MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
23
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΈΑ

Ο Χρήστος Ζερεφός νέος γενικός γραμματέας στην Ακαδημία Αθηνών

Με την εκλογή, στις 12 Νοεμβρίου 2020, από την Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών του ακαδημαϊκού Χρήστου Ζερεφού στη θέση του γενικού γραμματέα για την προσεχή πενταετία, έληξε το «σήριαλ» της διαδοχής του Βασίλειου Πετράκου, που ταλάνισε για αρκετό χρονικό διάστημα τον οργανισμό.

Ο Χρήστος Ζερεφός νέος γενικός γραμματέας στην Ακαδημία Αθηνών
Ο Χρήστος Ζερεφός νέος γενικός γραμματέας στην Ακαδημία Αθηνών
author-image Σπύρος Κακουριώτης

Η διένεξη είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 2020, όταν και έληξε η δεύτερη πενταετής θητεία του από το 2010 γενικού γραμματέα. Λόγω της πανδημίας, αποφασίστηκε η παράταση της θητείας του, καθώς ο κανονισμός λειτουργίας της Ακαδημίας απαιτούσε την φυσική παρουσία των ακαδημαϊκών προκειμένου να διεξαχθεί η εκλογή.

Καθώς οι αρμόδιοι γιατροί απέτρεψαν τους ακαδημαϊκούς (που σχεδόν όλοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου) από οποιαδήποτε φυσική παρουσία στον χώρο της Ακαδημίας, η θητεία του πρώην γενικού γραμματέα συνεχίστηκε, δημιουργώντας του, σύμφωνα με όσα φημολογούνται, την προσδοκία ότι θα είναι αυτός που θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της δισεκατονταετηρίδας, την 25η Μαρτίου 2021.

Αντιδράσεις ακαδημαϊκών

Η προοπτική μιας τόσο εκτεταμένης παράτασης συνάντησε την άρνηση πολλών ακαδημαϊκών, που πίεζαν για την εκλογή νέου γενικού γραμματέα το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα, αφενός, την παραίτηση του Βασίλειου Πετράκου από τη θέση του γενικού γραμματέα (την αναπλήρωση του οποίου ανέλαβε ο Μιχάλης Τιβέριος στις 29 Οκτωβρίου 2020), αφετέρου, την πρόταση της εξαμελούς Εισηγητικής Επιτροπής προς την πρόεδρο της Ακαδημίας, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, του Χρήστου Ζερεφού ως μοναδικού υποψήφιου.

Φαίνεται ότι η πρόεδρος δεν συμφώνησε, γι’ αυτό και προσπάθησε, με απόφασή της στις 12 Οκτωβρίου, να παρατείνει την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων (η οποία είχε λήξει), προκειμένου να προστεθεί μια εμβόλιμη υποψηφιότητα. Η κίνησή της αυτή προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους 12 ακαδημαϊκών, που με κοινή επιστολή τους την καλούσαν να αναιρέσει την απόφασή της αυτή, καθώς «ο νόμος δεν παρέχει την δυνατότητα υποβολής νέων υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα».

Παρέμβαση υπουργείου Παιδείας

Στη διαμάχη κλήθηκε να παρέμβει το υπουργείο Παιδείας, που με απόφαση του υφυπουργού Βασίλη Διγαλάκη (αρ. 143869/Ζ1 της 22/10/20) τροποποίησε προηγούμενη απόφαση με την οποία δινόταν παράταση για τη διεξαγωγή της εκλογής λόγω Covid-19 και επέτρεψε την υποβολή κι άλλων υποψηφιοτήτων, με αποτέλεσμα η εκλογή, η οποία πλέον μπορούσε να γίνει με επιστολική ψήφο (δυνάμει της αρ. 138389/Ζ1 της 13/10/20), να διεξαχθεί ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς Χρήστο Ζερεφό και Χαράλαμπο Ρούσσο, ιατρό.

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας (αν και φήμες θέλουν κάποιους ακαδημαϊκούς έτοιμους να προσβάλουν το κύρος της εκλογής στα δικαστήρια), τερματίζεται μια περίοδος ενός σχεδόν έτους, που χαρακτηρίστηκε από απόλυτη ακινησία και διαδικαστικό μπλοκάρισμα στην Ακαδημία και τα ερευνητικά της κέντρα.

Ποιος είναι ο νέος γενικός γραμματέας
Ο κ. Χρήστος Ζερεφός λαμβάνοντας Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής

Ο κ. Χρήστος Ζερεφός λαμβάνει Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής

Ο Χρήστος Ζερεφός γεννήθηκε στο Κάιρο το 1943. Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2007 στην έδρα της Μετεωρολογίας – Κλιματολογίας και από το 2019 γραμματεύς επί των πρακτικών της Ακαδημίας.

Σπούδασε Φυσική και Μετεωρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ. Καθηγητής της Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστώνης, Μινεσότα και Όσλο. Μέλος της Academia Europaea, της Νορβηγικής και της Ρωσικής Ακαδημίας της Φύσης και άλλων Ακαδημιών. Εταίρος του Institute of Physics (Ηνωμένο Βασίλειο), ισόβιο μέλος της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενώσεως (Αριστείο του Ειδήμονος Κριτή, 1998). Επίτιμος διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών (2016). Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ (2018).

Βραβείο Όζοντος του ΟΗΕ (1997), Βραβείο της Ευρωπαϊκής – Βαλκανικής Ενώσεως Φυσικών για το Περιβάλλον (2006). Εύφημος μνεία από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (1995, 1998, 2002), διάκριση για την συνεισφορά του στο έργο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (2008). Διάκριση από τον Υπουργό Παιδείας της Κύπρου (2008), από την Ρωσική Ακαδημία της Φύσης (2009), Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως της Θεσσαλονίκης (2009), επίτιμος δημότης Μεγάρων (2010), Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών (2010), διάκριση από το Υπουργείο Παιδείας της Αιγύπτου (2010). Βραβείο της “Europa Nostra 2010”. Palmes Académiques (Ταξιάρχης) της Γαλλίας. Blaise Pascal Medal (2015), Yoram Kaufman Award (2015) της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΘετική Γονεϊκότητα: Δωρεάν webinar για νέους γονείς από το Ίδρυμα Ωνάση12.09.2018

Μετάλλιο τιμής “Ioan Ursu” της Βαλκανικής Ενώσεως Φυσικών (2018). Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες. Διετέλεσε ή διατελεί Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, της Εθνικής Επιτροπής της Διεθνούς Ενώσεως Γεωδαισίας και Γεωφυσικής, του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος. Μέλος επιτροπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Πρώην πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Έχει ιδρύσει ή συνιδρύσει το Εργαστήριον Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ (1981), το Κέντρο Χαρτογράφησης Όζοντος του Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ (1991), το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Φυσική του Περιβάλλοντος του ΑΠΘ (1991), το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του ΙΙΒΕΑΑ (2003), την έδρα UNESCO για τις Φυσικές Καταστροφές στο Αστεροσκοπείο Αθηνών (2006), το Navarino Environmental Observatory (NEO) (2012).

Ο κ. Ζερεφός είναι παγκοσμίως γνωστός για τις έρευνές του σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες και τις μακροχρόνιες μεταβολές στο στρώμα του όζοντος, στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και την στρατόσφαιρα, καθώς επίσης και στην αλληλεπίδραση κλίματος και φυσικοχημικών παραμέτρων σε παγκόσμια κλίμακα. Τέλος, έχει διατελέσει ή διατελεί μέλος πολλών διεθνών Επιτροπών στις Βρυξέλλες και στην Γενεύη, μεταξύ αυτών και μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Έχει συγγράψει πολλές εκατοντάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις με ευρύτατη διεθνή απήχηση.

Διατελεί Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος για την κλιματική αλλαγή και Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής και Ατμοσφαίρας της Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Περισσότερες πληροφορίες: www.christoszerefos.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Αλέξανδρος Λογοθέτης διαβάζει «Ένα ρόδο για την Έμιλυ», στη σειρά «Αναγνώσεις» του ΚΠΙΣΝ12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα