Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), παρουσιάζει από τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, από τις 9.00 έως τις 20.00, την αναδρομική έκθεση της ζωγράφου Ελένης Σταθοπούλου, με τίτλο «Η Γεωμετρία των Χρωμάτων». Η έκθεση παρουσιάζεται στο αίθριο του 4ου ορόφου της ΕΒΕ.
Η καλλιτέχνιςΗ Ελένη Σταθοπούλου (1914-2016) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Ζευγάρι με τον γλύπτη Μέμο Μακρή, τον ακολούθησε στο Παρίσι το 1945 ως μία από τους ταξιδιώτες του θρυλικού «Ματαρόα». Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, το 1949, η ζωγράφος έγινε μέλος της πρωτοποριακής καλλιτεχνικής ομάδας «Αρμός». Η Σταθοπούλου συνέβαλε με το έργο της στη στροφή της νεοελληνικής τέχνης προς την αφαίρεση. Ακόμη, έπαιξε ενεργό ρόλο στην αμεσότερη σύνδεση των Ελλήνων εικαστικών με τη διεθνή καλλιτεχνική πρωτοπορία. Ανέπτυξε, επίσης, πλούσιο διδακτικό έργο, εργαζόμενη για χρόνια στην Παπαστράτειο Σχολή Διακοσμητικής.
Η έκθεση αποτελεί την πρώτη αναδρομική παρουσίαση της ζωγράφου. Θα εκτεθούν περίπου 150 έργα ζωγραφικής από όλο το εύρος της καλλιτεχνικής της δημιουργίας: από τα χρόνια των σπουδών της και της Κατοχής, από την περίοδο του Παρισιού (1945-1949) και αργότερα από τα χρόνια της μελέτης του αιγαιακού τοπίου (1950-1960) έως τη στροφή της στην ανεικονική τέχνη. Η έκθεση κλείνει με τις μνημειακές αφηρημένες συνθέσεις που χρονολογούνται στη δεκαετία του 1980, δίνοντας για πρώτη φορά μια συνολική εικόνα της εικαστικής της δημιουργίας.
Παράλληλα, με αφορμή την έκθεση, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με ομιλίες που διερευνούν τη ζωή και το έργο της ζωγράφου. Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 19:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, με ομιλητές τον επιμελητή της έκθεσης Σπύρο Μοσχονά, Διδάκτορα Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Κωνσταντίνα Ντακόλια, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Ο Σπύρος Μοσχονάς θα επιχειρήσει να δώσει ένα ευρύ διάγραμμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας της Ελένης Σταθοπούλου. Έχει ως αφετηρία τις πρώτες της ζωγραφικές προσπάθειες από τα χρόνια της στη Σχολή Καλών Τεχνών έως το Παρίσι και το εργαστήριο του Αντρέ Λοτ και από εκεί στη Αθήνα. Στόχος είναι να γίνει κατανοητή η συνολική καλλιτεχνική της παραγωγή αλλά και η συμβολή της στο πλαίσιο της ελληνικής μεταπολεμικής τέχνης. Η Κωνσταντίνα Ντακόλια θα αναπτύξει τις λεπτομέρειες της διδακτικής δράσης και του καθοριστικού αντίκτυπου της ζωγράφου στην εξέλιξη των μαθητών της Παπαστρατείου Διακοσμητικής Σχολής. Εισαγωγική παρουσίαση της εκδήλωσης από τον Σταύρο Ζουμπουλάκη, Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Περισσότερες πληροφορίεςΗ είσοδος στην έκθεση αλλά και τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή σε αυτόν τον σύνδεσμο.
Η έκθεση συνοδεύεται με κατάλογο/συλλογικό τόμο, που αποτελεί έκδοση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Επιμέλεια έκθεσης: Σπύρος Μοσχονάς, Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών
Κατά την επίσκεψη στον χώρο της έκθεσης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.