MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
08
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Φιλίπ Ανετέλ, πώς θα κάνουμε πράξη το μότο «Όλα μπορούν να θεραπευτούν»;

Με αφορμή το σεμινάριο «Ο Καθρέφτης του Σώματος», που θα διεξαχθεί 4-8 Νοεμβρίου στη χώρα μας, ο δάσκαλος και εισηγητής του σεμιναρίου Φιλίπ Ανετέλ μάς εξηγεί πώς μπορούμε να κάνουμε πράξη το μότο «Όλα μπορούν να θεραπευτούν».

Αριστούλα Ζαχαρίου | 16.10.2020

Ο Γάλλος δάσκαλος Φιλίπ Ανετέλ επιστρέφει στη χώρα μας, για μια ακόμη φορά, ως εισηγητής του σεμιναρίου «Ο Καθρέφτης του Σώματος», το οποίο θα διεξαχθεί, 4-8 Νοεμβρίου 2020, στο Negroponte Resort στην Ερέτρια. Με αφορμή αυτό το γεγονός, μας μιλάει, ανάμεσα σε άλλα, για το πόσο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε τη σχέση ανάμεσα στο σώμα και τη συνειδητότητά μας, πόσο καθοριστική είναι η αυτογνωσία και η πίστη στις ικανότητες μας, πώς μπορούμε να κάνουμε πράξη το μότο «Όλα μπορούν να θεραπευτούν», ανοίγοντας, παράλληλα τις καρδιές μας στους γύρω μας.

Λίγα λόγια για το σεμινάριο

Το σεμινάριο, το οποίο πραγματοποιείται εδώ και αρκετές δεκαετίες σε όλο τον κόσμο, βασίζεται στο σύστημα του Martin Brofman, «Καθρέφτης του Σώματος», ένα κράμα δυτικής ψυχολογίας, ανατολίτικης – ινδουϊστικής φιλοσοφίας και διαλογισμού. Η συγκεκριμένη τεχνική αποτελεί ένα σετ εργαλείων το οποίο μας βοηθάει να γνωρίσουμε καλύτερα το σώμα και τη συνειδητότητά μας, να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα δύο αλληλεπιδρούν, να ενδυναμώσουμε τη σωματική και την ψυχική μας υγεία, στοχεύοντας προς μια ισορροπία και βελτίωση του τρόπου ζωής μας, καθώς και να γίνουμε οι θεραπευτές τόσο του εαυτού μας όσο και των άλλων.

Ο Martin Brofman, ένας από τους διασημότερους θεραπευτές στον κόσμο, χαρακτηριζόταν από την ακλόνητη πίστη του στην δύναμη του ανθρώπου να αλλάξει την καθημερινότητα του και να θεραπεύσει τον εαυτό του, καθώς και για την αγάπη του για ζωή. Έχοντας ο ίδιος βοηθηθεί από τη μέθοδό του κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής περιπέτειας με την υγεία του, αποφάσισε να μοιραστεί αυτή του τη γνώση και την εμπειρία με τους συνανθρώπους του, μέσα από αναρίθμητα βιβλία και σεμινάρια.

Λίγα λόγια για τον Φιλίπ Ανετέλ

Πλέον τα σεμινάρια, με τίτλο «Ο Καθρέφτης του Σώματος», πραγματοποιούνται από τον μαθητή και διάδοχό του Φιλίπ Ανετέλ, κυριότερο δάσκαλο του συστήματος του Martin Brofman παγκοσμίως. Ο Φιλίπ Ανετέλ συνάντησε τον Brofman, το 1990. Μέσα από τα εργαλεία του δασκάλου του κατάφερε να θεραπεύσει τον εαυτό του από τη μυωπία και τον αστιγματισμό, αποφασίζοντας να γίνει ο ίδιος δάσκαλος του συστήματος «Καθρέφτης του Σώματος» την ίδια χρονιά, καθώς και του «Vision Workshop», το 1998.

Super Δώρο για τους αναγνώστες του Monopoli.gr

Εξασφαλίσαμε μια δωρεάν συμμετοχή (αξίας 600 ευρώ) στο 5ημερο σεμινάριο «Καθρέφτης του Σώματος» στο ξενοδοχείο Negroponte Resort στην Ερέτρια. Κάντε κλικ εδώ και δηλώστε συμμετοχή στο διαγωνισμό!

Φιλίπ Ανετέλ

Μπορείτε να μας περιγράψετε με δικά σας λόγια το Σύστημα «Καθρέφτης του Σώματος», τη μέθοδο που διδάσκετε τις τελευταίες δεκαετίες;

Το Σύστημα «Καθρέφτης του Σώματος» αποτελεί μια τεχνική. Ένα σετ εύκολων στη χρήση εργαλείων που σου δίνουν τη δυνατότητα να εξερευνήσεις τη σχέση μεταξύ του σώματος, της συνειδητότητας και της ίδιας σου της ζωής. Μέσα από την εμπειρία αυτή, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να δουν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της συγκεκριμένης φιλοσοφίας.

Μας δίνεται το κλειδί κατανόησης της γλώσσας του σώματος και των αλλαγών που χρειάζεται να πραγματοποιήσουμε όσον αφορά στην ύπαρξή μας. Η πίεση που μας ασκούν διάφορες πτυχές της ζωής κάνει την εμφάνισή της στις αντίστοιχες περιοχές του σώματος. Το σύστημα είναι απλό, μα ταυτόχρονα ισχυρό και ουσιαστικό.

Ποια ήταν η προσωπική σας εμπειρία από την εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνικής;

Όταν συνάντησα τον Martin Brofman είχα μυωπία και αστιγματισμό. Φορούσα γυαλιά από την ηλικία των πέντε και τίποτα στη ζωή μου δεν λειτουργούσε με τον τρόπο που το ήθελα. Οι διαπροσωπικές σχέσεις και τα οικονομικά μου βρίσκονταν σε κακή κατάσταση, ενώ η εργασία δεν μου προσέφερε καμία ικανοποίηση.

Μετά την πρώτη μου συμμετοχή σε ένα σεμινάριο, η όρασή μου χωρίς τα γυαλιά βελτιώθηκε αισθητά και κάθε πτυχή της ζωής μου άλλαξε. Ήταν μια πόρτα που άνοιξε ξανά για μένα, κατευθύνοντας με στο πνευματικό μονοπάτι, όπως ακριβώς και την πρώτη φορά που ασχολήθηκα με την ομοιοπαθητική μαζί με έναν συγγενή μου, ο οποίος ήταν ραβδοσκόπος (με τη ραβδοσκοπία καθαρίζουν την αρνητική ενέργεια μέσω ενός εκκρεμούς).

Το Σύστημα «Καθρέφτης του Σώματος» αποτελεί μια τεχνική. Ένα σετ εύκολων στη χρήση εργαλείων που σου δίνουν τη δυνατότητα να εξερευνήσεις τη σχέση μεταξύ του σώματος, της συνειδητότητας και της ίδιας σου της ζωής.

Τι έπαιξε ρόλο στην απόφασή σας να ασχοληθείτε με τη διδασκαλία του Συστήματος «Καθρέφτης του Σώματος»; Αποτέλεσε ο Martin Brofman καταλύτη σε αυτήν σας την απόφαση;

Από την παιδική μου ηλικία είχα έρθει σε επαφή με θεραπευτικές μεθόδους. Στα είκοσι μου επισκεπτόμουν συχνά αυτό τον συγγενή μου για τον οποίο σας μίλησα παραπάνω. Είχε γράψει ένα βιβλίο για τις άπειρες ικανότητες του ανθρώπου και συζητούσα μαζί του. Επιπλέον, τότε βίωσα, για πρώτη φορά, και κατάλαβα τι συμβαίνει με την ενέργεια. Όταν έφυγε από τη ζωή, μου έμειναν μόνο τα βιβλία ώστε να συνεχίσω την έρευνά μου.

Συναντώντας τον Martin δεκαπέντε χρόνια αργότερα ήταν σαν να ήρθα ξανά σε επαφή με εκείνες τις φιλοσοφίες. Άδραξα αμέσως αυτή την ευκαιρία, η οποία παρουσιάστηκε ξανά μπροστά μου σαν ένας μαγνήτης που με έλκυε.

Ποια ήταν τα λόγια του Martin Brofman που σας ενέπνευσαν και θα σας μείνουν αξέχαστα;

Ο Μάρτιν χρησιμοποιούσε σαν «ξυπνητήρι», τις παρακάτω τρεις φράσεις και τις οποίες θα πρέπει να είμαστε πάντα σε θέση να λέμε «Αγαπώ αυτό που είμαι. Αγαπώ αυτό που κάνω. Αγαπώ αυτούς με τους οποίους είμαι μαζί».

Εάν δεν μπορούμε να τις επαναλάβουμε στον εαυτό μας και να αισθανθούμε αρμονικά λέγοντάς τις, είναι καιρός να φορέσουμε τα μοκασίνια μας,  να πάρουμε τους δρόμους και να βρούμε διαφορετικό μέρος όπου θα μπορέσουμε να επαναλάβουμε ξανά αυτές τις προτάσεις και να βρεθούμε σε αρμονία.

Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τα σεμινάρια στα οποία διδάσκετε; Ακόμη και αν κάθε περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική, τι ελπίζετε να κερδίσει κάποιος από τη συμμετοχή του; Ή τι μπορεί κάποιος να αναμένει από αυτή;

Πρωταρχικός στόχος μου είναι να δω κάθε συμμετέχοντα θεραπευμένο. Αυτό που κάνουμε είναι να καθιστούμε τη συνειδητότητα των ανθρώπων όλο και περισσότερο ανοιχτή στο ενδεχόμενο η ίαση να λάβει χώρα εδώ και τώρα.

Πριν από κάθε θεραπευτική συνεδρία στο σεμινάριο, έχω αποκτήσει εικόνα για κάθε συμμετέχοντα, για τις εσωτερικές του διεργασίες, για το αν αναδυθούν στην επιφάνεια αντιστάσεις κ.α. Μετά τη θεραπευτική συνεδρία πρέπει να διαγράψω αυτή τη νοητή εικόνα, και να εξετάσω με μια φρέσκια ματιά τον τρόπο με τον οποίο η λαμβάνουσα θεραπεία επιδρά το σώμα και στη συνειδητότητα τους.

Πιστεύουμε ότι η πλήρης ίαση μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή και βάζουμε τα δυνατά μας κατευθύνοντας την αντίληψη τόσο του θεραπευτή όσο και του θεραπευόμενου, ώστε να αναμένουν την πλήρη ίαση εδώ και τώρα.

Φιλίπ Ανετέλ

Πώς θα περιγράφατε την αλληλεπίδρασή σας με τους συμμετέχοντες σε προηγούμενα σεμινάρια; Πόσο δεκτικοί στις αλλαγές αποδείχθηκαν τελικά;

Η θετική σκέψη είναι, φυσικά, ένα χρήσιμο εργαλείο ώστε να απολαμβάνουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής που μπορούμε να πετύχουμε. Για τη διαδικασία της θεραπείας, ωστόσο, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση.

Όσον αφορά τις αλλαγές, εξαρτάται αν κάποιος συμφωνήσει να εξετάσει τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία και από τον τρόπο με τον οποίο θα απευθυνθεί στον εαυτό του. Αν θεωρεί ότι είναι δύσκολο, τότε θα είναι. Θα πρέπει να δώσει προσοχή στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα και στις λέξεις που χρησιμοποιεί. Eπικεντρωνόμαστε και σε αυτό κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων. Η θεραπεία είναι ζήτημα ευελιξίας της συνειδητότητας.

Εμείς απλώς υπενθυμίζουμε στους ανθρώπους τη δύναμη την οποία κατείχαν από πάντα- τη δύναμη να είναι ο εαυτός τους, να αλλάζουν νοοτροπία, να χρησιμοποιούν τα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να απελευθερωθούν από τα συμπτώματα με το να κατανοήσουν ότι αποτελούν ένα ενεργειακό σύστημα και όχι μια συλλογή οργάνων.

Το πόσο διαφορετικά αισθάνονται και το πώς βιώνουν τις αλλαγές εξαρτάται από τις ευαισθησίες τους. Αυτές μπορούν, για παράδειγμα, να πάρουν τη μορφή περιοριστικής πίστης ή δισταγμού να απαλλαγούμε από πεποιθήσεις οι οποίες ασκούν πιέσεις στη συνειδητότητα και κατ’ επέκταση στο σώμα μας. Μπορεί, επίσης, να έχουν σχέση με τις συνθήκες της ζωής που κάποιος θεωρεί δύσκολο να αντιμετωπίσει και δύσκολο να απεμπλακεί από τις εντάσεις που δημιουργούν.

Αποτελεί πάντα μια συγκινητική εμπειρία να παρακολουθείς τη μεγάλη μεταμόρφωση που συντελείται σε ένα άτομο από τη στιγμή που θα έρθει στη συνεδρία μέχρι τη στιγμή που θα φύγει.

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας ένα στιγμιότυπο από την διδακτική σας εμπειρία το οποίο υπήρξε αρκετά συγκινητικό;

Αποτελεί πάντα μια συγκινητική εμπειρία να παρακολουθείς τη μεγάλη μεταμόρφωση που συντελείται σε ένα άτομο από τη στιγμή που θα έρθει στη συνεδρία μέχρι τη στιγμή που θα φύγει. Το να παρακολουθείς ανθρώπους, άγνωστους μεταξύ τους, να αλληλοεπιδρούν, να ανοίγουν τις καρδιές τους και να αισθάνονται ένα βαθύ δέσιμο με τους άλλους.

Ωστόσο, μια πολύ συγκινητική στιγμή που ζήσαμε όλοι όσοι συμμετείχαμε στο προτελευταίο σεμινάριο που έγινε τον Μάρτιο, είναι η ιστορία μιας 40χρονης γυναίκας με καρκίνο στο 4ο στάδιο στο ήπαρ, η οποία θεραπεύτηκε πλήρως. Έκανε δύο επανεξετάσεις από τότε και οι δύο βγήκαν καθαρές. Να επισημάνω πως μόνο η ιατρική επιστήμη έχει την αρμοδιότητα να κάνει τις διαγνώσεις είτε για το νόσημα είτε για τη θεραπεία. Εμείς απλά βοηθούμε και μετά προτείνουμε για ιατρική επανεξέταση.

Έχετε πραγματοποιήσει σεμινάρια σε πολλές και διάφορες χώρες ανά την υφήλιο. Έχει ποτέ επηρεαστεί η δουλειά σας από πολιτισμικές και άλλες διαφορές;

Το σετ εργαλείων που διδάσκουμε το έχουμε διδάξει σε πολλές διαφορετικές χώρες με διαφορετικές πεποιθήσεις και θρησκείες. Επειδή, λοιπόν, δεν υπάρχει ένας γκουρού, ένας δάσκαλος ή μυστικιστικά σύμβολα που προτείνουμε, είναι εύκολο να μοιραστούμε αυτές τις φιλοσοφίες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Οι συμμετέχοντες είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν τα εργαλεία του σεμιναρίου, ακολουθώντας τα δικά τους πιστεύω.

Μιλήστε μας λίγο για τις εμπειρίες σας όσον αφορά παλαιότερα σεμινάρια στην Ελλάδα. Παρατηρήσατε το αντίκτυπο που είχαν οι δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στους συμμετέχοντες;

Η έλλειψη εργασίας και χρημάτων αποτελούν μα πηγή ανησυχίας και σχετίζονται με συγκεκριμένες πιέσεις τόσο στην ατομική όσο και στη συλλογική συνειδητότητα. Είναι κάτι στο οποίο υπογραμμίζουμε κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, καθώς και πως να ζήσουμε περισσότερο σε μια κατάσταση αφθονίας.

Πιστεύετε ότι το Σύστημα «Καθρέφτης του Σώματος» μπορεί να βοηθήσει κάποιον που έρχεται αντιμέτωπος με μια σοβαρή ασθένεια, ακόμη και αν δεν υπάρξει καμία πιθανότητα ίασης στο τέλος;

Αρχικά, δεν ξεκινώ ποτέ με την ιδέα ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ίασης. Δεν είναι κάτι στο οποίο πιστεύω και κατ’ επέκταση δεν το διδάσκω. Οποιοδήποτε σύμπτωμα μπορεί να θεραπευτεί.

Στην πράξη, παρατηρούμε ότι η ίαση μερικές φορές είναι πλήρης, ενώ κάποιες άλλες μερική. Όταν είναι μερική, αναζητούμε την αιτία γι’ αυτό, ώστε να εμβαθύνουμε περισσότερο την επόμενη φορά. Αισθανόμαστε ότι υπάρχει πιθανότητα η πλήρης ίαση να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, και όταν  (ή αν) δεν συμβεί κάτι τέτοιο, υπάρχει κάποιο είδος αντίστασης, την πηγή της οποίας μπορούμε να ανακαλύψουμε και να την αντιμετωπίσουμε.

Παρόμοια, όταν πραγματοποιείται πλήρης ίαση, κοιτάζουμε πίσω και αναγνωρίζουμε τι έγινε σωστά ώστε να επαναλάβουμε αργότερα τα διάφορα μοτίβα επιτυχίας.

Να έρθουμε σε επαφή με βαθύτερες πτυχές του νου που μας επιτρέπουν να αισθανθούμε περισσότερη αγάπη, συμπόνια, αποδοχή τόσο για εμάς όσο και για τους άλλους.

Αν συμφωνήσουμε για μια στιγμή ότι οι παράγοντες που πυροδοτούν το στρες και το άγχος, δεν πρόκειται να εξαφανιστούν ποτέ από τις ζωές μας, πόσο πιθανόν είναι, κατά τη γνώμη σας, να μπορέσουμε να τα διαχειριστούμε αποτελεσματικά, ώστε να μην επιβαρύνουν την σωματική και ψυχική μας υγεία;

Οι φιλοσοφίες, οι ιδέες και τα εργαλεία, τα οποία οι άνθρωποι διδάσκονται κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, δεν αφορούν μόνο τη θεραπεία ενός σωματικού συμπτώματος ή μιας κατάστασης στην καθημερινότητάς τους, αλλά αποτελούν ένα μονοπάτι αυτογνωσίας, ένα μονοπάτι όπου μαθαίνουμε και βιώνουμε το πως να παραμείνουμε ισορροπημένοι, το πώς να αναλωνόμαστε όλο και λιγότερο σε συναισθήματα, ανεξάρτητα από τι συμβαίνει γύρω μας. Να έρθουμε σε επαφή με βαθύτερες πτυχές του νου που μας επιτρέπουν να αισθανθούμε περισσότερη αγάπη, συμπόνια, αποδοχή τόσο για εμάς όσο και για τους άλλους, καθώς και να είμαστε αρκετά συνειδητοποιημένοι γύρω από την ύπαρξη μας.

Ποια είναι τα εσωτερικά εμπόδια που πρέπει κάποιος να ξεπεράσει ώστε να δημιουργήσει μια ισορροπημένη ζωή;

Η ίαση πάντα σχετίζεται με μια διαδικασία μεταμόρφωσης. Μεταμόρφωση της πτυχής της ύπαρξης μας που σχετίζεται με το σύμπτωμα ή μια δύσκολη συνθήκη στη ζωή μας. Κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να παραμένουν παγιδευμένοι μέσα στις δυσκολίες τους, επειδή αν και είναι άρρωστοι ή βιώνουν μια δύσκολή κατάσταση, βρίσκουν σε αυτή την παρηγοριά του γνωστού. Αδυνατούν να αφεθούν από αυτή τη γνώριμη συνθήκη, καθώς δεν γνωρίζουν τι ακριβώς τους περιμένει πιο πέρα.  Προτιμούν το γνωστό από το άγνωστο. Νομίζω πως αυτό είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό εμπόδιο.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι, κατά τη γνώμη σας, να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι τα πράγματα μπορούν να καλυτερέψουν;

Αν και στιγμιαίες αλλαγές πάντα είναι πιθανές και εφικτές, οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να μην είναι προετοιμασμένοι για μια τόσο ριζική αλλαγή στον τρόπο ζωής τους. Οι σταδιακές αλλαγές, κατά γενικό κανόνα, κάνουν τόσο τους εμπλεκόμενους όσο και τον περίγυρό τους να αισθάνεται πιο άνετα.

Οι αλλαγές πηγάζουν από το εσωτερικό μας και από την προθυμία μας να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Και δουλεύοντας με την ενέργεια οι αλλαγές καθίστανται περισσότερο εύκολες.

Όλοι έχουμε την προοπτική και την ικανότητα να θεραπεύσουμε το οτιδήποτε, σε οποιοδήποτε επίπεδο, στον εαυτό μας ή σε οποιοδήποτε άλλο ον, από τη στιγμή που όλα είναι αγάπη και ενέργεια.

Τελικά πόση πίστη έχετε στη φράση «Όλα μπορούν να θεραπευτούν»;

Πιστεύουμε πως οτιδήποτε μπορεί να θεραπευθεί. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά και πώς θα αναδυθούμε πάνω από αυτό – επιβαλλόμενες περιοριστικές αντιλήψεις. Δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορούμε να επιτύχουμε, παρά μόνο μέσα στο μυαλό μας. Όλοι έχουμε τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε τη συνειδητότητά μας, να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία και να δούμε τα αποτελέσματα τους. Όλοι έχουμε την προοπτική και την ικανότητα να θεραπεύσουμε το οτιδήποτε, σε οποιοδήποτε επίπεδο, στον εαυτό μας ή σε οποιοδήποτε άλλο ον, από τη στιγμή που όλα είναι αγάπη και ενέργεια. Αυτό που απομένει είναι εμείς να συνειδητοποιήσουμε πλήρως αυτή την προοπτική μετατρέποντας την σε πράξη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Super Δώρο για τους αναγνώστες του Monopoli.gr

Εξασφαλίσαμε μια δωρεάν συμμετοχή (αξίας 600 ευρώ) στο 5ημερο σεμινάριο «Καθρέφτης του Σώματος» στο ξενοδοχείο Negroponte Resort στην Ερέτρια. Κάντε κλικ εδώ και δηλώστε συμμετοχή στο διαγωνισμό!

Ταυτότητα σεμιναρίου

Σύστημα «Καθρέφτης του Σώματος», Επίπεδο Ι, απευθύνεται σε αρχάριους

Επόμενη ημερομηνία: 4 έως και 8 Νοεμβρίου 2020
Τόπος διεξαγωγής: Negroponte Resort στην Ερέτρια
Εισηγητής: Philippe Hannetelle, μαθητής για 30 και πλέον χρόνια του Martin Brofman
Για πληροφορίες και κρατήσεις: Στείλτε mail στο [email protected] ή τηλεφωνήστε στα 211 4005461, 693 6159835 (Βάσω Σωτηρίου)
Το βιβλίο της μεθόδου με τίτλο «Όλα Μπορούν Να Θεραπευτούν» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Περισσότερα από Πρόσωπα