MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
21
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Φεστιβάλ Καννών: 10 ταινίες που αποδοκιμάστηκαν έντονα από το κοινό

Δεν είναι λίγες οι ταινίες που στην πρεμιέρα τους στις Κάννες κατάφεραν να προκαλέσουν σοκ ή ακόμη και αηδία στο κοινό, με αποτέλεσμα αυτό να αποχωρήσει από τις αίθουσες.

Climax
Climax
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Το Φεστιβάλ Καννών έχει κερδίσει εδώ και πολλές δεκαετίες τη φήμη για τις πιο αμφιλεγόμενες ταινίες. Γιουχαΐσματα, αποδοκιμαστικές φωνές και επικές έξοδοι κατά τη διάρκεια προβολών είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές αντιδράσεις του κοινού. Έχουν εγκαθιδρυθεί μάλιστα ως τρόποι αποδοκιμασίας μιας ταινίας στο Φεστιβάλ. Ας επαναφέρουμε στη μνήμη μας 10 στιγμές που το κοινό δεν «άντεξε» τις ταινίες στις Κάννες.

1. “Baise-Moi” (2000) -Virginie Despentes, Κοραλί Τριν Τι

Η ταινία αυτή της οποίας ο γαλλικός τίτλος φέρει την αγγλική μετάφραση “F**k Me”, δεν ξετρέλανε κανέναν. Το φιλμ δείχνει δύο γυναίκες να εναντιώνονται στο μισογυνιστικό περιβάλλον τους μέσω της βίας. Περιέχει αναρχικές πράξεις, φόνους, ναρκομανείς, ιερόδουλες, βιαστές και πολλές explicit σκηνές. Θα λέγαμε ότι τα έχει όλα με αυτό να σημαίνει ότι στο τέλος δεν έχει τίποτα! Προκάλεσε συνολικά αηδία στους θεατές στις Κάννες και εξόργισε τον Γαλλικό Τύπο. Μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα την απαγόρευσαν κιόλας. Και μπορεί να μην ήταν απαραίτητα αυτό που φαινόταν και γι’ αυτό άλλωστε προκάλεσε τόσο σάλο. Πάντως, πυροδότησε το κύμα “French New Extremity” στις αρχές του 2000.

Baise moi

Baise moi

2. “Twin Peaks: Fire Walk With Me” (1992) – Ντέιβιντ Λιντς

Για τον Λιντς σίγουρα υπάρχουν πολλά να ειπωθούν. Οι ταινίες του προκαλούν πονοκεφάλους και απανωτά σοκ αλλά κατά βάση γίνονται αρεστές για την μοναδική αισθητική που προσφέρουν. Αυτό το φιλμ, όμως, δεν έγινε και ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό. Στην προβολή του στις Κάννες, δεν σταμάτησε το γιουχάισμα καθ’ όλη τη διάρκεια που παιζόταν ενώ ανάμεσα σε αυτούς που αποχώρησαν από την αίθουσα, βρίσκεται και ο Κουεντίν Ταραντίνο. Ο ίδιος δήλωσε αργότερα σε συνέντευξή του για το γεγονός ότι “Απ’ όταν είδα το Twin Peaks: Fire Walk With Me στις Κάννες, ο Ντέιβιντ Λιντς έχει εξαφανιστεί τόσο μέσα στον εαυτό του που δεν έχω καμία επιθυμία να δω άλλη μια ταινία του μέχρι να ακούσω κάτι διαφορετικό. Και ξέρεις, τον αγαπούσα. Τον αγαπούσα”.

Twin Peaks: Fire Walk With Me

Twin Peaks: Fire Walk With Me

3. “The Brown Bunny” (2004) – Βίνσεντ Γκάλο

Η συγκεκριμένη ταινία χαρακτηρίστηκε άκρως πορνογραφική και δήθεν. Ο σάλος έγινε ανάμεσα στον διάσημο κριτικό Ρότζερ Έμπερτ και στον σκηνοθέτη (ο οποίος παρεμπιπτόντως, έχει γράψει το σενάριο και πρωταγωνιστεί). Ο Έμπερτ βλέποντας την ταινία στις Κάννες, την χαρακτήρισε ως “την χειρότερη ταινία που έχει προβληθεί ποτέ στην ιστορία των Καννών“! Ως απάντηση, ο Γκάλο αποκάλεσε τον κριτικό “χοντρό γουρούνι με το παρουσιαστικό ενός σκλάβου εμπόρου” το οποίο ακούστηκε ηχηρά στα αυτιά του τελευταίου. Η απάντηση του Ρότζερ Έμπερτ; “Αν και είμαι χοντρός, μια μέρα θα είμαι αδύνατος, αλλά ο κύριος Γκάλο θα είναι ακόμη ο σκηνοθέτης του ‘Brown Bunny’“.

The Brown Bunny

The Brown Bunny

4. “The Great Ecstasy of Robert Carmichael” (2005) – Τόμας Κλέι

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από μια ομάδα εφήβων που επιδίδονται σε βιασμούς με χαρακτηριστική σκηνή την εισβολή στο σπίτι μιας γυναίκας και τον επακόλουθο βιασμό της μέχρι θανάτου. Ο σκηνοθέτης τόνισε ότι οι βιασμοί δρουν ως μεταφορά για τις φρικαλεότητες του Ιρακινού πολέμου αλλά δεν άλλαξε την γνώμη των κριτικών. Σημείωσε μεγάλη αποχώρηση από την αίθουσα προβολής της στις Κάννες.

The  Great Ecstasy of Robert Carmichael

The  Great Ecstasy of Robert Carmichael

5. “Raw” (2016) – Julia Ducournau

Προκάλεσε τεράστια αίσθηση στις Κάννες, αν και η αναταραχή έγινε στο Φεστιβάλ το Τορόντο όπου δύο άνθρωποι λιποθύμησαν. Ο λόγος είναι φυσικά η ρεαλιστική απόδοση του κανιβαλισμού της πρωταγωνίστριας. Η νεαρή Τζαστίν μόλις μπαίνει στο πανεπιστήμιο και αρχίζει να ανακαλύπτει τον εαυτό της και ενώ είναι αυστηρά vegan αρχίζει να έχει μια έντονη επιθυμία για κρέας…πηγαίνοντάς το στα άκρα. Η σκηνοθέτης της ταινίας απάντησε για τις λιποθυμίες στην πρεμιέρα της λέγοντας “Ζήτησα συγγνώμη αργότερα. Δεν νιώθω πως είναι κοπλιμέντο ότι άνθρωποι λιποθύμησαν. Νιώθω ένοχη!“.

Μπορείτε να δείτε την ταινία στην πλατφόρμα του Netflix.

Raw

Raw

6. “Climax” (2018) – Γκασπάρ Νοέ

Ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης έχει συνηθίσει να σοκάρει και δεν το κάνει επίτηδες, σκέφτεται πάντα τι θα αρέσει σε εκείνον παρά στο κοινό του. Η ταινία του “Climax“, για μια ομάδα χορού που πίνει κατά λάθος σαγκριά που είχε μέσα LSD, προβλήθηκε σε μια αίθουσα-υπόγειο στις Κάννες. Ο ίδιος απολαμβάνει να βρίσκεται στο Φεστιβάλ και να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους «θορυβώδεις» σκηνοθέτες παρά στα κεντρικά ονόματα. Για την συγκεκριμένη ταινία και τις αποχωρήσεις έχει δηλώσει “Έξι άνθρωποι βγήκαν έξω από το ‘Climax’; Όχι! Συνήθως έχω το 25%”.

Climax

Climax

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Online και δωρεάν με μεγάλα αφιερώματα12.09.2018

7. “Antichrist” (2009) – Λαρς Φον Τρίερ

Γνωστός για την αμφιλεγόμενη θεματική των ταινιών του, προκάλεσε για ακόμη μια φορά με την πρώτη ταινία της τριλογίας με τίτλο “Depression”. Πρωταγωνιστεί η Σαρλότ Γκενσμπούρ (όπως και στις άλλες δύο ταινίες της τριλογίας) και ο Γουίλεμ Νταφό ως ένα ζευγάρι που κλονίζεται μετά την απώλεια του μωρού τους. Άκρως σοκαριστική, “κατόρθωσε” να κάνει 4 άτομα να λιποθυμήσουν στις Κάννες και τους κριτικούς να αμφιταλαντεύονται για την καλλιτεχνική φύση του φίλμ. “Δεν το έκανα για εσάς ή για το κοινό” ήταν η δήλωση του Τρίερ.

Antichrist

Antichrist

8. “Irreversible” (2003) – Γκασπάρ Νοέ

Δεύτερη ταινία του Νοέ στην λίστα διότι η συγκεκριμένη προκάλεσε μεγάλη ταραχή με την ανατριχιαστικά ρεαλιστική 10λεπτη σκηνή βιασμού. Όχι ότι οι υπόλοιπες σκηνές δεν προκαλούσαν ένα δέος αλλά εκείνη μνημονεύεται ακόμη. Υπολογίστηκε ότι το 20% των θεατών στις Κάννες έφυγε κάνοντας την ταινία και φυσικά την σκηνή αυτή ένα καλό “τεστ” για το ποιοί μπορούν να αντέξουν ορισμένες “βαριές” σκηνές στο σινεμά.

Irreversible

Irreversible

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑERTFLIX: 30 νέες ταινίες για να δείτε στην καραντίνα, εντελώς δωρεάν από την πλατφόρμα της EΡΤ12.09.2018

9. “Crash” (1996) – Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ

Δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στο “Crash” για το οποίο ακούστηκαν τόσα! Το φιλμ αφορά μια ομάδα ατόμων οι οποίοι αναπτύσσουν ένα φετίχ με τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα και το καλύπτουν με πολλούς περίεργους – και αηδιαστικούς – τρόπους. Πολλοί έφυγαν στην πρώτη προβολή του στις Κάννες, ενώ άλλοι δεν σταμάτησαν να φωνάζουν αποδοκιμαστικά. Ο σκηνοθέτης χαρακτηριστικά θυμάται “Ήταν μια γυναίκα στο κοινό που δεν σταμάτησε να λέει ‘Ω Θεέ μου'”. Παρά τον διχασμό κοινού και κριτικής επιτροπής -μέλος της οποίας ο Φράνσις Φορντ Κόπολα- ο Κρόνενμπεργκ τιμήθηκε με ειδικό βραβείο. Του έδωσαν το βραβείο για “την πρωτοτυπία, για την τόλμη και το θράσος” του και κατά την παραλαβή του, το κοινό τον γιουχάιζε.

Crash

Crash

10. “The House That Jack Built” (2018) – Λαρς Φον Τρίερ

Νούμερο ένα στην λίστα θα μπορούσε να είναι η ταινία του Τρίερ για έναν κατά συρροή δολοφόνο. Τρεις ώρες γεμάτες αποτρόπαιους φόνους και την στυγνή αφήγηση του αυτουργού, που σίγουρα έκαναν πολλούς θεατές να μείνουν άφωνοι. Πάνω από 100 θεατές έφυγαν από την αίθουσα όταν προβλήθηκε η ταινία στις Κάννες και μερικοί από αυτούς άφησαν σχόλια όπως «αηδιαστική» και «βασανιστική». Ο σκηνοθέτης πάντως φάνηκε να χάρηκε με αυτήν την έκβαση. “Γιατί, ξέρεις, αν σηκωθείς όρθιος και φύγεις τότε έχεις κάνει μια διεργασία σκέψεων πριν και για πολύ ώρα σκεφτόσουν ‘Δεν θα το ανεχτώ αυτό’ ή ‘Δεν το αντέχω’ ή οτιδήποτε. Οπότε οτιδήποτε κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται, πιστεύω ότι είναι σημαντικό” είπε χαρακτηριστικά.

The House That Jack Built

The House That Jack Built

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαραντίνα και σινεμά: 10 επίκαιρες ταινίες για την κοινωνική απομόνωση και τον εγκλεισμό12.09.2018

Περισσότερα από TOP 10