«Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού»: Online συζήτηση με τον Ακαδημαϊκό Σταμάτη Κριμιζή
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει μία σειρά από μηνιαίες online συζητήσεις, με θέμα «Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού».
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με την ευθύνη της θεσμικής αποστολής του για τη διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού,ανακοινώνει με ιδιαίτερη ικανοποίηση, τη διοργάνωση μίας νέας δράσης. Πρόκειται για μία σειρά από μηνιαίες online συζητήσεις με θέμα: «Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού». Διακεκριμένες προσωπικότητες θα προσκαλούνται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και θα συμμετέχουν στις online συζητήσεις, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κύριο Μάκη Προβατά.
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κύριος Νίκος Α. Κούκης ανακοίνωσε τη διεξαγωγή των διαδικτυακών συζητήσεων και τόνισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά, γιατί προσωπικότητες διεθνούς κύρους μάς τιμούν με την παρουσία τους και δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει τον τρόπο σκέψης τους και τις αξίες με τις οποίες πορεύθηκαν προς την πνευματική και κοινωνική καταξίωση. Επιδίωξή μας είναι να αποτελέσουν πρότυπα ζωής, ιδιαίτερα για τους νέους της πατρίδας μας.»
Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020, οι online συζητήσεις, με τίτλο «Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού», ξεκινούν. Πρώτος ο Ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής.
Στη διαδικτυακή συνάντηση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΕΙΠ, Νίκος Α. Κούκης. Επίσης, θα συμμετέχει ο κύριος Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρέσβης επί τιμή και μέλος Δ.Σ. του ΕΙΠ.
Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στο γραφείο του αειμνήστου Πρόδρομου Μποδοσάκη, γραφείο του εκάστοτε Προέδρου του ΕΙΠ.
Επιστήμη του Διαστήματος [Θεωρία και Εφαρμογές]
Γεννήθηκε στον Βροντάδο της Χίου το 1938. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Minnesota (πτυχίο Φυσικής 1961) και Iowa (M.Sc. 1963, PhD. 1965) των ΗΠΑ. Διετέλεσε καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Iowa. Το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου JohnsHopkins (JHU/APL). Το 1980 διορίστηκε ChiefScientist στηΔιοίκηση Διαστημικής, της οποίας έγινε διευθυντής το 1991. Ήταν υπεύθυνος για τις δραστηριότητες 600 περίπου επιστημόνων, μηχανικών και άλλου προσωπικού. Από τον Απρίλιο του 2004 είναι ομότιμος διευθυντής. Ανέλαβε ως Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) (12/2006 – 09/2010) και διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2010-2013).
Τα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν το γήινο περιβάλλον, τη μαγνητόσφαιρα της Γης, τον Ήλιο, τη διαπλανητική ύλη, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και άλλα αντικείμενα αστροφυσικού ενδιαφέροντος. Έχει εργαστεί ως επικεφαλής ερευνητής (PrincipalInvestigator) ή συνεργάτης (Co-Investigator) της NASA και ESA με όργανα σε 21 διαστημικές αποστολές προς όλους τους πλανήτες, συμπεριλαμβανομένου και του Πειράματος Ανίχνευσης Φορτισμένων Σωματιδίων Χαμηλών Ενεργειών (LowEnergyChargedParticle-LECP-Experiment), των διαστημοπλοίων Voyager 1 και 2. Είναι από τους επικεφαλής ερευνητές της αποστολής Cassini/Huygens στον Κρόνο και συνεργάτης ερευνητής στις αποστολές Galileo, Ulysses, ACE, MESSENGER και NewHorizons.
Πρωτοστάτησε στην υλοποίηση του προγράμματος Discovery της NASA, που αφορά στις πλανητικές αποστολές χαμηλού κόστους. Η πρώτη απ’ αυτές τις αποστολές, το διαστημόπλοιο NEAR (NearEarthAsteroidRendezvous) σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του JohnsHopkins, εκτοξεύθηκε το 1996, τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή Έρωτα για ένα χρόνο και προσεδαφίστηκε επιτυχώς στις 12 Φεβρουαρίου 2001. Η ομάδα NEAR έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του SmithsonianAirandSpaceMuseumTrophyforAchievement το 2001.
Τιμητικές διακρίσεις και δημοσιεύσειςΟ Δρ. Κριμιζής, μαζί με δύο άλλους συναδέλφους, τιμήθηκε από το περιοδικό AviationWeek&SpaceTechnology με το LaurelsinSpace για την επίτευξη του NEAR (1997 και 2001). Επίσης, τιμήθηκε το 2001 με το Laurels για το ρόλο του στην επαναφορά στο προσκήνιο της αποστολής NewHorizons, που εκτοξεύθηκε προς Πλούτωνα στις 19 Ιανουαρίου 2006. Υπήρξε μέλος των ομάδων που απονεμήθηκαν το SmithsonianCollierTrophy για το Voyager (1980) και το AirandSpaceMuseumTrophy για τις αποστολές Voyager (1989) και Cassini (2012) της NASA. Έχει κατασκευάσει όργανα που έχουν πετάξει σε οκτώ πλανήτες, ο μοναδικός επιστήμονας που το έπραξε, και το έργο του σχετικά με την αποστολή NewHorizons στον Πλούτωνα (τον ένατο πλανήτη μέχρι το 2007) θα ολοκληρώσει το σύνολο των πλανητών το 2015. Σήμερα είναι συνεργάτης ερευνητής στο Proba-3 ASPIICS όργανο του ESA, στην αποστολή JUICE στον Δία, και το πείραμα SolarProbePlus EPI-Lo της NASA. Μοναδική επίτευξή του παγκοσμίως είναι ότι όργανά του έχουν εξερευνήσει όλους τους πλανήτες.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 570 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και βιβλία, με άνω των 13.000 έτερο-αναφορών, και είναι ένας από τους τρεις εκδότες του βιβλίου “SaturnfromCassini”, Springer, 2009. Έχει τιμηθεί με το ExceptionalScientificAchievementMedal της NASA (1981,1986 kai 2014) και πάνω από 40 ομαδικά βραβεία (GroupAchievementAwards) της NASA για τις αποστολές Voyager, AMPTE, Galileo, Ulysses, Cassini, NEAR, ACE, MESSENGER και NewHorizons, μεταξύ άλλων. Είναι διακεκριμένο μέλος (Εταίρος) της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής (AGU), της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας (APS), της Αμερικανικής Οργάνωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αεροναυτικής και Αστροναυτικής (AIAA), πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Βασικών Επιστημών της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής (IAA) και επίτιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (EGU).
Το 2002 ο Παγκόσμιος Οργανισμός για το Διάστημα, του απένειμε το βραβείο COSPAR SpaceScienceAward. Το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση μετονόμασε τον αστεροειδή “1979 UH” σε “8323 Krimigis”. Το 1997 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τον τίμησε με τον Χρυσό Σταυρό του Ταξιάρχου του Τάγματος του Φοίνικος. Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτορας των Πανεπιστημίων Αιγαίου (2009), Αθηνών (2010) και Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (2011). Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Αεροδιαστημικών Οργανώσεων (CEAS) του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο (2010). Έλαβε από τη Διεθνή Ακαδημία Αστροναυτικής (IAA) το βραβείο LaurelsAwardforTeamAchievement για την αποστολή του διαστημόπλοιου MESSENGER της NASA, το οποίο έγινε ο πρώτος δορυφόρος του Ερμή (09/2012). Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών του απένειμε το JeanDominiqueCassini Μετάλλιο (2014),η ΑΙΑΑ το JamesVanAllenSpaceEnvironmentAward (2014), το SmithsonianNationalAirandSpaceMuseum το TrophyforLifetimeAchievement (2015) και η AmericanAstronauticalSociety το SpaceFlightAwardfor 2015 (2016). Σύμφωνα με ειδική παρουσίαση του ScienceWatch του ThomsonReuters (http://sciencewatch.com/ana/st/planet/11sepPlanetKrim/).
Παρακολουθήστε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020 στις 18:30, ζωντανά τη διαδικτυακή συζήτηση, με θέμα «Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού» εδώ.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Από τον Μαγκρίτ έως τον Βαν Γκογκ: Αυτά είναι τα δέκα ακριβότερα έργα τέχνης που πουλήθηκαν σε δημοπρασίες το 2024
- Last Christmas Soul- Μέχρι να βγει η ψυχή σου: Μια σουρεαλιστική- χριστουγεννιάτικη κωμωδία στο Θέατρο της Ημέρας
- Πρεμιέρες: Η Νικόλ Κίντμαν γίνεται «Babygirl» στον πιο τολμηρό ρόλο της καριέρας της