MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
23
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τελικά, θα κλείσουν οι παραγωγοί τα θέατρα τους στις 15 Νοεμβρίου;

Όλα όσα μεσολάβησαν από την κοινοποίηση των αιτημάτων των θεατρικών παραγωγών μέχρι σήμερα. Τι λένε από τα συναρμόδια υπουργεία.

author-image Στέλλα Χαραμή

Ο κίνδυνος να κλείσουν τα μεγάλα θέατρα στις 15 Νοεμβρίου – όπως είχαν προειδοποιήσει οι θεατρικοί παραγωγοί μέσω του νέου συλλογικού τους οργάνου – φαίνεται πως αναχαιτίζεται. Κι αυτό, γιατί ο υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, σε επικοινωνία με την ΄Ενωση Θεατρικών Παραγωγών, υπήρξε καθησυχαστικός για την πρόοδο των διαδικασιών που συνηγορεί στο βασικό τους αίτημα: Στην επιδότηση του 40% των κενών θέσεων των θεάτρων εν μέσω πανδημίας.

Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις;

Ο πρόεδρος του σωματείου, Διονύσης Παναγιωτάκης αισιοδοξεί πως ακόμα και μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για την διασφάλιση των θεατρικών επιχειρήσεων. «Συζητούσαμε εδώ και πολύ καιρό με τα αρμόδια υπουργεία και βάσει αυτής της δέσμευσης ανοίξαμε τα θέατρα μας. Ωστόσο, δύο εβδομάδες μετά δεν είχαμε νεότερα γι’ αυτό και αποφασίσαμε να κοινοποιήσουμε τις προθέσεις μας. ΄Οπως όλα δείχνουν όμως, οι προσπάθειες μας θα δικαιωθούν» σημειώνει, τονίζοντας πως η οικονομική στήριξη αναμένεται να συμβαδίζει με το πλαίσιο που δημοσίευσαν πριν λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με αυτό, μεταξύ των οκτώ σημείων – αιτημάτων οι θεατρικοί παραγωγοί ζητούν επιδότηση του 40% των θέσεων των θεάτρων, με 15€ ευρώ ανά θέση και για έως και 8 παραστάσεις την εβδομάδα, επιδότηση του 25% των θέσεων των θεάτρων που θα παραμείνουν κλειστά για τη σαιζόν 2020-2021 και για 8 παραστάσεις ανά εβδομάδα. Επιδότηση ποσού 5.000.000 ευρώ για τις θεατρικές επιχειρήσεις με βάση το προσωπικό που απασχολούσαν στις 8 Μαρτίου 2020.

Με επιδότηση των κενών θέσεων που επιβάλλει η χαμηλή πληρότητα λόγω covid θα πορευτούν για φέτος τα ανοιχτά θέατρα.

Μέτρα προστασίας παραγωγών κι εργαζομένων

«Το πλαίσιο στήριξης που αναμένεται να μας παρέχει η Πολιτεία επιβάλλει και συγκεκριμένους όρους προστασίας των εργαζομένων επί της ουσίας επιβάλλει στους θεατρικούς παραγωγούς να λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες ώστε να περιοριστεί δραστικά η μαύρη εργασία. Πόσα περιστατικά δεν υπήρξαν στο παρελθόν όπου ηθοποιοί προσλαμβάβονταν ως υπάλληλοι γραφείου ή ως καθαρίστριες! ΄Ομως, τώρα είναι ευκαιρία να κάνουμε σαφές ότι η τάξη, οι συστηματικοί έλεγχοι για το ποιος κερδίζει τι εξυπηρετούν και εμάς. Είναι αυτονόητο πως τα μέτρα αυτά, θα ανταποκρίνονται σε προσλήψεις εργαζομένων βάσει της Εργάνη. Συνεπώς, όσα χρήματα πάρουμε θα τα μετατρέψουμε σε έργο και τελικά θα τα επιστρέψουμε στο κράτος μέσω της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών» εξηγεί ο κ. Παναγιωτάκης.

Τα πρώτα δείγματα της προσέλευσης

Στις δύο εβδομάδες λειτουργίας των θεάτρων με τα κρούσματα covid να έχουν αυξητική τάση, η προσέλευση των θεατών είναι υπολογίσιμη. Αρκετές είναι οι παραστάσεις που καλύπτουν το ταβάνι της πληρότητας 30% ενώ τα πρώτα δείγματα καταγράφουν και ανανέωση του κοινού από νεότερες ηλικίες – πιθανότατα γιατί το θέατρο είναι μια από τις ελάχιστες διαθέσιμες δυνατότητες εξόδου. «Παρόλα αυτά, το sold out στο επίπεδο του 30% δεν λέει τίποτα στους παραγωγούς. Είναι αδύνατον να βγουν τα έξοδα μιας παράστασης με αυτά τα ποσοστά προσέλευσης. Αν και διατηρώ μια σοβαρή επιφύλαξη για την προσέλευση του κοινού ακόμα κι αν το ποσοστό πληρότητας είχε οριστεί στο 50%. Υπάρχουν, πάντα, οι υγειονομικοί παράγοντες και καθώς το θεατρόφιλο κοινό είναι μέσης ηλικίας αυτό δεν μπορεί παρά να αποτυπωθεί» παρατηρεί ο πρόεδρος της Ενωσης Θεατρικών Παραγωγών.

Οι χαμηλές πληρότητες για την προστασία από την πανδημία είναι ένα μη βιώσιμο σχέδιο για τις θεατρικές επιχειρήσεις.

Η επικείμενη θεσμική επικύρωση των μέτρων στήριξης αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία από τον Οκτώβριο, δηλαδή από την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας της θεατρικής αγοράς. Και σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά όλες τις παραστατικές τέχνες καθώς έχουν κοινούς ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας) με αυτές των θεατρικών εκδηλώσεων.

Από το υπουργείο Πολιτισμού επιβεβαιώνουν πως η διαδικασία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων είναι ανοιχτή, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζουν χρονικά την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης.

Περισσότερα από Art & Culture