MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν οι γειτονιές της Πιερίας γίνονται…καμβάς για έναν 71χρονο γραφίστα

Ο 71χρονος γραφίστας Νίκος Σεμιζίδης φιλοτεχνεί γειτονιές στην Πιερία, με γλαφυρές και εντυπωσιακές ζωγραφιές.

Monopoli Team

Κάθε επιφάνεια μπορεί να γίνει καμβάς

Με ένα πινέλο στο χέρι, λίγα χρώματα στην παλέτα και μερικές λέξεις πάνω σε ένα καμβά είναι αρκετό για να καταφέρεις να δημιουργήσεις τα πιο μοναδικά έργα τέχνης ακόμη και στα πιο αναπάντεχα μέρη. Ο λόγος για τον 71χρονο Νίκο Σεμιζίδη, έναν καλλιτέχνη από την Νέα Αγαθούπολη Πιερίας, που μέσα σε εφτά χρόνια έχει κοσμήσει με έργα ζωγραφικής ολόκληρη την περιοχή, μεταμορφώνοντας την και δίνοντας της ζωντάνια και παραστατικότητα.

Ο γραφίστας Νίκος Σεμιζίδης

Για τον καλλιτέχνη, κάθε είδους επιφάνεια όπως σπίτια, δημόσια κτίρια, γέφυρες, βάρκες ακόμη και πέτρες, μπορούν να του δώσουν έμπνευση και να αποτελέσουν τον επόμενο καμβά που θα φιλοτεχνήσει τα έργα του.

Στο μυαλό του φέρνει εικόνες ανθρώπων και αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία και προσπαθεί να τις αποτυπώσει πάνω στη ζωγραφική του επιφάνεια. Στόχος του να κάνει γνωστές στην νέα γενιά, παλιές ιστορίες του τόπου και των ανθρώπων του. Κάθε ζωγραφιά του συνοδεύεται από στίχους, που μαρτυρούν την ιστορία πίσω από την καθεμία ξεχωριστά.

Ο Νίκος Σεμιζίδης προχώρησε την καλλιτεχνική του δημιουργία και στο διπλανό χωριό, όπου εκεί βρίσκεται και το μεγαλύτερο σε μήκος έργο του. Απώτερος σκοπός του, είναι μέσω της εικόνας και της γραφής σε δημόσιους χώρους, να δημιουργήσει ένα έργο παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Λίγα λόγια για τον Νίκο Σεμιζίδη

Ο Νίκος Σεμιζίδης γεννήθηκε το 1949 στην Εξοχή της Δράμας. Οι γονείς του είχαν καταγωγή από τον Πόντο. Στα επτά του χρόνια εγκαταστάθηκαν οικογενειακώς σε ένα παραθαλάσσιο οικισμό του νομού Πιερίας. Έφυγε από την Νέα Αγαθούπολη στα 23 του δουλεύοντας αρχικά σαν ναυτικός και μετά σαν πλανόδιος ζωγράφος στη Σαντορίνη. Επέστρεψε πάλι το 2000 αλλά οι δουλειές που είχε ως ζωγράφος, ήταν πολύ λίγες. Γι’ αυτό αποφάσισε να απευθύνεται κατευθείαν στο λαό και όχι να ζωγραφίζει μόνο για τον εαυτό του, όπως εξηγεί ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Περισσότερα από Εικαστικά