Fit μέσα στην καραντίνα: 3 τρόποι να ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας
Σπάμε την μονοτονία της καθημερινότητας, εν μέσω καραντίνας και υιοθετούμε τρεις πολύτιμες συνήθειες για να ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας!
Η καθημερινότητα μας μπορεί εύκολα πλέον να χαρακτηριστεί ως μη δραστήρια και περιορισμένη. Η συνεχής παραμονή μας στο σπίτι, η πολύωρη εργασία από την καρέκλα μας, ο άπλετος ελεύθερος χρόνος για χαλάρωση στο κρεβάτι και στον καναπέ μπορούν αυτόματα να μάς αδρανοποιήσουν και να μας καταστήσουν λιγότερο δραστήριους και ενεργητικούς.
Παράλληλα, η διαρκής παραμονή μας στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές μας συνήθεις και να ταράξει τα ωράρια του ύπνου μας. Ποιος άλλωστε δεν εκμεταλλεύτηκε μέσα στην καραντίνα τις παραπάνω ώρες για χαλάρωση και ξεκούραση; Ποιος δεν είπε «ας φάω κάτι μιας και πέρασα από την κουζίνα» ή ποιος δεν έκατσε μέχρι αργά τη νύχτα για να δει ταινίες και σειρές;
Τέτοιου είδους απότομες αλλαγές μέσα στην ημέρα μας μπορούν να επηρεάσουν τον οργανισμό μας με διάφορους τρόπους. Το αποτέλεσμα; Να νιώθουμε πλήξη και ατονία και να αισθανόμαστε το σώμα μας να αλλάζει. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να επαναπαυτούμε, αλλά αντίθετα να προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε στην νέα πραγματικότητα, να βελτιώσουμε τις συνήθειες μας και φροντίσουμε για την υγεία του οργανισμού και του σώματος μας.
Συγκεντρώνουμε λοιπόν τρόπους με τους οποίους θα καταφέρετε να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας, για μια ζωή γεμάτη ευεξία ακόμη και στην καραντίνα!
Ξεκινήστε το παρακάτω πρόγραμμα γυμναστικής και με μόλις 15 λεπτά την ημέρα δείτε το σώμα σας να αλλάζει!
Ζέσταμα: Σκοινάκι (5 λεπτά)
Κύριο Μέρος: 1 λεπτό η άσκηση (3 φορές x 1 λεπτό)
- 4 jumping jacks και 2 καθίσματα
- Άρσεις ποδιών εναλλάξ αντίθετο πόδι αντίθετο χέρι
- Burpees
- Σανίδα
Αποθεραπεία: Διατάσεις
Ξεκούραση: 10′ μεταξύ των επαναλήψεων και 60′ μεταξύ των ασκήσεων
2. ΔιατροφήΗ διατροφή, παίζει σημαντικό ρόλο στο θέμα του μεταβολισμού. Επομένως είναι σημαντικό οι τροφές που καταναλώνετε να είναι τέτοιες ώστε να συμβάλουν στη μεταβολική διαδικασία και συνεπώς στην καύση του λίπους. Το νερό χρειάζεται να είναι παρόν συνεχώς μέσα στη μέρα σας για να σας ενυδατώνει και να σας αναζωογονεί. Επιπλέον για την καλύτερη ενεργοποίηση του μεταβολισμού συνιστάται η κατανάλωση τροφής τουλάχιστον δυο ώρες μετά την γυμναστική διαδικασία.
Οι τροφές που θα σας βοηθήσουν:- Πράσινο τσάι/καφές: Το πράσινο τσάι συμβάλλει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού μέσω της θυροξίνης που παράγει, ενώ είναι πλούσιο σε κατεχίνες, γνωστές για την καύση του λίπους. Ο καφές επιταχύνει την διαδικασία του μεταβολισμού και σας βοηθάει να χάσετε βάρος, αρκεί να μην συνοδεύεται από ζάχαρη ή γάλα πολλών λιπαρών.
- Φρούτα και λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχει αποδειχθεί πως ενεργοποιούν τον μεταβολισμό έως και 10%. Επιπλέον έχουν υψηλό κορεσμό και καθυστερούν το αίσθημα της πείνας.
- Άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας: Το σώμα χρειάζεται πρωτεΐνη προκειμένου να κρατήσει τον μεταβολισμό σε υψηλά επίπεδα. Οι παραπάνω τροφές προσφέρουν στο σώμα μεγάλα ποσά ενέργειες όπως επίσης και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Προτιμήστε άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα όπως γάλα και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών,-ή σόγιας , αμυγδάλου, καρύδας,- κοτόπουλο, γαλοπούλα και άπαχο μοσχάρι.
- Δημητριακά ολικής & βρώμη: Τα δημητριακά ολικής και η βρώμη είναι από τις καλύτερες πηγές υδατάνθρακα. Συμβάλουν στην καλή υγεία και λειτουργία του οργανισμού, ενισχύουν τον μεταβολισμό και διατηρούν σταθερή τη γλυκόζη στο αίμα.
- Ψάρια: Τα ψάρια είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά που συμβάλουν στην καύση του λίπους. Ψάρια, όπως ο σολομός και κυρίως η σαρδέλα είναι από τις τροφές στην κατηγορία των ψαριών που ενεργοποιούν πιο γρήγορα τον μεταβολισμό.
- Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, και αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, συνδυασμός που σου δίνει ενέργεια και σε χορταίνει. Ποιος είπε πως ένα υγιεινό φαγητό χρειάζεται να είναι άνοστο; Αντίθετα έχει αποδειχθεί πως τα μπαχαρικά στο φαγητό ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και συντελούν στην καύση του λίπους. Οι πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, μία ουσία που συμμετέχει στην καύση των θερμίδων και στη μείωση του λίπους.
- Λευκό αλεύρι: Το αλεύρι που προέρχεται από το σιτάρι, μπορεί να διαταράξει την καλή λειτουργία του μεταβολισμού σε περίπτωση που το άτομο που το καταναλώνει έχει ευαισθησία στη γλουτένη και αυτό γιατί επηρεάζει τον θυροειδή του που συνδέεται αυτόματα με τον μεταβολισμό.
- Ζάχαρη: Η ζάχαρη είναι μια τροφή που εκτός από το οτι είναι ανθυγιεινή δεν μπορεί εύκολα να επεξεργαστεί εύκολα από τον οργανισμό. Το αποτέλεσμα ο οργανισμός να δυσκολεύεται να κάψει τις θερμίδες που πρέπει.
- Αναψυκτικά και αλκοόλ: Τα αναψυκτικά, χάρη στη ζάχαρη και τα γλυκαντικά που περιέχουν μπλοκάρουν τον μεταβολισμό. Το αλκοόλ επίσης, γεμίζει τον οργανισμό με θερμίδες χωρίς να του προσφέρει καμία θρεπτική ουσία ενώ δυσκολεύει τον οργανισμό από το να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.
- Κατεψυγμένα γεύματα: Τα κατεψυγμένα γεύματα, ακόμη και εκείνα με χαμηλά λιπαρά, ενδέχεται κάποιες φορές να είναι φτιαγμένα με πολύ αλάτι για να είναι πιο νόστιμα, η με πιο χαμηλής ποιότητας υλικών και λαδιού ενώ δεν διαθέτουν πάντα τις απαραίτητες φυτικές ίνες, απαραίτητες για την ισορροπία του μεταβολισμού.
- Λιπαρά κρέατα και βούτυρο: Τα λιπαρά κρέατα είναι πιο φτωχά σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα άπαχα και δεν καθυστερούν τη δράση του μεταβολισμού. Το βούτυρο περιέχει χαμηλής ποιότητας λιπαρά τα οποία συμβάλουν στην αύξηση του βάρους.
Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την διατήρηση της ζωής και υποστηρίζει πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Όταν ο ύπνος μας διαταράσσεται μπορούν να εμφανιστούν κάποιες αλλαγές στον οργανισμό μας, που επηρεάζουν αυτόματα τον μεταβολισμό. Σύμφωνα με έρευνες η καλή λειτουργία του οργανισμού και του μεταβολισμού μας σε σχέση με τον ύπνο διατηρείται όταν ο ύπνος μας χαρακτηρίζεται από ένα σταθερό ωράριο.
Συγκεκριμένα, προτιμότερο θα ήταν να επιλέξουμε να κοιμηθούμε σχετικά νωρίς το βράδυ και όχι να μένουμε ξύπνιοι μέχρι αργά την νύχτα. Επιπλέον για να θεωρήσουμε ότι έχουμε κοιμηθεί επαρκώς, θα πρέπει ο ύπνος να διαρκεί 7-8 ώρες καθημερινά. Τέλος πριν κοιμηθούμε καλό είναι να αποφεύγουμε το φαγητό ή κουραστικές δραστηριότητες.