MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι κάνουν τη μεγαλύτερη ανακάλυψη του 2020

Περισσότερες από 100 άθικτες σαρκοφάγοι 2.500 ετών βρέθηκαν στην αρχαία Νεκρόπολη της Σακκάρα, νότια του Καΐρου.

author-image Εύα Μουστεράκη

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πάνω από 100 καλοδιατηρημένα φέρετρα στην αρχαία Νεκρόπολη της Σακκάρα, νότια του Καΐρου. Οι σαρκοφάγοι βρέθηκαν σφραγισμένοι και άθικτοι. Μαζί τους υπήρχαν ταφικές μάσκες, δοχεία συντήρησης ταριχευμένων εσωτερικών οργάνων (τα λεγόμενα κανωπικά αγγεία) και αγάλματα.

Η χρονολόγηση και η σημασία των σαρκοφάγων

© Nariman El-Mofty—AP

Οι ξύλινοι σαρκοφάγοι και τα υπόλοιπα ευρήματα χρονολογούνται κατά την Ύστερη και Πτολεμαϊκή περίοδο της Αιγύπτου, δηλαδή περίπου μεταξύ 664-30 π.Χ. Η ηλικία τους αγγίζει τα 2.500 χιλιάδες χρόνια και η κατάστασή τους έχει παραμείνει εξαιρετική. Ακόμα και τα χρώματά τους διατηρήθηκαν σε εξίσου καλή κατάσταση, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Μουστάφα Ουαζίρι.

Πρόκειται για «τη μεγαλύτερη ανακάλυψη μέσα στο 2020», δήλωσε ο Ουαζίρι. Τα αρχαιολογικά ευρήματα βρέθηκαν σε ταφικές υποδομές βάθους δώδεκα μέτρων, θαμμένες κάτω από σωρό με συντρίμμια ύψους σχεδόν πέντε μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠομπηία: Τουρίστρια επιστρέφει κλεμμένα αρχαία, γιατί…της έφεραν «κακή τύχη»12.09.2018

Τα μουσεία που θα φιλοξενήσουν τα ευρήματα
Σακκάρα

© Ahmed Hasan/AFP/Getty Images

Η συλλογή θα εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου, στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο των Πυραμίδων στη Γκίζα, στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού και στο Νέο Μουσείο Administrative Capital, του οποίου τα εγκαίνια αναμένονται σύντομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈργα τέχνης, μνημεία και αρχαιολογικά ευρήματα που έμειναν στην ιστορία για την…κακοτυχία τους12.09.2018

Το εσωτερικό των σαρκοφάγων
Σακκάρα

© Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, Αίγυπτος

Ενώπιον του Τύπου, ανοίχτηκε μια σαρκοφάγος και η μούμια εντός της ακτινογραφήθηκε, αποκαλύπτοντας τα υπολείμματα ενός άντρα με τα χέρια σταυρωμένα, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του Αιγυπτιακού θεού Όσιρι. Όλα τα εσωτερικά όργανα όπως ήταν αναμενόμενο είχαν αφαιρεθεί, εκτός από την καρδιά. Το όργανο αυτό εξάλλου ήταν βασικό για την κρίση της ψυχής στη μετά θάνατον ζωή κατά τους αρχαίους Αιγύπτιους, συνεπώς και το μόνο που άφηναν κατά τη διαδικασία της μουμιοποίησης. «Ο άντρας προφανώς έζησε στις αρχές της Πτολεμαϊκής περιόδου», λέει ο Ουαζίρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑναθεωρημένες οδηγίες για τη χρήση μάσκας από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ12.09.2018

Το πλήθος των ανακαλύψεων που έγιναν και αναμένονται ακόμα για φέτος στη Σακκάρα

© Ahmed Hasan/AFP/Getty Images

Γενικότερα για φέτος οι αρχαιολόγοι στη Σακκάρα παρέμειναν αρκετά δραστήριοι. Η νέα αυτή ανακάλυψη ακολουθεί τη μόλις ενός μηνός προγενέστερη εύρεση 59 φέρετρων από την ίδια ομάδα, σε άλλες ταφικές τοποθεσίες.

«Ούτε το 1% όσων βρίσκονται θαμμένα στην περιοχή δεν είναι αυτά που παρουσιάζουμε σήμερα», τόνισε ο Υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλιντ Ελ Ανάνι. Περισσότερες ανακαλύψεις αναμένονται να ανακοινωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Σακκάρα μπορείτε να δείτε και στο νέο ντοκιμαντέρ του Netflix εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗθοποιοί στέλνουν το δικό τους μήνυμα κατά της ενδοοικογενειακής βίας – Δείτε το βίντεο12.09.2018

Πηγή: The Art Newspaper

Περισσότερα από Επίκαιρα