Υπολογίζεται ότι έως το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια –ένας αριθμός ανθρώπων που δεν θα είναι δυνατόν να τραφεί από τους φυσικούς πόρους του πλανήτη. Έχει διαπιστωθεί, λοιπόν, σε πολλές έρευνες, ότι χρειάζεται να κάνουμε κάποιες αλλαγές στο παγκόσμιο σύστημα διατροφής –από τον τρόπο που εκτρέφουμε τα ζώα ή που ψαρεύουμε, μέχρι τις τροφές που επιλέγουμε για το καθημερινό τραπέζι μας- προκειμένου να καταστεί βιώσιμο για τα επόμενα χρόνια.
Αυτή τη στιγμή, οι τροφές στις οποίες βασιζόμαστε όλοι για τη διατροφή μας είναι ελάχιστες. Σκεφτείτε ότι το 75% της παγκόσμιας διατροφής προέρχεται από 12 είδη φυτών και 5 είδη ζώων. Αυτό το περιορισμένο διαιτολόγιο αποκλείει πολλές πηγές πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, ενώ την ίδια στιγμή απειλεί με εξάντληση τις φυτικές και ζωικές πηγές, από τις οποίες εξαρτάται η επιβίωσή μας.
Η έκθεση Future 50 FoodsΈχοντας ως αφετηρία αυτά τα στοιχεία, η μάρκα Knorr και η WWF σε συνεργασία με τον Dr. Adam Drewnowski, διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, δημιούργησαν την έκθεση Future 50 Foods. Στόχος ήταν να προσφέρουν σε όλους μας ένα πορτοφόλιο με επιλογές τροφών, που μπορούν να κινητοποιήσουν μια μαζική στροφή προς το καλύτερο στο παγκόσμιο σύστημα διατροφής.
Πρόκειται στην πράξη για μια λίστα με 50 τροφές που καλό είναι όλοι μας να τρώμε περισσότερο, γιατί είναι εξαιρετικά θρεπτικές και την ίδια στιγμή έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είναι προσιτές και έχουν ωραία γεύση.
Η λίστα με τις 50 τροφές που πρέπει να καταναλώνουμεΚάποιες από τις τροφές που περιλαμβάνονται στη λίστα Future 50 Foods είναι ιδιαίτερα γνώριμες, όπως οι φακές, το ρύζι και η λαχανίδα (kale), ενώ άλλες μπορεί να είναι αρκετά δημοφιλείς σε άλλες ηπείρους αλλά άγνωστες για όσους ζουν στις χώρες του δυτικού κόσμου. Τέτοιες τροφές είναι ο κάκτος, τα άνθη κολοκύθας και κάποια είδη φυκιών.
Η λίστα περιλαμβάνει 18 λαχανικά, όπως το λευκό ραπάνι – που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γνωστό μας ραπανάκι, αλλά μεγαλώνει πολύ πιο γρήγορα κι έχει ελαφρώς πιπεράτη γεύση- η ρίζα μαϊντανού, το κόκκινο λάχανο και οι μπάμιες.
Υπάρχουν επίσης, 13 δημητριακά, όπως το leff που παράγεται στην Αιθιοπία και είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο, το άγριο ρύζι και η κινόα, αλλά και όσπρια, φύτρες, μανιτάρια και ξηροί καρποί.
Αυτό που είναι κοινό σε όλες τις τροφές της λίστας, είναι η υψηλή διατροφική τους αξία, αλλά και το μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που προκύπτει από την καλλιέργειά τους.
Αυτό που είναι κοινό σε όλες τις τροφές της λίστας είναι η υψηλή διατροφική τους αξία, αλλά και το μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που προκύπτει από την καλλιέργειά τους. Στόχος της έκθεσης ήταν να καταγραφούν μερικές επιλογές στις οποίες μπορεί να βασιστεί η διατροφή μας, έτσι ώστε να έχουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας, επιβαρύνοντας όσο το δυνατό λιγότερο τον πλανήτη προκειμένου να τις εξασφαλίσουμε.
Όλες οι τροφές είναι φυτικές, αφού οι ζωικές τροφές έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ διαφέρουν σε γεύση, υφή και εμφάνιση, προκειμένου να εξασφαλίζουν μια ευρεία γκάμα γευστικών επιλογών.
Μερικές τροφές από τη λίστα Future 50 Foods που μπορείτε να βάλετε από σήμερα στη διατροφή σαςΗ αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλες οι τροφές της λίστας διαθέσιμες σε κάθε γωνιά του πλανήτη –αν και φιλοδοξία της Knorr και της WWF είναι στο άμεσο μέλλον να τις γνωρίσουν και να τις εντάξουν στο διαιτολόγιό τους όλοι οι λαοί.
Ωστόσο, αν θέλετε να υιοθετήσετε μια διατροφή πιο ισορροπημένη και θρεπτική, που παράλληλα σέβεται το περιβάλλον, μπορείτε από σήμερα κιόλας να καταναλώνετε πιο συχνά μερικές από αυτές τις τροφές που περιλαμβάνονται στα Future 50 Foods:
1.Μπάμιες
2.Λαγόχορτο
3.Φακές
4.Φασόλια σόγιας
5.Φαγόπυρο
6.Λαχανίδα
7.Κόκκινο λάχανο
8.Σπανάκι
9.Κάρδαμο
10.Λιναρόσπορο
11.Σουσάμι
12.Καρύδια
13.Φύτρες Alfalfa
14.Κουκιά
15.Μαυρομάτικα φασόλια
16.Κινόα
17.Άγριο ρύζι