Ένας εκπρόσωπος της Warner Bros μετέφερε την θλίψη των στούντιο για το ότι η ταινία «Μάγισσες» προκάλεσε αντιδράσεις από την κοινότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Η Βρετανίδα κολυμβήτρια των Παραολυμπιακών Αγώνων, Amy Marren έγραψε στο Twitter: «Warner Bros, σκεφτήκατε καθόλου το πώς αυτή η αναπαράσταση των διαφορών στα άκρα θα επηρέαζε την κοινότητα ατόμων με αναπηρίες;»
@WarnerBrosUK was there much thought given as to how this representation of limb differences would effect the limb difference community?! @ReachCharity @RoaldFull pic.twitter.com/kiTEAuYt7i
— Amy Marren (@amy_marren) November 2, 2020
Ο Ρόμπερτ Ζεμέκις διασκέυασε το βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ στην ταινία με πρωταγωνίστριες την Αν Χάθαγουεϊ και την Οκτάβια Σπένσερ και με αυτόν τον τρόπο διαφοροποίησε την φυσιογνωμία των χαρακτήρων. Οι μάγισσες εμφανίζονται στην ταινία του με τρία δάχτυλα στα χέρια, που μοιάζει με ανωμαλία των άκρων, αλλιώς γνωστή ως «split hand». Οι μάγισσες στο βιβλίο του Νταλ περιγράφονται με πέντε δάχτυλα.
Η συνήγορος ατόμων με αναπηρίες Shannon Crossland δήλωσε ότι η ταινία «δεν αποτελεί καλή μεταφορά του αρχικού μυθιστορήματος που γράφτηκε από τον Νταλ», προσθέτοντας, «Είναι αυτό το είδος μηνύματος που θέλουμε να λάβει η επόμενη γενιά; Το να έχεις τρία δάχτυλα είναι ένα χαρακτηριστικό μάγισσας; Είναι μια εξαιρετικά καταστροφική απεικόνιση. Η αναπηρία δεν πρέπει να σχετίζεται με το κακό, την ανωμαλία, την αηδία, τον φόβο ή τα τέρατα».
Ένας εκπρόσωπος της Warner Bros δήλωσε ότι το στούντιο «λυπάται βαθιά όταν έμαθε ότι η απεικόνιση των φανταστικών χαρακτήρων στην ταινία αναστάτωσε τα άτομα με αναπηρίες» και «εξέφρασε τη λύπη του για τυχόν αδικήματα που προκλήθηκαν». «Προσαρμόζοντας την αρχική ιστορία, συνεργαστήκαμε με σχεδιαστές και καλλιτέχνες για να βρούμε μια νέα εικόνα των νυχιών που μοιάζουν με γάτας, όπως περιγράφονται στο βιβλίο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Δεν ήταν ποτέ η πρόθεσή μας οι θεατές να αισθανθούν ότι τα φανταστικά, μη ανθρώπινα πλάσματα προορίζονται να αντιπροσωπεύσουν άτομα με αναπηρίες».
Limb difference is not scary. Differences should be celebrated and disability has to be normalised. #NotAWitch calls out ‘#TheWitches’ movie for portrayal of disability ? https://t.co/aSY1U6TymE pic.twitter.com/UCU87bUeV8
— Paralympic Games (@Paralympics) November 3, 2020
Ο επίσημος λογαριασμός των Παραολυμπιακών Αγώνων σημείωσε: «Η αναπηρία δεν είναι τρομακτική. Οι διαφορές πρέπει να τιμώνται και η αναπηρία πρέπει να απενεχοποιηθεί».