Βίνσεντ βαν Γκογκ: Νέα έρευνα αποκαλύπτει τι οδήγησε τον διάσημο ζωγράφο σε ντελίριο
Η νέα έρευνα που διεξήγαγε το Διεθνές Περιοδικό Διπολικών Διαταραχών εξέτασε υπό νέο, γενικότερο πρίσμα την ψυχική κατάσταση του διάσημου ζωγράφου.
27 Ιουλίου, 1890: Η μέρα που ο Βίνσεντ βαν Γκογκ επιχείρησε να δώσει τέλος στην ζωή του με ένα περίστροφο. Δύο μέρες αργότερα, στις 29 Ιουλίου, ο 37χρονος τότε Ολλανδός ζωγράφος ξεψύχησε. Και οι έρευνες σχετικά με το κίνητρο της αυτοκτονίας του συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Μια νέα έρευνα από το Διεθνές Περιοδικό Διπολικών Διαταραχών έρχεται σήμερα να εξετάσει από μια διαφορετική οπτική την υπόθεση της αυτοκτονίας του ζωγράφου. Η καινοτομία της έγκειται στην ανάδειξη του αλκοόλ ως το κύριο αίτιο της αυτοκτονίας του βαν Γκογκ.
Συγκεκριμένα, η έρευνα ισχυρίζεται πως ο Ολλανδός μετα-ϊμπρεσιονιστής ζωγράφος μάλλον υπέφερε από παραλήρημα, σχετικό με την στέρηση από το αλκοόλ, τα χρόνια που οδηγήθηκε στην αυτοκτονία το 1890.
Από το να αποδώσει μια απλή ασθένεια στον καλλιτέχνη, όπως μερικές προηγούμενες έρευνες έκαναν, η συγκεκριμένη επιχειρεί κάτι διαφορετικό, δηλαδή «να αξιολογήσει όλα τα ψυχικά συμπτώματα που αναφέρθηκαν ποτέ από τον Van Gogh στα γράμματά του, ή όπως αυτά καταγράφηκαν σε άλλες πηγές.»
Στις συνεντεύξεις ιστορικών τέχνης σχετικά με την ζωή και το έργο του ζωγράφου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκατοντάδες από τα γράμματα του Βαν Γκογκ. Πολλά από αυτά απευθύνονταν στον αδερφό του, Τεό, και σε άλλα μέλη της οικογένειας. Η έρευνα ισχυρίζεται πως ο καλλιτέχνης βίωσε «σύντομο ψυχωτικό επεισόδιο στην Αρλ (πόλη της Γάλλίας) τις μέρες αφότου έκοψε το αφτί του, κατά τη διάρκεια των οποίων πιθανόν σταμάτησε να πίνει απότομα.»
Συνεχίζει λέγοντας πως, μεταξύ του 1874 και του 1888, «σχεδόν σίγουρα υπέφερε από πολλαπλά καταθλιπτικά επεισόδια.» Η έρευνα διαφωνεί πως ο Βαν Γκογκ πιθανόν έπασχε από μανιοκατάθλιψη (ή διπολική διαταραχή). Διαψεύδει ακόμα και παλαιότερες διαγνώσεις σχιζοφρένειας, ως «μάλλον απίθανες.»
Τα συμπεράσματα της έρευναςΗ έρευνα καταλήγει είναι ότι ο Βαν Γκογκ «έπασχε από πολλαπλές συννοσηρές διαταραχές.» Συγκεκριμένα, νέος ακόμα πιθανόν ανέπτυξε κάποια διαταραχή διάθεσης μαζί με χαρακτηριστικά οριακής διαταραχής προσωπικότητας.
Όλα αυτά χειροτέρεψαν προφανώς από τον αλκοολισμό και τον υποσιτισμό του, οδηγώντας, σε συνδυασμό με τις όλο και αυξανόμενες ψυχωτικές του εντάσεις, στο να κόψει το αφτί του. Έπειτα, ακολούθησαν δύο περιστατικά παραληρήματος, λόγω της στέρησης από το αλκοόλ, καθώς και μερικά καταθλιπτικά επεισόδια, από τα οποία δεν συνήλθε ποτέ τελείως. Το ενδεχόμενο της επιληψίας επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Ταυτόχρονα όμως, η ζωή του μαρτυρά «τη σημαντική θέληση, την ανθεκτικότητα και την επιμονή του», αν σκεφτεί κανείς τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε. Οι ερευνητές τονίζουν επίσης πως «με το πέρασμα του χρόνου συνέχισε να ζωγραφίζει, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές του. Μόνο στα σοβαρότερα ψυχωτικά επεισόδια διέκοπτε προσωρινά το έργο του».
Αυτή είναι η μόνη έρευνα για τον Βαν Γκογκ για φέτος.
Πηγή: Artnews