ΕΠΙΨΥ: Online σεμινάρια για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ψυχική υγεία
To ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτο΄το Ψυχικής Υγείας) διοργανώνει διαδικτυακά σεμινάρια για κοινό με θέμα: Η «πανδημία» των ψυχολογικών επιπτώσεων της covid19 και τρόποι προστασίας της ψυχικής υγείας.
H λοίμωξη covid 19 πυροδοτεί συναισθήματα που βλάπτουν σοβαρά την ψυχική υγεία: φόβος για την ζωή, αγωνία για τον περιορισμό των κοινωνικών σχέσεων, ανασφάλεια για το μέλλον, ενοχές απέναντι στην οικογένεια, άγχος για τις συνέπειες στην εργασία και την οικονομική δυσπραγία. Όλοι μπορούν να πληγούν και να βρεθούν αντιμέτωποι με επίμονο άγχος και αρκετές φορές με κατάθλιψη και άλλες ψυχολογικές δυσκολίες.
Με αυτή την πρωτοβουλία, το ΕΠΙΨΥ στοχεύει στην ενημέρωση του πληθυσμού για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της λοίμωξης COVID-19, τους τρόπους αντιμετώπισης και την διατήρηση της ψυχικής υγείας στην δύσκολη και μακρά περίοδο της πανδημίας που διανύουμε.
Μέσα από πέντε διαδοχικά σεμινάρια Remote Control, τα οποία αναπτύσσουν σπονδυλωτά το θέμα, το ΕΠΙΨΥ απαντά σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα:
• Τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία κατά την διάρκεια της πανδημίας;
• Πώς θα μπορέσουμε να οχυρωθούμε ψυχικά στον καινούργιο εγκλεισμό;
• Πώς να προφυλαχθούμε και θα διασχίσουμε με ασφάλεια τον μακρύ δρόμο ως την λήξη της πανδημίας;
• Πώς να προστατέψουμε τις σχέσεις μας σ αυτές τις περίεργες συνθήκες;
• Ποιες στρατηγικές θα μας βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις μας και να προσαρμοστούμε στις αλλαγές;
• Πώς θα βελτιώσουμε την επικοινωνία και θα στηρίξουμε την οικογένειά μας;
• Με ποια υλικά θα κατασκευάσουμε μια μάσκα ψυχικού οξυγόνου, για τον εαυτό μας, την/ον σύντροφο μας, την οικογένεια μας, τα κοντινά μας πρόσωπα αλλά και την κοινότητα;
• Και τέλος τι θετικό θα κερδίσουμε ο καθένας ατομικά αλλά και όλοι μαζί σαν κοινωνία από αυτή την κρίση;
Πρόκειται για ζωντανές διαδικτυακές συναντήσεις, τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε από τον χώρο σας μέσω υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου. Το κάθε σεμινάριο διαρκεί μιάμιση ώρα. Σε όλες τις συναντήσεις προβλέπεται χρόνος για ουν
• να λάβουν έγκυρη επιστημονική ενημέρωση για την covid19 και την επίδρασή της στην ψυχική υγεία.
• Να αναγνωρίσουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις στον εαυτό τους και στην οικογένεια τους.
• Να αυξήσουν την προσαρμοστικότητά τους στη νέα κανονικότητα.
• Να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα.
• Να βελτιώσουν την επικοινωνία με έμφαση στην ενδοοικογενειακή επικοινωνία.
• Να εξοικειωθούν με τις στρατηγικές και τεχνικές της ψυχοεκπαίδευσης που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης.
• Να νοηματοδοτήσουν εκ νέου την εμπειρία τους από την πανδημία.
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την λοίμωξη covid19 και την προστασία σας. Άγχος, κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα στις διαφορετικές φάσεις της πανδημίας (οξεία έναρξη, μακροχρόνια διάρκεια, οικονομική επιβάρυνση, εθελούσιος εγκλεισμός και οι επιπτώσεις τους). Τραυματικοί και προστατευτικοί παράγοντες. Πηγές έγκυρης πληροφόρησης και τηλεφωνικές γραμμές συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης για παιδιά και ενήλικες.
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020 στις 19:00-20:30, κωδ. εγγραφής 1
Το σεμινάριο αυτό αφορά την επικοινωνία με τα παιδιά και τους έφηβους. Επικεντρώνεται στην ανατροπή της καθημερινότητας, αύξηση των συγκρούσεων και στην διαχείριση της εμπειρίας. Δίνει βάρος στην έκφραση συναισθημάτων και στις τεχνικές βελτίωσης της επικοινωνίας μέσα στο σπίτι. Θα συζητηθεί η διαμόρφωση ευέλικτων ορίων και η προσαρμογή στην τρέχουσα πραγματικότητα.
Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020 στις 18:00-19:30, κωδ. Εγγραφής 2
Μύθοι και προκαταλήψεις για την σοβαρή ψυχική ασθένεια, παραδείγματα από την ελληνική πραγματικότητα. Η επιβάρυνση των ευάλωτων ψυχικά ατόμων από τον κίνδυνο της covid19. Το σεμινάριο επικεντρώνεται στον ρόλο της οικογένειας στη υποστήριξη του μέλους της που πάσχει.
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 στις 18:00-19:30, κωδ. Εγγραφής 3
Στρατηγικές ενίσχυσης της προσαρμοστικότητας και της ανθεκτικότητας σε δύσκολες καταστάσεις. Θα αναπτυχθούν ειδικές στρατηγικές, βασισμένες στην θετική ψυχολογία, για νέους, εργαζόμενους, ανέργους, μαθητές, εκπαιδευτικούς, ηλικιωμένους, άτομα με ψυχικές ή σωματικές νόσους, οικογένειες.
Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 στις 18:00-19:30, κωδ. Εγγραφής 4
Διερεύνηση και αξιοποίηση των δυνατών στοιχείων κάθε ατόμου. Τεχνική επίλυσης προβλημάτων και διαχείριση κρίσεων. Επικέντρωση στο εδώ και τώρα και ενσυνειδητότητα. Το σώμα ως εργαλείο διαχείρισης της κρίσης. Τεχνικές χαλάρωσης και αυτοελέγχου των συναισθημάτων.
Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 στις 18:00-19:30, κωδ. Εγγραφής 5
Οι εισηγήσεις πραγματοποιούνται από διεπιστημονική ομάδα υπό την ευθύνη της κλινικής ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας Δρ. Αλεξάνδρας Πάλλη.
Θα συμμετάσχουν οι:- Δρ. Γιώργος Αβραάμ, ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής,
- Δρ. Άννα Κανδαράκη, κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια,
- Δρ. Μαίρη Κανελλοπούλου, κλινική νευροψυχολόγος,
- Δρ. Ηρώ Φιλιππάκη, ερευνήτρια ιστορίας της ιατρικής.
Στον συντονισμό της συζήτησης συμμετέχει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς, διευθ. προγράμματος Action24 καθώς και οι δημοσιογράφοι Κάλλια Καστάνη και Ματίνα Βεντούρα.
Κόστος σεμιναρίων: 20 ευρώ για μεμονωμένο σεμινάριο.
Κρατήσεις θέσεων στο [email protected].
Πληροφορίες 2106170803-5.