10 δωρεάν e-books που βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τον κορονοϊό
10 online παιδικά και εφηβικά βιβλία που γράφτηκαν ειδικά για τον κορονοϊό και τα βοηθούν να κατανοήσουν καλύτερα και να διαχειριστούν ευκολότερα την κατάσταση.
Με αφορμή τη δεύτερη καραντίνα που βιώνουμε, συγκεντρώνουμε δέκα παιδικά και εφηβικά βιβλία που έχουν γραφτεί για τον κορονοϊό και είναι διαθέσιμα δωρεάν στο διαδίκτυο. Τα βιβλία αυτά έχουν σκοπό να μεταδώσουν ένα αισιόδοξο μήνυμα στα παιδιά γι’ αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάει όλος ο πλανήτης και να τους ενημερώσει για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προφυλάξουν τους εαυτούς τους.
Προτάσεις βιβλίων για παιδιά «Οδηγός για μικρούς μικροβιοεξολοθρευτές» – Εκδόσεις ΠαπαδόπουλοςΤο βιβλίο αποτελεί έναν οδηγό για παιδιά κυρίως προσχολικής ηλικίας που παρέχει πληροφορίες για το πώς μπορεί ένα παιδί να προστατεύει την ατομική του υγιεινή και να αντιμετωπίζει όχι μόνο τον κορονοϊό αλλά και οποιοδήποτε ιό. Στο τέλος του βιβλίου το παιδί παίρνει το «δίπλωμα του μικροβιοεξολοθρευτή». Ένα χρήσιμο και έξυπνο e-book που γράφτηκε με αφορμή την υγειονομική κρίση και σκοπό έχει την πρόληψη και την προστασία.
Το βιβλίο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Το παραμύθι αποτελεί μία ιστορία με πρωταγωνιστές τον Πανδήμο και τον βασιλιά της Τανζουανίας Κορώνιο και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ο Πανδήμος ήταν ευλύγιστος και μικροσκοπικός γι’ αυτό και μπορούσε να τρυπώσει σαν λαθρεπιβάτης στην βαλίτσα του βασιλιά. Τα είχε σχεδιάσει όλα για να κατακτήσει το όνειρο του. Ο βασιλιάς Κορώνιος είχε ξεκινήσει ένα ταξίδι για να πάει στο συνέδριο των βασιλιάδων που γινόταν στην Άπω Ανατολή. Ο βασιλιάς Κορώνιος ήταν ένας δυστυχισμένος βασιλιάς που ζούσε σε μια χώρα πνιγμένη στο καυσαέριο και τα σκουπίδια, δεν ήταν ευχαριστημένος με τίποτα και δεν έβρισκε κάτι που να του αρέσει…
Το βιβλίο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Το βιβλίο αποτελεί τη δεύτερη έκδοση του «Λαθρεπιβάτης της γης: Σηκώστε την πράσινη ασπίδα ενάντια στον Πάνδημο» και απευθύνεται κι αυτό σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ο φοβερός Πανδήμος δεν μπορούσε να χωνέψει ότι η πράσινη ασπίδα (που σήκωσαν οι άνθρωποι με τον γιατρό Εμβολίδη και την Αμόλυντη) του λιγόστεψε τη δύναμή του στον κόσμο και τον έκανε τον Δήμο Κρυολογίδη, έναν ιό με έντονο παρελθόν και ασήμαντο παρόν…
Το βιβλίο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Η Μάρθα Κολοκοτρώνη έγραψε ένα βιβλίο με θέμα τις δυσκολίες που μας επιφυλάσσει το 2020, με ηρωίδα την μικρή Ελπίδα που μας θυμίζει πως θα μπορούσαμε να είμαστε όλοι παιδιά. Είναι ένα βιβλίο για έναν διαφορετικό χρόνο, έναν χρόνο γεμάτο προκλήσεις, έναν χρόνο που θυμίζει πιο πολύ πρωταπριλιάτικο αστείο…
Το βιβλίο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Το βιβλίο αφηγείται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού και με χιουμοριστικό τρόπο την νέα πραγματικότητα που ζούμε σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της καραντίνας. Παρακολουθούμε τη διαμονή του ήρωα στο σπίτι, τις συναισθηματικές του αντιδράσεις, την προσωπική του εξέλιξη και την δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου του. Το βιβλίο δίνει αισιόδοξα μηνύματα σχετικά με τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε συλλογικά μέσα από αυτήν διεθνή πρόκληση. Στο τέλος του παραμυθιού δίνονται δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν από τους γονείς, τους επαγγελματίες (εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, γιατρούς, λογοθεραπευτές κτλ.).
Το βιβλίο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Το θεατρικό έργο μπορεί να παιχτεί στο θέατρο, στο κουκλοθέατρο και στο θέατρο σκιών. Η Αναστασία Ξηρομερίτου εμπνεύστηκε από τους ήρωες της καθημερινότητας και με την ελπίδα πως οι καλύτερες μέρες θα ξανάρθουν σύντομα. “Ζούμε σε δύσκολους καιρούς! Όμως δεν χάνουμε το θάρρος μας και δημιουργούμε. Στο πνεύμα των ημερών και όχι μόνο είναι το νέο μας βιβλίο. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη να εκφράσουμε όλο αυτό που ζούμε και να του δώσουμε μορφή ώστε να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. ”
Το θεατρικό βιβλίο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Το βιβλίο γράφτηκε με αφορμή να βοηθήσει και να καταλάβει ο μικρός David τι συμβαίνει γύρω του και να σταματήσει να φοβάται. Με τη βοήθεια ενός εννιάχρονου δημιουργήθηκε αυτό το βιβλίο με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να προσαρμοστούν σε όσα συμβαίνουν σήμερα.
Το βιβλίο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Το βιβλίο προσπαθεί να εξηγήσει την κατάσταση που επικρατεί στα παιδιά με έναν παιδαγωγικό και τρυφερό τρόπο. Η συγγραφέας γράφει: “Εύχομαι σύντομα το θέμα του εν λόγω παραμυθιού να είναι μια κακιά ανάμνηση και ο υιός της Κορώνας να είναι μονάχα άλλος ένας αρνητικός ήρωας της μυθοπλασίας. Καλή ανάγνωση σε όλους σας!”
Το βιβλίο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Το βιβλίο αυτό γράφτηκε από 24 έφηβους πρόσφυγες μαθητές στο πλαίσιο της δράσης «Μονόλογοι σε καραντίνα»μετά από ένα κύκλο διαδικτυακών εργαστηρίων γραφής που έγιναν από τον Απρίλιο έως τον Μάιο του 2020. Η εικονογράφηση βασίζεται στις ζωγραφιές των παιδιών. Οι μαθητές γράφουν για το πώς βίωσαν τις ημέρες της προσωρινής καραντίνας, τις επιπτώσεις που είχε ο περιορισμός στη ζωή τους και τι επίδραση είχε αυτή η περίοδος στις προσδοκίες, στις επιδιώξεις, στα εμπόδια και στον αγώνα που δίνουν καθημερινά. Η δράση αυτή είναι μέρος του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» – ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων, με χρήση τεχνικών θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.
Το βιβλίο μπορείτε να το διαβάσετε στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα εδώ.
Το βιβλίο έχει εκπαιδευτικό σκοπό με υλικό από φωτογραφίες έργων τέχνης του δρόμου που δημιουργήθηκαν σε όλο τον κόσμο την περίοδο της πανδημίας. Έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές για τη λήψη προληπτικών μέτρων που απαιτείται να λαμβάνει η κοινωνία για την προστασία όλων και την τιμή που οφείλει να αποδίδει σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για την τεράστια και άνιση μάχη που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν ενάντια στον κορονοϊό.
Στην εισαγωγή υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για την ιστορία του γκράφιτι (graffiti) και της τέχνης τους δρόμου (street art). Στη συνέχεια παρατίθενται οι φωτογραφίες με τα γκράφιτι που δημιουργήθηκαν, με αναφορά στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται. Ακολουθούν οδηγίες για την αξιοποίηση του υλικού και προτεινόμενες δραστηριότητες. Τέλος, περιέχονται δύο κείμενα με αναφορά στο λοιμό της αρχαίας Αθήνας και την πανώλη στο Βυζάντιο, προκειμένου να αντιληφθούν οι μαθητές ότι οι πανδημίες και οι επιδημίες υπήρχαν στη ροή της ιστορίας και επηρέασαν ολόκληρες περιοχές. Το υλικό είναι ευέλικτο και κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να το προσαρμόσει στις ανάγκες της τάξης τους, προσθέτοντας δραστηριότητες.
Το βιβλίο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.