Shakespeare & Co.: Το διάσημο βιβλιοπωλείο εκπέμπει SOS!
Ηλικίας ενός αιώνα, εγκατεστημένο στις όχθες του Σηκουάνα, υπήρξε πόλος έλξης αλλά και στέγη για εκατοντάδες διάσημους συγγραφείς που βρέθηκαν στο Παρίσι. Τώρα ζητά τη στήριξη των φίλων του για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του δεύτερου lockdown.
Είναι ένα από τα πλέον εμβληματικά βιβλιοπωλεία του κόσμου, ηλικίας ενός αιώνα και ενός έτους. Κι όμως, το Shakespeare and Company, το διάσημο βιβλιοπωλείο στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα, απέναντι από την Παναγία των Παρισίων, βιώνει και αυτό σοβαρές δυσκολίες, μετά το lockdown, από το οποίο δεν εξαιρέθηκαν, παρά τις διαμαρτυρίες τους, τα μικρά βιβλιοπωλεία. Έτσι, το ιστορικό βιβλιοπωλείο αποφάσισε να κάνει έκκληση στους πελάτες του, καθώς οι πωλήσεις του έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 80% από τον Μάρτιο.
«Όπως και πολλές άλλες μικρές επιχειρήσεις, αγωνιζόμαστε, προσπαθώντας να τα βγάλουμε πέρα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που λειτουργούμε με ζημία», δήλωσε με email προς τους πελάτες του, προσθέτοντας ότι θα ήταν «ιδιαίτερα ευγνώμων για ηλεκτρονικές παραγγελίες από όσους έχετε τα μέσα και το ενδιαφέρον να το κάνετε».
Το βιβλιοπωλείο Shakespeare and Company ιδρύθηκε το 1919 από τη Σύλβια Μπιτς. Ανάμεσα στους πελάτες του συγκαταλέγονταν διάσημοι συγγραφείς, όπως ο Σκοτ Φιτζέραλντ, ο Ερνστ Χέμινγουεϊ, ο Τ. Σ. Έλιοτ, ο Τζέιμς Τζόυς κ.ά. Το 1951 τα ηνία ανέλαβε ο Τζορτζ Ουίτμαν και το βιβλιοπωλείο μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση, στον αριθμό 37 της Rue de la Bûcherie, στις όχθες του Σηκουάνα. Εκεί μπορούσες να συναντήσεις καλλιτέχνες όπως ο Τζέιμς Μπόλντουιν, ο Λώρενς Ντάρελ, ο Άλεν Γκίνσμπεργκ ή η Αναΐς Νιν.
Για τον Ουίτμαν, το Shakespeare and Company ήταν μια «σοσιαλιστική ουτοπία μεταμφιεσμένη σε βιβλιοπωλείο»: Συχνά προσέφερε φιλοξενία σε συγγραφείς, που μπορούσαν να κοιμηθούν ανάμεσα στα ράφια, με αντάλλαγμα μερικές ώρες δουλειάς στο μαγαζί. Με αυτόν τον τρόπο, πάνω από 30.000 άτομα έχουν φιλοξενηθεί στο βιβλιοπωλείο μέχρι σήμερα.
«Δεν βάζουμε λουκέτο, αλλά έχουμε εξαντλήσει όλες τις αποταμιεύσεις μας», δήλωσε η κόρη του Ουίτμαν, Σύλβια, στην εφημερίδα «Guardian». «Είμαστε 80% κάτω από την αρχή της πανδημίας. Χρησιμοποιήσαμε την κρατική επιδότηση, όμως δεν καλύπτει τα πάντα. Ήδη έχουμε καθυστερήσει πολύ το νοίκι μας».
Το βιβλιοπωλείο έκλεισε για δύο μήνες κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, χωρίς να χρησιμοποιήσει εναλλακτικά κανάλια πωλήσεων, όπως το διαδίκτυο. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπο με το δεύτερο κλείσιμο, «επειδή τα βιβλιοπωλεία δεν θεωρούνται απαραίτητα», λέει ο Ουίτμαν.
«Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά θα χρησιμοποιήσουμε τον ιστότοπο για πωλήσεις». Βέβαια, από τότε που το βιβλιοπωλείο απευθύνθηκε έκκληση στους πελάτες του για υποστήριξη, έχει κατακλυστεί από παραγγελίες –ουσιαστικά προσφορές υποστήριξης– ανάμεσά τους και από μερικούς παλιούς «φιλοξενούμενους», που έσπευσαν να καταθέσουν γενναιόδωρες παραγγελίες.
«Νομίζω ότι η υποστήριξη αυτή θα μας βοηθήσει πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη φάση», λέει ο Ουίτμαν. «Δεν είχαμε πει τίποτα δημοσίως στο παρελθόν, γιατί καταλαβαίναμε ότι όλοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Θέλουμε απλώς να ζητήσουμε από τους ανθρώπους να μας βοηθήσουν να κάνουμε αυτό που ξέρουμε, δηλαδή να πουλάμε βιβλία. Δεν θέλουμε να τους πούμε “δώστε μας τα λεφτά σας”, αλλά: “Να τα ράφια μας, και μερικά από αυτά τα υπέροχα σπάνια βιβλία που έχουμε. Θα ήταν θαύμα αν μπορούσατε να πάρετε ένα τώρα”».
Πάντως, η υποστήριξη των φίλων του Shakespeare and Company ήταν τόσο μεγάλη ώστε, προκειμένου να ανταποκριθούν στις παραγγελίες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα χρειάστηκε να κλείσει και αναμένεται να επαναλειτουργήσει την 1η Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, το βιβλιοπωλείο εξυπηρετεί μόνο πελάτες από το Παρίσι, που μπορούν να παραγγείλουν τηλεφωνικά και να περάσουν να παραλάβουν τα βιβλία τους από το κατάστημα…