Μια Καναδή τουρίστρια που είχε κλέψει τέχνεργα από την Πομπηία, πριν από 15 χρόνια, τα επιστρέφει τώρα. Ο λόγος; Η κακή τύχη, που ισχυρίζεται η ίδια πως έπεσε πάνω στην οικογένειά της.
Η 36χρονη, συστήθηκε ως Νικόλ και έστειλε μια χειρόγραφη παραδοχή και απολογία μαζί με τα κλεμμένα αντικείμενα. Σε αυτά περιλαμβάνονται μέρη από έναν αμφορέα, ψηφιδωτά πλακάκια και κεραμικά θραύσματα. Τα κλοπιμαία στάλθηκαν σ’ ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο στην νότια Ιταλία και το πρακτορείο με την σειρά του τα παρέδωσε στις αρμόδιες αρχές.
«Ήμουν νέα και χαζή τότε», έγραψε η Νικόλ στο γράμμα, το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε στην ιταλική εφημερίδα Messagerro. «Ήθελα να έχω ένα κομμάτι της ιστορίας που δεν αγοράζεται. Ποτέ δεν συνειδητοποίησα ή σκέφτηκα τι ακριβώς έπαιρνα στην πραγματικότητα. Πήρα ένα κομμάτι της ιστορίας παγωμένο στον χρόνο που έχει όμως τόση αρνητική ενέργεια προσκολλημένη πάνω του».
Συνεχίζει εξηγώντας πως η νεανική της απερισκεψία συνδέεται με την μακροχρόνια ατυχία της. Συγκεκριμένα, ανέφερε δύο περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, μια διπλή μαστεκτομή και συνεχιζόμενα οικονομικά προβλήματα. Έτσι, συνοψίζει: «Είμαστε καλοί άνθρωποι και δεν θέλω να περάσω αυτήν την κατάρα στην οικογένεια ή στα παιδιά μου. Σας παρακαλώ, δεχτείτε τα πίσω.»
Η Νικόλ δεν είναι η πρώτη επισκέπτης που επιστρέφει αντικείμενα από την Πομπηία που είχαν «αρνητική ενέργεια». Το 2015, ένα κύμα ενοχικών τουριστών επέστρεψαν πέτρες και άλλα κεραμικά αντικείμενα, επικαλούμενοι μια κατάρα που εντόπισαν πίσω στο ταξίδι τους στα αρχαία ερείπια. Ένα ζευγάρι Καναδών επίσης επέστρεψαν ευρήματα, που είχαν κλέψει από τον χώρο το 2005. Η απολογία τους μαζί με τις πέτρες που είχαν κλέψει ήταν στο ίδιο πακέτο με της Νικόλ.
«Τα πήραμε χωρίς να σκεφτούμε τον πόνο τους και το πόσο υπέφεραν αυτές οι ψυχές κατά την διάρκεια της έκρηξης του Βεζούβιου και του φριχτού θανάτου τους. Λυπούμαστε πολύ. Σας παρακαλώ συγχωρέστε μας γι’ αυτή την τρομερή επιλογή. Είθε οι ψυχές τους να αναπαυτούν εν ειρήνη.»
Όλα αυτά τα γράμματα και τα κλεμμένα αντικείμενα εκτίθενται τώρα στο μουσείο Antiquarium.
Η κακοτυχία της ίδιας της Πομπηίας ξεκινά φυσικά με την στιγμιαία εξάλειψή της από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., η οποία αφάνισε όλους τους κατοίκους. Εξ ου και η πεποίθηση των ιστορικών πως οι κάτοικοι είχαν απανθρακωθεί από την ηφαιστειακή στάχτη. Πρόσφατες ανασκαφές ωστόσο αποκάλυψαν ότι τα κτίρια που κατέρρεαν σκότωσαν τους περισσότερους. Η αλήθεια είναι πάντως πως ο Βεζούβιος είχε δώσει το στίγμα του ήδη από το 63 π.Χ., δεκαέξι χρόνια νωρίτερα. Ένας μεγάλος σεισμός τότε ισοπέδωσε πολλές κατοικίες στην Πομπηία. Το προμήνυμα όμως αυτό δεν στάθηκε ικανό να τρέψει σε φυγή τους κατοίκους. Η πλούσια έπαυλη της Ιουλίας Φέλιξ μάλιστα μετατράπηκε στο πρώτο ξενοδοχείο της περιοχής, προκειμένου να στεγάσει τους άστεγους σεισμοπαθείς. Στην συνέχεια οι κάτοικοι, αποφασισμένοι να συνεχίσουν κανονικά την ζωή τους, επιδιόρθωσαν τις κατοικίες τους και το εμπόριο παρέμεινε ακμαίο στην πόλη.
Γενικότερα η πόλη παρέμενε πλούσια και ακμαιότατη ως το τέλος της. Οι κάτοικοι της Πομπηίας ζούσαν πλουσιοπάροχα, μέσα στις απολαύσεις. Η αρχαιολογική σκαπάνη μάλιστα έφερε στο φως πολλές τοιχογραφίες, που υποδεινύουν την έντονη σεξουαλική ζωή των ντόπιων. Έτσι, ο πρόωρος θάνατός τους προβληματίζει μερικούς με το εξής ερώτημα: Μήπως οι σεξουαλικές τάσεις και ο υλιστικός τρόπος ζωής των κατοίκων της Πομπηίας συνέβαλαν με κάποιον τρόπο στο τέλος τους;
Η Πομπηία αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους ιστορικούς χώρους στον κόσμο και οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να ψάχνουν τα ερείπια.
Ακολουθεί βίντεο με απόπειρα τρισδιάστατης αναπαράστασης των τελευταίων ωρών της Πομπηίας από αρχαιολογική ομάδα του πανεπιστημίου της Μελβούρνης:
Πηγή: Artnetnews