MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Περισσότερες από 160 online εκδηλώσεις στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου

Με περισσότερες από 160 διαδικτυακές εκδηλώσεις, πάνω από 600 ομιλητές, φεστιβάλ, αφιερώματα και δράσεις, πραγματοποιείται η φετινή 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 19-29 Νοεμβρίου 2020.

17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Αριστούλα Ζαχαρίου

Ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς στον χώρο του βιβλίου, η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, σήκωσε την διαδικτυακή της αυλαία και μας «προσκαλεί» όλους, βιβλιόφιλους και μη, σε μια σειρά πλούσιων διαδικτυακών εκδηλώσεων και δράσεων, από τις 19 έως τις 29 Νοεμβρίου 2020.

Προσαρμοσμένη στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, και με την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά στην ιστορία της, αποκλειστικά διαδικτυακά.

Πώς μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις online εκδηλώσεις

Τις διαδικτυακές εκδηλώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται αφιερώματα, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, φεστιβάλ και άλλες δράσεις, θα έχουμε την ευκαιρία να τις παρακολουθήσουμε μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, instagram, twitter, youtube) της διοργάνωσης.

Συνολικά υπολογίζεται ότι το δεκαήμερο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν 70 εκδηλώσεις (γενικό πρόγραμμα) σε στούντιο και 90 παράλληλες εκδηλώσεις από πλατφόρμες εκδοτών, με τη συμμετοχή περίπου συνολικά 600 ομιλητών.

*Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 17ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εδώ

Αφιέρωμα

Κεντρικό θέμα της φετινής διαδικτυακής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης αποτελεί «Ο χρόνος στη λογοτεχνία, η λογοτεχνία στο χρόνο», με συνολικά 22 online εκδηλώσεις (παρουσιάσεις βιβλίου, συζητήσεις) να πραγματοποιούνται από τις 20 έως τις 29 Νοεμβρίου. Στόχος η διερεύνηση της σχέσης του συγγραφέα με το παρελθόν και το μέλλον, ιδωμένα από το παρόν, οι δυνατότητες αποστασιοποίησης της λογοτεχνίας από τον χρόνο που γράφεται και η σχέση του βιβλίου γενικότερα με την αντοχή και την φθορά.

Θεματικοί άξονες

Οι θεματικοί άξονες της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης  εξετάζουν την βιβλιοπαραγωγή, λογοτεχνική και μη, μέσα από το πρίσμα πολιτικών, κοινωνικών και ιστορικών γεγονότων και συγκυριών. Αποτίουν φόρο τιμής σε σπουδαίες μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας και διερευνούν μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις του αιώνας μας, το προσφυγικό, σε λογοτεχνικό και κοινωνικό επίπεδο.

«Ο πλανήτης σε πανδημία και ο ιός της γραφής», ο οποίος θα περιλαμβάνει συνολικά 11 online εκδηλώσεις (19-28 Νοεμβρίου), έρχεται να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η σύγχρονη λογοτεχνία καταγράφει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην κοινωνία, την καθημερινότητά μας, και εν γένει στις σύγχρονες συνθήκες ζωής. Ενώ, παράλληλα, εξετάζει με ποιον τρόπο η πανδημία επηρεάζει τον όγκο και την ποιότητα της λογοτεχνικής παραγωγής.

«Το ’21 σήμερα»: Με αφορμή την επερχόμενη επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η 17η ΔΕΒΘ, μέσα από 10 online εκδηλώσεις (20-28 Νοεμβρίου), θα εστιάσει στην τρέχουσα, και όχι μόνο, βιβλιοπαραγωγή αλλά και στο πεδίο της νεότερης έρευνας γύρω από το 1821, με συζητήσεις και παρουσιάσεις βιβλίων με άξονα την Ελληνική Επανάσταση ως ορόσημο και βασικό σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Οι δράσεις «Imagine all the people: Αφιέρωμα στην προσφυγική εμπειρία» θα πραγματοποιηθούν για πέμπτη συνεχή χρονια, από τις 27-29 Νοεμβρίου, επικεντρωμένες στη ζωή των προσφύγων αλλά και τη λογοτεχνία που παράγουν παρά τις αντιξοότητες.

Αφιέρωμα σε σπουδαίους Έλληνες λογοτέχνες

«Λογοτεχνία και Μνήμη»: Με αφορμή λογοτεχνικές επετείους γέννησης ή θανάτου, η ΔΕΒΘ, μέσα από μια σειρά 8 online εκδηλώσεων (20-26 Νοεμβρίου) τιμά καθοριστικούς αλλά ενίοτε υποερευνημένους Έλληνες συγγραφείς. Στο επίκεντρο των φετινών αφιερωμάτων τίθενται όψεις και αξιοποιήσεις του υπερρεαλισμού στη νεοελληνική ποίηση και πεζογραφία και το αποτύπωμά τους στο σήμερα με άξονα το έργο των Νάνου Βαλαωρίτη (1921-2019), Γιώργου Χειμωνά (1938-2000), Έκτορα Κακναβάτου (1920-2010) κ.α.

Επιπλέον εξετάζεται η ξεχωριστή δυναμική των γυναικών συγγραφέων στην Ελλάδα του 19ου και του 20ού αιώνα, με το βλέμμα προς τις Καλλιρρόη Παρρέν (1861-1940), Μιμίκα Κρανάκη (1920-2008), Μαρία Πολυδούρη (1902-1930) κ.α. Στην ιστοσελίδα παρουσιάζονται φωτογραφίες των δημιουργών, που τις συνοδεύουν μικρά αποσπάσματα από το έργο τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒιβλιοπωλεία ανοιχτά, αντίδοτο στον εγκλεισμό12.09.2018

Φεστιβάλ

Από τα φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της 17ης Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης ξεχωρίζουν το 7ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών (21-27 Νοεμβρίου) το 3ο Φεστιβάλ Λογοτεχνικής Performance (21-29 Νοεμβρίου), καθώς και η Παιδική Γωνιά/Γωνιά Εφήβων/Γωνιά Εκπαιδευτικών (19-29 Νοεμβρίου).

Το 7ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, μέσα από τρεις ωριαίες παρουσιάσεις – συζητήσεις (21/11, 25/11 και 27/11), φέρνει το κοινό σε επαφή με δώδεκα νέους/ες ποιητές/τριες και πεζογράφους (Γιάννης Καρπούζης, Σοφία Μπραϊμάκου, Δήμητρα Λουκά κ.α.). Οι λογοτέχνες μας μιλούν για το έργο τους, τις πολλαπλές όψεις του σύγχρονου λογοτεχνικού πεδίου και μας διαβάζουν σύντομα αποσπάσματα από τα βιβλία τους.

Το 3ο Φεστιβάλ Λογοτεχνικής Performance, που πραγματοποιείται από τις 21 έως τις 29 Νοεμβρίου, αποτελεί μια απόπειρα διερεύνησης επί σκηνής του παραλόγου στη λογοτεχνία ως φορέας ακρίβειας και αλήθειας, μέσα από επτά ψηφιακές performances. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα μας παρουσιάσουν τη δουλειά τους βρίσκονται οι Βασίλης Αμανατίδης, Αγνή Στρουμπούλη, Stephen James Smith κ.α.

Η Παιδική Γωνιά/Γωνιά Εφήβων/Γωνιά Εκπαιδευτικών (19-29 Νοεμβρίου) απευθύνεται σε μικρούς αλλά και μεγάλους βιβλιόφιλους και περιλαμβάνει παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά, μουσικά, εικαστικά δρώμενα και εργαστήρια από εκδοτικούς οίκους και πολιτιστικούς φορείς, καθώς και ένας κύκλος εκδηλώσεων για εκπαιδευτικούς και γονείς με αφορμή πρόσφατες εκδόσεις για παιδιά και εφήβους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10 δωρεάν e-books που βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τον κορονοϊό12.09.2018

Συμμετοχή σημαντικών συγγραφέων από το εξωτερικό

Η διεθνής αίγλη δεν θα μπορούσε να λείπει ούτε από την φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στους καταξιωμένους συγγραφείς από το εξωτερικό, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις online εκδηλώσεις βρίσκουμε τους: James Bridle (19/11) Τζορτζ Πελεκάνος (19/11), Javier Cercas (21/11), Paul Mason (21/11), Αλάα Αλ-Ασουάνι (25/11) και άλλοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Online έναρξη με τη συμμετοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για περισσότερες εκδηλώσεις, αλλά και το αναλυτικό πρόγραμμα της 17ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης δείτε εδώ.

Περισσότερα από Βιβλία