Ο Χάρης και η Λάνα Δαυίδ έχοντας ρίζες από την Αφρική, έχουν προσανατολίσει την συλλογή των έργων τέχνης τους ανάλογα. Συλλέγουν έργα αντιπροσωπευτικών δημιουργών της σύγχρονης αφρικανικής τέχνης, Αφρικανών καλλιτεχνών και καλλιτεχνών της αφρικανικής διασποράς. Για πρώτη φορά αποφάσισαν να συνεργαστούν με ένα ελληνικό μουσείο και να εκθέσουν ενα μεγάλο κομμάτι της συλλογής τους. Έτσι προέκυψε η συνεργασία με το ΕΜΣΤ και η έκθεση Ubuntu.
Ubuntu- 5 δωμάτια από την συλλογή Χάρη ΔαυίδΟ όρος UBUNTU προέρχεται από τη Νότια Αφρική. Μπορεί να μεταφραστεί είτε ως «ανθρωπότητα» είτε ως «ανθρωπιά», όπως αυτή καθορίζεται μέσα από τις ανθρώπινες και κοινωνικές σχέσεις. Ως σημείο αναφοράς για την έκθεση, η λέξη δίνει έμφαση στην έννοια της συλλογικότητας. Σε μια περίοδο όπου το θέμα των φυλετικών και άλλων διακρίσεων είναι επίκαιρο όσο ποτέ και η τέχνη των χωρών της Αφρικής καταξιώνεται διεθνώς στον χώρο της σύγχρονης τέχνης, η έκθεση αποσκοπεί να φέρει το κοινό σε επαφή με την σύγχρονη αφρικανική τέχνη και τις διαφορετικές εκφάνσεις της.
Βασικές θεματικές των περισσότερων έργων της έκθεσης Ubuntu είναι έννοιες και ιδέες όπως: η ιστορία της δουλείας, ο ρατσισμός και η εκμετάλλευση, οι φυλετικοί διαχωρισμοί, ο πόλεμος, η πείνα, η οικολογική εκμετάλλευση της Αφρικής, το μαύρο σώμα και η απεικόνισή του, το χρώμα του δέρματος, η διασπορά και η μετακίνηση πληθυσμών, η εμπειρία του μετανάστη, η Αφρικανική ιστορία και μνήμη, η προσωπική αφήγηση και η προσωπογραφία.
Επιμέλεια και σχεδιασμόςΗ δυσκολία επιλογής των έργων που θα εκτίθονται απο τους ιδιοκτήτες τους οδήγησε στην επιμελητική κατεύθυνση της έκθεσης. Ο Χάρης και η Λάνα Δαυίδ στράφηκαν σε πέντε επιμελητές, τους Osei Bonsu, Rashid Johnson, Elvira Dyangani Ose, Emily Tsingou, και τον Burkhard Varnholt. Τα επιλεγμένα έργα παρουσιάζονται σε πέντε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια σχεδιασμένα από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kallos Turin. Ο κάθε επιμελητής έχει αναλάβει το δικό του χώρο. Στο κάθε δωμάτιο προσεγγίζονται διαφορετικά θέματα και οι επιμελητές μυούν τους επισκέπτες στη δική τους ερμηνεία των σημαντικών ζητημάτων που διαπραγματεύεται η έκθεση.
Οι πέντε αίθουσες έχουν σχεδιαστεί απο το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Kallos Turin και πιο συγκεκριμένα από τους αρχιτέκτονες Stephania Kallos και Abby Turin. Ο χώρος έχει φιλοτεχνηθεί με ιδιαίτερη έμφαση στις λεπτομέρειες. Γίνεται συστηματική χρήση καμπυλωτών τοιχίων, γήινης χρωματικής παλέτας και στρατηγικών σκιάσεων. Όλες αυτές οι σχεδιαστικές αποφάσεις, καθοδηγούν τον επισκέπτη και εντείνουν στην εστίαση του καθώς περιγηείται και ανακαλύπτει τα έργα αυτής της συλλογής.
Η συλλογή είναι διαθέσιμη για εικονική περιήγηση ΕΔΩ
Επιπλέον ΔράσειςΜαζί με τα εγκαίνια της έκθεσης Ubuntu στο ΕΜΣΤ, εγκαινιάστηκε και μια καινούργια εφαρμογή, η BlobArt. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από τον Γιώργο Σταμπούλη και χρησιμοποίθηκε για πρώτη φορά σε αυτή την έκθεση. Προσφέρει μια ιδανική ξενάγηση και ένα χρήσιμο εργαλείο σε όλους τους επισκέπτες. Διαθέσιμη τόσο για iOS όσο και για Android, πρόκειται για την λύση ενός προβλήματος που έχουν όλοι οι λάτρεις της τέχνης. Mε ένα απλό σκανάρισμα ενός QR code θα υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για το εκάστοτε έργο και τον καλλιτέχνη του σε μια κοινή βάση δεδομένων μόνιμα.
Κατεβάστε την εφαρμογή και μείνετε ενημερωμένοι για μελλοντικές εξελίξεις και συνεργασίες ΕΔΩ (Android) ή ΕΔΩ (iOS)