Αμάλ: Η γιγάντια μαριονέτα που ταξιδεύει στην Ευρώπη και στέλνει μήνυμα ελπίδας στους πρόσφυγες
Στο φιλόδοξο φεστιβάλ “τέχνης και ελπίδας” του The Good Chance Theater η μικρή πρόσφυγας Αμάλ, με τη μορφή μιας μαριονέτας 3,5 μέτρων, ταξιδεύει σε πόλεις της Ευρώπης, όπως είναι και η Αθήνα, για να πει την ιστορία χιλιάδων παιδιών-προσφύγων.
“Η μικρή Αμάλ, μία 9χρονη πρόσφυγας από τη Συρία, ξεκινά ένα επικό ταξίδι στην Τουρκία και την Ευρώπη, για να βρει την μητέρα της, να μπορέσει ξαναπάει σχολείο, να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Θα την αφήσει ο κόσμος; Μπορεί να καταφέρει αυτό που τώρα φαντάζει πιο απίθανό από ποτέ; Εσείς πως θα την υποδεχτείτε;”
Το Good Chance Theater παρουσίασε ίσως το πιο φιλόδοξο και εντυπωσιακό έργο του μέχρι τώρα: Ένα πανευρωπαϊκό φεστιβάλ τέχνης και ελπίδας, όπου μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Αθήνα, θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν το ανθρώπινό τους πρόσωπο στους πρόσφυγες και να υποδεχτούν την “μικρή Αμάλ” μέσα από πρωτότυπες και δημιουργικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το φεστιβάλ, με τίτλο “The Walk”, θα λάβει χώρα από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο του 2021, από τη Συρία και την Τουρκία μέχρι και το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα φέρει κοντά καλλιτέχνες, μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα, κοινότητες, ανθρωπιστικές οργανώσεις, για να πραγματοποιηθεί ίσως το πιο πρωτοποριακό δημόσιο έργο τέχνης που έχει ποτέ επιχειρηθεί.
Πρωταγωνίστρια του έργου αυτού είναι φυσικά η “μικρή Αμάλ“, που στην πραγματικότητα είναι μία μαριονέτα ύψους 3,5 μέτρων, που δημιουργήθηκε από τη φημισμένη Handspring Puppet Company.
Η Αμάλ θα ταξιδέψει στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, σε μία “Οδύσσεια 10 εκατομμυρίων βημάτων”. Θα αλληλεπιδρά με το κοινό, ενώ μέσω διερμηνέων θα μπορεί και να επικοινωνήσει με τον κόσμο που θα την “υποδεχτεί”.
Με την ιστορία της, η Αμάλ εκπροσωπεί όλα τα παιδιά-πρόσφυγες, πολλά εκ των οποίων έχουν χωριστεί από τις οικογένειες τους και έχουν χάσει το σπίτι τους. Το μήνυμα της μικρής Αμάλ είναι: “Μην μας ξεχνάτε”, ενώ σκοπός της είναι να ενθαρρύνει τον κόσμο να δείξει την ανθρωπιά και την φιλοξενία του σε εκείνους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους και ξεκινήσουν μία νέα ζωή.
“Η τέχνη μπορεί να μας ενώσει, να κάνει τον κόσμο να επικεντρωθεί στην κοινή μας ανθρωπιά” δήλωσε η βουλευτής και μέλος του Good Chance Theater, Tulip Siddiq. “Σε αυτή την εποχή των πρωτόγνωρων παγκόσμιων αλλαγών, το The Walk είναι η απάντηση της τέχνης: Μία πολιτιστική οδύσσεια που ξεπερνά σύνορα, πολιτικές και γλώσσα, για να σιγουρέψει ότι ο κόσμος δεν θα ξεχάσει τα εκατομμύρια προσφυγόπουλα, που τώρα στην πανδημία είναι πιο ευάλωτα”.
Η “μικρή Αμάλ” θα κάνει ένα ταξίδι 8 χιλιάδων χιλιομέτρων. Ξεκινώντας από τη Συρία και την Τουρκία θα περπατήσει μέχρι την Αθήνα, την πρώτη πρωτεύουσα του ταξιδιού της. Επόμενες στάσεις της η Ιταλία, η Γαλλία και τελικά η Μεγάλη Βρετανία, και συγκεκριμένα το Μάντσεστερ που αποτελεί και τελικό προορισμό της.
Πώς θα υποδεχτεί η κάθε πόλη την Αμάλ;Κάθε πόλη θα “καλωσορίσει” διαφορετικά την μικρή Αμάλ, με πρωτότυπες και δημιουργικές δημόσιες εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα από τα εκατοντάδες event που έχουν σχεδιαστεί.
Στην Αθήνα, μόνη της σε μία άγνωστη πόλη, η Αμάλ θα προσπαθήσει να βρει τον δρόμο της μέσα στον “λαβύρινθο” της πόλης. Θα κρατά λοιπόν μαζί της ένα κόκκινο νήμα, αφήνοντας έτσι πίσω της το μονοπάτι της. Ο κόσμος θα μπορέσει να την συνοδεύσει στο ταξίδι της, ώστε να δημιουργήσουν ένα ζωντανό, δημιουργικό, συμμετοχικό δημόσιο έργο τέχνης, δίνοντας νέα μορφή στον αρχαίο μύθο του λαβυρίνθου. Με την στήριξη τόσων ανθρώπων, όταν η Αμάλ γνωρίσει τον μινώταυρο δεν θα φοβηθεί, αλλά θα γίνει φίλη μαζί του και θα εξερευνήσουν μαζί την πόλη.
Επόμενη στάση η Ρώμη, όπου η Αμάλ θα συναντήσει μία διαφορετική εικαστική εγκατάσταση του Σύριου καλλιτέχνη Tammam Azzam. Στο Παρίσι θα στηθούν δεκάδες σκηνές, η κάθε μία από τις οποίες θα αντιπροσωπεύει και μία από τις χώρες, από τις οποίες έρχονται πρόσφυγες. Κάθε σκηνή θα επιδεικνύει και την κουλτούρα κάθε χώρας μέσω έργων τέχνης, μουσικής κ.α. Τέλος, η Αμάλ θα βρει την απάντηση του ταξιδιού της στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μάντσεστερ μέσα από ένα συμμετοχικό δημόσιο έργο και με την βοήθεια εκατοντάδων συμμετεχόντων.
“Σε κάθε τοποθεσία, κάθε κοινότητα θα διδάξει κάτι στην μικρή Αμάλ -και στο διεθνές κοινό της. Ελπίζουμε ότι κάθε συνάντηση με την Αμάλ θα κάνει τους δεσμούς που ήδη υπάρχουν με τους πρόσφυγες ακόμα πιο ισχυρούς, και ίσως να προτείνουν και νέους τρόπους να σκέφτεται κανείς την σημασία της ‘κοινότητας΄ και του ‘σπιτιού’.”
Μπορείτε να βοηθήσετε κι εσείς την μικρή Αμάλ και να ενημερωθείτε για τις επερχόμενες εκδηλώσεις κάθε πόλης εδώ.