Η περίπτωση της Κρίσι Τέιγκεν και γιατί πρέπει να σπάσουμε το στίγμα γύρω από τις αποβολές
Άλλοι κατηγόρησαν το ζευγάρι και άλλοι τους είπαν “μπράβο” για την ειλικρίνεια τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Κρίσι Τέιγκεν για ακόμη μια φορά σπάει τα κοινωνικά ταμπού γύρω από τα προβλήματα γονιμοποίησης.
Η απόφαση του μοντέλου Κρίσι Τέιγκεν και του συζύγου της Τζον Λετζεντ να μιλήσουν ανοιχτά για την αποβολή του τρίτου τους παιδιού, δίχασε το διαδίκτυο: Άλλοι πιστεύουν ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν έχει θέση στα σόσιαλ μίντια και άλλοι ότι έτσι σπάνε το στίγμα γύρω από τις αποβολές.
Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Η Κρίσι Τέιγκεν, μοντέλο και συγραφέας βιβλίων μαγειρικής, παντρεύτηκε τον μουσικό Τζον Λέτζεντ το 2013, και από τότε θεωρούνται ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του Χόλιγουντ.
Σήμερα, το ζευγάρι έχει ήδη δύο παιδιά, και φυσικά ήταν το ίδιο ειλικρινείς για την εμπειρία τους, όπως πάντα. Αντιμετωπίζοντας από την αρχή προβλήματα γονιμότητας, η Τέιγκεν είχε αποκαλύψει ότι είχε υποβληθεί σε πολλές εξωσωματικές, πριν τελικά καταφέρουν να συλλάβουν το πρώτο τους παιδί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Με την ίδια ειλικρίνεια, λοιπόν, το ζευγάρι αποκάλυψε χτες ότι λόγω επιπλοκών έχασαν το τρίτο τους παιδί, που περίμεναν με τόση ανυπομονησία.
Όλα ξεκίνησαν πριν δύο εβδομάδες, όταν λόγω επιπλοκών οι γιατροί την συμβούλευσαν να ξεκουραστεί και να παραμείνει στο κρεβάτι. Τελικά, το μοντέλο βίωσε έντονες αιμορραγίες στον πλακούντα της, με αποτέλεσμα το μωρό της να γεννηθεί δυστυχώς νεκρό.
— chrissy teigen (@chrissyteigen) October 1, 2020
Μετά την αποβολή της, Τέιγκεν ανέβασε μία ασπρόμαυρη φωτογραφία στο Twitter και το Instagram, που την δείχνει να κάθεται στο κρεβάτι του νοσοκομείου με τα χέρια της ενωμένα σαν να προσεύχεται. Την φωτογραφία συνόδευε ένα συγκινητικό μήνυμα, όπου η Τέιγκεν έγραφε: “Είμαστε σοκαρισμένοι και νιώθουμε έναν βαθύ πόνο, για τον οποίο έχουμε ακούσει μόνο και δεν έχουμε ξανανιώσει. Δεν καταφέραμε να σταματήσουμε την αιμορραγία και να δώσουμε στο μωρό μας τα υγρά που χρειαζόταν, παρά τις μεταγγίσεις αίματος.”
“Δεν αποφασίζουμε ποτέ τα όνοματα των μωρών μας, μέχρι την τελευταία στιγμή που έχουν γεννηθεί και φεύγουμε από το νοσοκομείο. Για κάποιο λόγο, όμως, εμείς είχαμε ήδη αρχίσει να αποκαλούμε αυτό το μικρό πλάσμα στην κοιλιά μου Τζακ. Έτσι, θα είναι για πάντα ο Τζακ μας. Πάλεψε πολύ σκληρά για να γίνει μέλος της οικογένειας μας, και θα είναι για πάντα” έγραψε στην συνέχεια η Τέιγκεν.
Στην συνέχεια το ζευγάρι ευχαρίστησε όσους βοήθησαν, ζήτησαν “συγγνώμη” από τον Τζακ, και κατέληξαν: “Είμαστε τόσο ευγνώμονες για τη ζωή που έχουμε, για τα δύο μας παιδιά. Αλλά δεν γίνεται κάθε μέρα να είναι γεμάτη ήλιους και λουλούδια. Σε αυτές τις σκοτεινές μέρες θα θρηνήσουμε, θα κλάψουμε. Αλλά θα αγκαλιάσουμε και θα αγαπήσουμε ο ένας τον άλλον πιο δυνατά, και θα το ξεπεράσουμε”.
Οι αντιδράσεις
Η Κρίσι Τέιγκεν τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μία έντονη πολιτική δράση, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της για να ρίξει φως σε σημαντικά ζητήματα, από τα προβλήματα γονιμότητας και το στίγμα γύρω από αυτό, μέχρι και την αντι-μεταναστευτική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Μάλιστα, ο Τραμπ είχε απαντήσει στην Τέιγκεν, με αποτέλεσμα να εμπλακούν σε μία δημόσια διαμάχη, η οποία φυσικά είχε γίνει viral.
Έτσι, όπως είναι φυσικό, το ζευγάρι έχει πολλούς “αντιπάλους” κυρίως συντηρητικούς και ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι ενοχλούνται τόσο από τις απόψεις της Τέιγκεν, όσο και από την τόλμη της να μιλά ανοιχτά για κάποια θέματα, όπως φαίνεται.
Έτσι, οι κριτικοί της Τέιγκεν δεν σταμάτησαν ούτε μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, με πολλούς να την… κοροϊδεύουν μέσω του χάσταγκ #OhCrissy, το οποίο ξεκίνησε αρχικά ως έναν τρόπο να της συμπαρασταθούν φίλοι και θαυμαστές της. Δυστυχώς, όμως, οι συντηρητικοί βρήκαν το χάσταγκ αυτό ως ευκαιρία να μοιράσουν τα αρνητικά τους μηνύματα.
Παράλληλα, κάποιοι άλλοι θεώρησαν ότι η Τέιγκεν και ο Λέτζεντ δεν θα έπρεπε να μοιράζονται στα σόσιαλ μίντια τόσο προσωπικές στιγμές, ούτε να συζητούν ανοιχτά για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Τους κατηγόρησαν για “υπερβολικές δημοσιεύσεις” και ότι το έκαναν “για προσοχή”.
Το να αρνούμαστε να ακούσουμε όμως τις ιστορίες πραγματικών ανθρώπων που έχασαν το παιδί τους στη γέννα, είναι σαν να αγνοούμε ότι πρόκειται για ένα καθημερινό φαινόμενο. Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα του ΠΟΥ το 2015, σε κάθε 1000 γέννες, 18 μωρά γεννιούνται νεκρά.
Αν αποστρέφουμε το βλέμα μας από αυτό, τότε πώς θα αναπτυχθούν κατάλληλες πολιτικές και υγιείς κοινωνικές αντιδράσεις μπροστά σε φαινόμενα όπως οι αποβολές, η θνησιγενεία και οι θανάτοι μωρών;
Μοιράζοντας, λοιπόν, φωτογραφίες κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της γέννας της, η Τέιγκεν ενθάρρυνε τον κόσμο να δει το παιδί της, που μπορεί να γεννήθηκε νεκρό, παραμένει όμως μέλος της οικογένειας τους.
Αυτές οι φωτογραφίες όχι μόνο δεν αποτελούν “υπερβολικό ποστάρισμα”, αλλά είναι ένα είδος “αυτοθυσίας” του ζευγαριού. Δημοσιεύοντας την “γυμνή” αλήθεια, μπορεί να βοηθήσουν οικογένειες που έχουν χάσει τα παιδιά τους με παρόμοιο τρόπο να δουν ότι δεν είναι μόνοι σε αυτό και παράλληλα ότι δεν πρόκειται για κάτι τόσο ασυνήθιστό.
Το σίγουρο είναι ότι με το να μοιραστούν δημόσια τον πόνο τους, έριξαν φως σε ένα φαινόμενο που συγκλονίζει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες κάθε χρόνο, που ζουν σιωπηρα με τον πόνο τους, λόγω του κοινωνικού στίγματος γύρω από “άβολα” ζητήματα.