να μισούμε τον εαυτό μας, αγαπώντας την εικόνα μας.

Ο εσωτερικός ανταγωνιστής δεν είναι αντίπαλος στο βάθος, αν και φαίνεται έτσι· είναι αυτός που θα σε κάνει να παλέψεις πιο σκληρά· να ξεπεράσεις τις τρικλοποδιές, το σαμποτάζ που θα σου κάνει, τις παγίδες που σου βάζει-πώς αλλιώς θα δυναμώσεις, αν δεν σου κρατάει κόντρα κάποιος;

Η οικονομική κρίση, η πανδημία και άλλες δυσκολίες, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητα μας, φαντάζουν πολλές φορές εξουθενωτικές και ανυπέρβλητες. Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι το να μην τους επιτρέψουμε να μας περιορίσουν στον τρόπο που απολαμβάνουμε τις μεγάλες χαρές της ζωής, όπως τον έρωτα;

Αφήνοντας τη μύτη του Πινόκιο κατά μέρος: Η σεξουαλικότητα μας-που είναι στην ουσία τρόπος ζωής κι όχι μια επιμέρους δράση- ούτε πριν την πανδημία ήταν στο φόρτε της· ίσως οι νεώτεροι έκαναν πιο πολύ σεξ-αλλά γρήγορο, ασθματικό, χωρίς χαρά, με το κινητό από δίπλα.

Η πανδημία μας δίνει χρόνο, αφού μένουμε μέσα ή να βγάλουμε ρίζες στην οθόνη ή να ψαχτούμε σοβαρά σε όσα μας λείπουν-αν ας πούμε ο ερωτισμός μου είναι στα Τάρταρα, αν η φωτιά μέσα μου δεν καίει, μήπως χρειάζονται αλλαγές; σε μένα πρώτα ριζικές ή να ξαναδώ την σχέση απ’ την αρχή ή ό,τι άλλο; Τώρα, όχι όταν βρεθεί το εμβόλιο;

Σε μια κοινωνία όπως η ελληνική, με βαθιά ριζωμένες κάποιες απαρχαιωμένες αντιλήψεις, μπορεί εντέλει κάποιος να φτάσει στην πολυπόθητη πνευματική και σεξουαλική απελευθέρωση με ψυχολογική ή/και σωματική ασφάλεια;

Φυσικά και μπορεί, όχι εύκολα βέβαια. Αν φτιάξει έναν δικό του χάρτη ερωτικό. Ώριμα αποφασίζοντας ποιές είναι οι ερωτικές επιλογές του· τι ζητάει από το σεξ κι απ’ το σύντροφο· τι χρειάζεται μέσα του ν’ αλλάξει, ώστε να γίνει ερωτικά έτσι όπως θέλει. Σαφώς θα έχει κόστος-η ελευθερία πληρώνεται σε κόσμο ψηφιακά και πνευματικά υποδουλωμένων, σαν κι αυτόν. Αξίζει όμως γιατί φέρνει τη χαρά!

Χρήστος Αποστολάκος

Που πιστεύετε ότι οφείλεται το γενικότερο πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ των ζευγαριών; Μπορεί να γεφυρωθεί ολοκληρωτικά το χάσμα;

Το χάσμα οφείλεται στο ότι οι άντρες είναι από τον Άρη, ενώ οι γυναίκες από την Αφροδίτη (ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε). Μιλάνε άλλη γλώσσα δηλαδή. Επίσης θα βοηθούσε πολύ ο άντρας να τα βρει με την γυναίκα μέσα του, με το θηλυκό κομμάτι του κι η γυναίκα να τα βρει με τον άντρα μέσα της, με το αρσενικό κομμάτι της. Αυτός είναι ο ιερός γάμος. Γράφω περισσότερα γι’ αυτό στο τελευταίο βιβλίο μου.

Μιλήστε μας λίγο για την πρακτική της Τάντρα, με την οποία ασχολείστε τα τελευταία χρόνια. Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον συγκεκριμένο τομέα;

Να πω εδώ τι δεν είναι Τάντρα πιο καλά. Δεν είναι το να κάνεις πολύ σεξ, ούτε το να έχεις αμέτρητους οργασμούς ή άπειρους συντρόφους. Τάντρα θα πει να κάνεις σεξ με αγάπη και με γνώση. Αυτό θα φέρει μια επανάσταση στη ζωή του ζευγαριού και μια απίστευτη αναβάθμιση.

Αποφάσισα ν’ ασχοληθώ με το θέμα αυτό γιατί μου έλειπαν κι η αγάπη και η γνώση κι έτσι οι σχέσεις και το σεξ έφερναν πιο πολύ πόνο, παρά χαρά.

Από τα σεμινάρια Τάντρα που έχετε συντονίσει, ποια η αίσθηση που αποκομίσατε από την αλληλεπίδρασή σας με τους συμμετέχοντες;

Είναι όπως σε μια τάξη. Κάποιοι μαθητές -μαθήτριες  «τα παίρνουν»  τα γράμματα, κάποιοι όχι, ό,τι κι αν κάνεις. Οι πρώτοι ωφελήθηκαν πολύ απ’ τα σεμινάρια. Άνοιξαν πόρτες. Είδαν τον έρωτα αλλιώς. Οι άλλοι, απλά σταμάτησαν. Γενικά μιλώντας, οι νέοι είναι μπροστά στο θέμα. Ξέρουν πράγματα. Τολμούν. Πειραματίζονται. Ψάχνονται, ταξιδεύουν σε χώρες όπου η Τάντρα έχει παράδοση (στη χώρα μας γίνονται  σεμινάρια Τάντρα, πολλά σε κλειστό κύκλο ή δηλώνονται ως γιόγκα, για ν’ αποφευχθούν οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών κ.τ.λ.).

Θυμήσου τι είπε ο Ράιχ: «Μόνο εσύ ο ίδιος μπορεί σαν γίνεις ο απελευθερωτής του εαυτού σου».

Ως εκπαιδευτικός που υπήρξατε, πόσο πιστεύετε ότι η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία θα βοηθήσει την νέα γενιά, μελλοντικά, στην δημιουργία υγιέστερων σεξουαλικών σχέσεων;

Συμφωνώ απόλυτα με τα λόγια μιας φωτισμένης εκπαιδευτικού, που δημοσιεύτηκαν στο monopoli.gr:

«Ο προσωπικός μου στόχος, αλλά και ο στόχος όλης της ομάδας  είναι να ενταχθεί συστηματικά και οργανωμένα η σεξουαλική αγωγή σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Θεωρώ ότι τα παιδιά μας το έχουν ανάγκη. Μεγαλώνουν σε μια κοινωνία όπου δέχονται πληθώρα πληροφοριών και ερεθισμάτων, τα οποία αν δεν τα βοηθήσουμε να τα ξεδιαλύνουν, πιθανότατα να μην πάρουν σωστές αποφάσεις. Η σεξουαλική αγωγή πρέπει να γίνει μια φυσιολογική εκπαιδευτική δραστηριότητα, όπως τόσες άλλες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Οι Επτά Πνευματικοί Νόμοι του Έρωτα» του Χρήστου Αποστολάκου από τις εκδόσεις Δαιδάλεος12.09.2018

Ποια η συμβουλή σας προς τα νέα παιδιά που βρίσκονται στη διαδικασία εξερεύνησης και διαμόρφωσης της σεξουαλικής τους ταυτότητας; Πώς θα μπορέσουν να αποδεχτούν οι ίδιοι αυτό που είναι μέσα σε ένα εχθρικό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον;

Δεν μου αρέσει η λέξη συμβουλή. Γεννάει αντιδράσεις. Η πρότασή μου σ’ έναν νέο είναι η εξής: Πρώτα, κάνε delete εδώ και τώρα όσα σου μάθανε για έρωτα και σεξ-άκυρα, σκάρτα, σκουριασμένα σχεδόν όλα. Βρες έγκυρους δασκάλους και μάθε απ’ την αρχή. Δεύτερο, θυμήσου τι είπε ο Ράιχ: «Μόνο εσύ ο ίδιος μπορεί σαν γίνεις ο απελευθερωτής του εαυτού σου»· τρίτο. Πειραματίσου, τόλμησε, ενώσου με όσους σκέφτονται ίδια. Αποδέξου αυτό που είσαι ερωτικά-το πιο σπουδαίο-και τίμησέ το, απολαμβάνοντας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Γεννημένος στην Αθήνα, με σπουδές στην Πάντειο και τη Φιλοσοφική Σχολή, ο Χρήστος-Γιακίζ-Αποστολάκος εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως φιλόλογος και κοινωνιολόγος, ασχολούμενος παράλληλα και με τη συγγραφή. Ξεκίνησε τις πνευματικές του αναζητήσεις το 1991, στην «Αρμονική Ζωή», όπου και ολοκλήρωσε ένα τετραετές σεμινάριο αυτογνωσίας.

Έχει εξειδικευτεί σε μια σειρά θεραπευτικών πρακτικών, ενώ έχει σπουδάσει, επίσης, συμβουλευτική απεξάρτησης, οργανώνοντας, εθελοντικά, ομάδες διαλογισμού για χρήστες ουσιών. Τα τελευταία χρόνια, ύστερα από παρακολούθηση σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επικεντρώνεται στις ολιστικές θεραπείες, και ειδικά στην πρακτική της Τάντρα, συντονίζοντας σεμινάρια στην Αθήνα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος: Οι Επτά Πνευματικοί Νόμοι του Έρωτα. Οδηγός Ευζήν, Σώμα & Νους
Συγγραφέας: Χρήστος Αποστολάκος
Εκδόσεις: Δαιδάλεος
Σελίδες: 100

Περισσότερα από Βιβλία