To 11o Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Αθηνών (ΦΠΚΑ) καταφθάνει από τις 16 έως τις 26 Οκτωβρίου σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και για πρώτη φορά online λόγω των συνθηκών. Οι ταινίες θα παρέχονται δωρεάν στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος με την δημιουργία ενός προσωπικού λογαριασμού και την δωρεάν ενοικίαση κάθε ταινίας για 30 ώρες.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμαΦέτος, το πρόγραμμα περικλύει αφιερώματα σπουδαίων ξένων σκηνοθετών όπως ο Denis Cote, o Bruce Baillie, o Andrew Kotting και ο Boris Vian. Επίσης θα υπάρχει η τριλογία της Jane Gabriel, η οποία δημιούργησε αυτά τα ντοκιμαντέρ αναφερόμενη στα χρόνια του ελληνικού εμφυλίου. Θα υπάρξει και διαδικτυακή συζήτηση στην οποία και θα πάρει μέρος!
Σημαντικό είναι το αφιέρωμα στον σύγχρονο πορτογαλικό κινηματογράφο φέρνοντας πιο κοντά το κοινό με την κινηματογραφική προσπάθεια μιας ευρωπαϊκής χώρας που δεν ακούγεται ιδιαίτερα σε αυτόν τον τομέα. Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να έρθει πιο κοντά και με το ελληνικό σινεμά του φανταστικού παρουσιάζοντας ταινίες σύγχρονων σκηνοθετών μικρού και μεγάλου μήκους όπως “Ο Δράκουλας των Εξαρχείων”, “Κρυστάλλινες Νύχτες” και “Η Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά”.
Ακόμη ένα αφιέρωμα ονομάζεται “Αποκατεστημένες και Υπέροχες” και περιλαμβάνει ταινίες που αποκαταστάθηκαν πρόσφατα από διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και την Ελλάδα, μερικές εκ των οποίων ήταν για χρόνια εξαφανισμένες ή ημιτελείς.
Τέλος, θα προβληθούν ταινίες από το Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ καθώς και αφιέρωμα σε μικρού μήκους ταινίες με τίτλο “Some Like it Short”.
Ένα αφιέρωμα με ηχηρό κοινωνικό μήνυμαMε αφορμή το κίνημα “Black Lives Matter” που αναδύθηκε μετά την βίαιη δολοφονία του George Floyd, το ΦΠΚΑ παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με τίτλο “African American Cinema”.
Θεωρείται αρκετά γνωστό ότι οι μαύροι ηθοποιοί είναι εξαιρετικά παραγκωνισμένοι στην κινηματογραφική βιομηχανία και ιδίως από το Χόλιγουντ. Λίγοι καταφέρνουν να κατακτήσουν πρωταγωνιστικούς ρόλος και να κάνουν μια λαμπρή καριέρα ενώ οι περισσότεροι κερδίζουν μικρούς ρόλους. Ο ρατσισμός, δυστυχώς, είναι εξαιρετικά έκδηλος και λίγα πράγματα γίνονται προκειμένου να αλλάξει αυτό.
Ηθοποιοί όπως ο Morgan Freeman και ο Samuel L. Jackson κατέκτησαν πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους και μια λαμπρή καριέρα και παρουσιάζονται επανειλημμένα σε ταινίες αντί να προτιμηθούν κι άλλοι ηθοποιοί. Τα τελευταία χρόνια σπουδαίο είναι το βήμα του σκηνοθέτη Jordan Peel ο οποίος στην ταινία “Get out” θίγει με έναν περίεργο τρόπο τον φυλετικό ρατσισμό ενώ στην ταινία του “Us” χρησιμοποιεί μόνο μαύρους ηθοποιούς.
Στον ανεξάρτητο κινηματογράφο πιο εύκολα συναντώνται περισσότεροι ρόλοι μαύρων σε αντίθεση με μεγάλες χολιγουντιανές ταινίες που μπορεί να μη περιλαμβάνουν ούτε έναν μαύρο χαρακτήρα αν και κάτι τέτοιο προσπάθησε να αλλάξει μετά και το πρώτο ρεύμα του αφροαμερικάνικου κινηματογράφου.
Το αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνει ταινίες από την πρώιμη περίοδο 1920-1940 και από τον ανεξάρτητο αφροαμερικάνικο κινηματογράφο του 1960-1990. Σημαντική ταινία του αφιερώματος είναι η βωβή ταινία του 1920 “Εντός των Πυλών” σε σκηνοθεσία του Όσκαρ Μισό, γνωστού και ως “πατέρα του μαύρου κινηματογράφου”, μια ταινία απάντηση στην εμβληματική μεν, βαθιά ρατσιστική δε ταινία “Η Γέννηση Ενός Έθνους” του Ντ. Γ. Γκρίφιθ.
Οnline συζητήσειςTo Φεστιβάλ εκτός των άλλων περιλαμβάνει και πολλές ενδιαφέρουσες online συζητήσεις με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου με αφορμή διάφορα θέματα γύρω από τα αφιερώματα. Επίσης, θα διεξαχθεί και online masterclass το οποίο θα συντονίζει η Εύα Στεφανή.
Περισσότερες πληροφορίες για το 11o Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Αθηνών θα βρείτε εδώ.