MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Art & Culture

Art Athina goes Virtual!

Στις οθόνες του Διαδικτύου έχει μεταφερθεί, ελέω Covid-19, η ετήσια φουάρ που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης, με τις επιμέρους γκαλερί να προσφέρουν στο φιλότεχνο κοινό τη δυνατότητα ενσώματης επίσκεψης στον χώρο τους. Ρωτήσαμε γι’ αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία τρεις γνωστές γκαλερίστριες και γκαλερίστες.

author-image Σπύρος Κακουριώτης

Στον ψηφιακό κόσμο έχει μεταφερθεί φέτος και μέχρι το τέλος του μήνα η ετήσια φουάρ τέχνης Art Athina, που γίνεται… Virtual, εξαιτίας της πανδημίας, χωρίς όμως να εγκαταλείψει καμία από τις παράλληλες δράσεις που αποτέλεσαν στο παρελθόν πόλο έλξης των φιλότεχνων, όπως είναι τα Τalks, οι Performances, το αφιέρωμα στο Video και η παρουσίαση ανεξάρτητων χώρων τέχνης υπό τον τίτλο Projects.

Στην διαδικτυακή πρεμιέρα της αθηναϊκής φουάρ, που είναι μία από τις παλαιότερες στην Ευρώπη, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να «περιηγηθούν» από τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το κινητό τους δωρεάν σε 60 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες και τα έργα που προτείνουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας, καθώς η Αrt Athina Virtual θα είναι προσβάσιμη σε εικοσιτετράωρη βάση, και μάλιστα με διαφορετικό φωτισμό το πρωί και το βράδυ, επτά ημέρες την εβδομάδα έως το τέλος Οκτωβρίου. 

Το 30% των επισκεπτών εκτός συνόρων

Ήδη από τις πρώτες μέρες διαδικτυακής λειτουργίας της, το 30% των επισκεπτών της Αrt Athina Virtual βρίσκονταν εκτός ελληνικών συνόρων, με τους περισσότερους να προέρχονται από τις ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι καταγράφηκαν επισκέπτες από τις Φιλιππίνες, τη Νότιο Κορέα, το Μεξικό, το Ισραήλ, τη Βραζιλία, την Ιαπωνία κ.λπ.

Για την πρωτόγνωρη εμπειρία της διοργάνωσης και της συμμετοχής σε μια αποκλειστικά ψηφιακή έκθεση, αλλά και τι, κατά τη γνώμη τους, μπορεί αυτή να προοιωνίζεται για το μέλλον, ρωτήσαμε τρεις από τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στη φετινή Αrt Athina. Ας δούμε τι μας απάντησαν…

Γιάννα Γραμματοπούλου (Γκαλερί Έκφραση), πρόεδρος ΠΣΑΤ: «Η ψηφιακή διοργάνωση έχει τη δική της δυναμική»

Η μεταφορά της Art Athina στον ψηφιακό χώρο γίνεται αποκλειστικά από ανάγκη, λόγω πανδημίας, ή ανακαλύψατε ότι προσφέρει πλεονεκτήματα που ίσως δεν μπορεί να προσφέρει ο φυσικός χώρος, τόσο για τις αίθουσες τέχνης που συμμετέχουν όσο και για τους καλλιτέχνες που παρουσιάζουν;

Η Art Athina πραγματοποιείται φέτος αποκλειστικά από ανάγκη στο Διαδίκτυο, καθώς ο ψηφιακός χώρος αποτελεί σχεδόν τη μοναδική διέξοδο επικοινωνίας στην εποχή της πανδημίας με το ευρύ κοινό. Άλλωστε και στο εξωτερικό οι αντίστοιχες φουάρ επέλεξαν για τους ίδιους λόγους να δηλώσουν διαδικτυακή παρουσία.

Η φετινή ψηφιακή διοργάνωση έχει τη δική της, μοναδική δυναμική: Το πρόγραμμα μας, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στην πλατφόρμα μας aavirtual.gr, είναι προσβάσιμο σε όλους, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου. Ο κάθε ενδιαφερόμενος, χωρίς να καταβάλει το παραμικρό αντίτιμο, μπορεί να γίνει κοινωνός του σύγχρονου ελληνικού εικαστικού αποτυπώματος, αλλά και να ενημερωθεί για τις τάσεις που επικρατούν στο διεθνές στερέωμα. Αρκεί να πληκτρολογήσει τη διεύθυνση της πλατφόρμας στον φορητό υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο ή την ταμπλέτα του και αμέσως περνά τις διαδικτυακές πύλες της Art Athina Virtual.

Ο φιλότεχνος επισκέπτης τι μπορεί να κάνει στον ψηφιακό χώρο που δεν θα μπορούσε να κάνει στον φυσικό; Προσαρμόσατε το περιεχόμενό σας ή τον τρόπο παρουσίασής του έτσι ώστε να ανταποκρίνεται ειδικά στην ψηφιακή συνθήκη;

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στα έργα που παρουσιάζονται στην Art Athina Virtual χωρίς καμία δέσμευση από τον χώρο και τον χρόνο. Μπορεί να δει, σε ορισμένα τουλάχιστον ψηφιακά περίπτερα γκαλερί, περισσότερα έργα από όσα θα μπορούσαν να εκτίθενται στον φυσικό χώρο. Μπορεί να επιστρέψει όσες φορές θέλει για να δει τα βίντεο και τις περφόρμανς χωρίς περιορισμούς. Ασφαλώς υπάρχουν ακόμη αρκετές δυνατότητες, τις οποίες ενδεχομένως δεν αξιοποιήσαμε πλήρως, δεδομένου ότι η μεταφορά της φουάρ σε ψηφιακό περιβάλλον γίνεται για πρώτη φορά και χρειαζόμαστε όλοι –αίθουσες τέχνης, καλλιτέχνες, συλλέκτες και φιλότεχνο κοινό– χρόνο για να προσαρμοστούμε στις εξελίξεις και τις αλλαγές που επιφέρουν. Επιχειρούμε ωστόσο να προσαρμοστούμε και να προσαρμόσουμε κατά συνέπεια και την Art Athina στους κανόνες του ψηφιακού κόσμου, με γνώμονα την κατά το δυνατόν κάλυψη του κενού που δημιουργείται στον θεατή από την απουσία της δια ζώσης θέασης του έργου τέχνης.

Θεωρείτε πως στο μέλλον, όταν τελειώσουν οι έκτακτες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία, η μορφή της ψηφιακής έκθεσης θα αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική ή μόνο επικουρικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Η τέχνη δεν αναπνέει χωρίς την παρουσία κοινού και μια φουάρ επαληθεύει αυτόν τον κανόνα. Η ψηφιακή εκδοχή της Art Athina μπορεί να λειτουργήσει ως ένα επιπρόσθετο μέσο επικοινωνίας με το κοινό και κυρίως με τη μερίδα εκείνη του κόσμου που δεν έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται στον φυσικό χώρο διεξαγωγής της έκθεσης και ιδιαιτέρως με όσους δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Η όποια εκτίμηση, ωστόσο, θα γίνει με το πέρας της φετινής ψηφιακής διοργάνωσης και αφού θα έχουμε συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία που θα προκύψουν από την πλήρη καταγραφή του εγχειρήματος.

Ποιους καλλιτέχνες παρουσιάζει η δική σας αίθουσα τέχνης στη φετινή
Art Athina;

Συμμετέχουμε στην Art Athina Virtual με την ομαδική έκθεση των συνεργατών μας που έχει τον τίτλο «Clockwise» και στην οποία παρουσιάζονται έργα των Οδυσσέα Γλύκα, Κορνήλιου Γραμμένου, Θόδωρου Δασκαλάκη, Τζουλιάνο Καγκλή, Δημήτρη Κατσιγιάννη, Σπύρου Κουρσάρη, Μιχάλη Μανουσάκη και Κώστα Τσώλη.

Γιάννης Καλλιγάς (Γκαλερί Σκουφά), αντιπρόεδρος ΠΣΑΤ: «Προβολή χωρίς γεωγραφικό περιορισμό»

Η μεταφορά της Art Athina στον ψηφιακό χώρο γίνεται αποκλειστικά από ανάγκη, λόγω πανδημίας, ή ανακαλύψατε ότι προσφέρει πλεονεκτήματα που ίσως δεν μπορεί να προσφέρει ο φυσικός χώρος, τόσο για τις αίθουσες τέχνης που συμμετέχουν όσο και για τους καλλιτέχνες που παρουσιάζουν;

H Art Athina, όπως ήταν φυσικό, δεν θα μπορούσε, δεδομένων των συνθηκών, να διεξαχθεί όπως τις προηγούμενες χρονιές. Πολλές διεθνείς φουάρ τέχνης στο εξωτερικό είτε ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους είτε μεταφέρθηκαν στο ψηφιακό περιβάλλον. Η μεταφορά αυτή στον ψηφιακό χώρο και η αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων λειτουργεί με γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία της υγείας των επισκεπτών και των συμμετεχόντων. Τη δεδομένη στιγμή, κρίνεται σημαντική και αναγκαία η συνεπής παρουσία της Art Athina, ακόμη και στο ψηφιακό μόνο περιβάλλον.

Η Art Athina Virtual 2020 προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα, τόσο για τις γκαλερί όσο και για τους καλλιτέχνες. Προσφέρει τη δυνατότητα προβολής των γκαλερί και των καλλιτεχνών σε ένα τεράστιο κοινό, χωρίς γεωγραφικό και χρονικό περιορισμό, για όσο διαρκεί η Art Athina. Επεκτείνονται με αυτό τον τρόπο οι δυνατότητες επαγγελματικής δικτύωσης και προσέλκυσης ενός νέου δυναμικού αγοραστικού κοινού. Η προβολή του έργου των καλλιτεχνών σε ένα μεγάλο εύρος κοινού, εντός και εκτός συνόρων, είναι μία εξαιρετικά σημαντική πτυχή που λειτουργεί προς όφελος της εικαστικής παραγωγής εν γένει.

Ο φιλότεχνος επισκέπτης τι μπορεί να κάνει στον ψηφιακό χώρο που δεν θα μπορούσε να κάνει στον φυσικό; Προσαρμόσατε το περιεχόμενό σας ή τον τρόπο παρουσίασής του έτσι ώστε να ανταποκρίνεται ειδικά στην ψηφιακή συνθήκη;

Η νέα πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί από την έλευση της πανδημίας, απαιτεί προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Αναζητούμε συνεχώς νέους τρόπους υλοποίησης των εκθέσεων και προβολής του έργου των καλλιτεχνών μας, τόσο στον φυσικό χώρο όσο και στο εικονικό περιβάλλον. Στην φετινή Art Athina Virtual, παράλληλα με το ψηφιακό μας περίπτερο, συμμετέχουμε στο Art Athina Week (13-20 Οκτωβρίου), παρουσιάζοντας στον πρώτο όροφο της γκαλερί τα έργα των καλλιτεχνών μας που συμμετέχουν στη φουάρ. Οι εκθέσεις στον φυσικό χώρο της γκαλερί συνοδεύονται από ψηφιακό κατάλογο, που είναι εύκολα προσβάσιμος μέσω της ιστοσελίδας μας, video tour επιλεγμένων εκθέσεων στο κανάλι μας στο Youtube, ενώ σχεδιάζουμε να μεταφέρουμε τις εκθέσεις που πραγματοποιούνται στον φυσικό χώρο, με τη μορφή εικονικής περιήγησης στην ιστοσελίδα μας.

Θεωρείτε πως στο μέλλον, όταν τελειώσουν οι έκτακτες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία, η μορφή της ψηφιακής έκθεσης θα αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική ή μόνο επικουρικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Με το πέρας της δύσκολής υγειονομικής συγκυρίας που βιώνουμε θα έχουμε αναθεωρήσει πολλά που μέχρι πρότινος λαμβάναμε ως δεδομένα. Η παρουσία των εκθέσεων και της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε φυσικό χώρο είναι αναντικατάστατο κομμάτι της εμπειρίας που αποκομίζουμε από ένα πολιτιστικό γεγονός. Θεωρώ πως τα ψηφιακά μοντέλα των εκθέσεων θα λειτουργούν συμπληρωματικά για την ενίσχυση της επικοινωνίας με τους επισκέπτες και την προσέλκυση νέων κοινών. Το ψηφιακό, εξάλλου, δεν σημαίνει αυτόματα και κατάργηση της φυσικής παρουσίασης, αλλά συνύπαρξη των δύο προσεγγίσεων.

Ποιους καλλιτέχνες παρουσιάζει η δική σας αίθουσα τέχνης στη φετινή Art Athina;

Στη φετινή έκδοση της Art Athina παρουσιάζουμε ως επί το πλείστον νέες παραγωγές από δεκαπέντε σύγχρονους έλληνες καλλιτέχνες, με τους οποίους συνεργαζόμαστε στενά τα τελευταία έτη. Είναι οι: Νίκος Αγγελίδης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Μαρία Γιαννακάκη, Τάκης Ζερδεβάς, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Ειρήνη Κανά, Τίνα Καραγεώργη, Τάσος Μαντζαβίνος, Στέλλα Μελετοπούλου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Αχιλλέας Ραζής, Παύλος Σάμιος, Αμαλία Σωτηροπούλου, Γιώργος Χαδούλης. Πρόκειται για δημιουργούς που χρησιμοποιούν μια ευρεία γκάμα καλλιτεχνικών πρακτικών, από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία έως το βίντεο, την κατασκευή, την γλυπτική και την κεραμική.

Ελευθερία Τσέλιου (Eleftheria Tseliou Gallery): «Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ζωντανή επαφή με το έργο»

Η μεταφορά της Art Athina στον ψηφιακό χώρο γίνεται αποκλειστικά από ανάγκη, λόγω πανδημίας, ή ανακαλύψατε ότι προσφέρει πλεονεκτήματα που ίσως δεν μπορεί να προσφέρει ο φυσικός χώρος, τόσο για τις αίθουσες τέχνης που συμμετέχουν όσο και για τους καλλιτέχνες που παρουσιάζουν;

Οι τρέχουσες συνθήκες δεν επιτρέπουν κάποια άλλη προσέγγιση στη φετινή διοργάνωση, παρά μόνο τη διαδικτυακή εκδοχή της. Η πρόταση των διοργανωτών να υπάρχουν τα έργα και στις γκαλερί σε έκθεση κάνει τη διαδικασία αυτή πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Η διαδικτυακή μορφή, κατ’ εμέ, μπορεί να λειτουργήσει μόνο συμπληρωματικά.

Ο φιλότεχνος επισκέπτης τι μπορεί να κάνει στον ψηφιακό χώρο που δεν θα μπορούσε να κάνει στον φυσικό; Προσαρμόσατε το περιεχόμενό σας ή τον τρόπο παρουσίασης του έτσι ώστε να ανταποκρίνεται ειδικά στην ψηφιακή συνθήκη;

Η πλατφόρμα αυτή δίνει στον επισκέπτη την ευελιξία να πάρει μια καλή ιδέα των έργων στον δικό του χρόνο και χώρο, έτσι ώστε, αν κάτι τον ή την ενδιαφέρει, να επισκεφτεί την αντίστοιχη γκαλερί ή να τους δώσει το έναυσμα να επικοινωνήσουν μαζί της. Απαντώντας στο ερώτημά σας, πέραν της έκθεσης των έργων στη γκαλερί, η ψηφιακή παρουσίασή μας ακολουθεί τους κανόνες που όρισε η Art Athina 2020.

Θεωρείτε πως στο μέλλον, όταν τελειώσουν οι έκτακτες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία, η μορφή της ψηφιακής έκθεσης θα αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική ή μόνο επικουρικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Έχοντας παρακολουθήσει όλο αυτό το διάστημα εκθέσεις αλλά και art fairs που παρουσιάστηκαν μόνο διαδικτυακά, και παρά την εντυπωσιακή εξέλιξη στις δυνατότητες της τεχνολογίας, πιστεύω πως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ζωντανή επαφή με το έργο.

Ποιους καλλιτέχνες παρουσιάζει η δική σας αίθουσα τέχνης στη φετινή Art Athina;

Στη φετινή Art Athina παρουσιάζουμε έργα των Αντωνάκη, Βασίλη Γεροδήμου, Γιάννη Γκανά, Απόστολου Καραστεργίου, Ρένας Παπασπύρου, Δαυίδ Σαμπεθάι, Γιώργου Χατζημιχάλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠρεμιέρα για την Art Athina Virtual: 55 γκαλερί εκθέτουν στην ίδια ψηφιακή πλατφόρμα12.09.2018

 

Περισσότερα από Art & Culture