MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Το movement.radio της Στέγης εκπέμπει αισιοδοξία

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση έχει προστεθεί στους μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς που αξιοποιούν το ραδιόφωνο ως εναλλακτικό λεξιλόγιο δημιουργίας. Βέβαια, το movement.radio μιλάει την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής.

Στέλλα Χαραμή | 24.11.2020

Και ξαφνικά το ραδιόφωνο συνδέεται με τους μεγάλους θεσμούς πολιτιστικής παραγωγής της χώρας. Πλάϊ στο ωραίο κεφάλαιο της αναβίωσης ηχογραφημένων θεατρικών έργων από το Εθνικό Θέατρο και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση προωθεί το movement. radio.

Και μολονότι, η ιδέα της δημιουργίας του διαδικτυακού αυτού ραδιοφώνου ξεκίνησε να δουλεύεται στα μέσα του 2019 – οπότε και άρχισε να προετοιμάζεται το φεστιβάλ «Μovement 1920- 2020: Πέρα και ανάμεσα από σύνορα» το movement δεν μπορεί παρά να συνδεθεί με το εναλλακτικό λεξιλόγιο δημιουργίας που αναπτύσσουν πολιτιστικοί οργανισμοί εν μέσω πανδημίας σε μια εποχή που – και λόγω έκτακτων συνθηκών – κυριαρχεί η οπτική έναντι της ακουστικής εμπειρίας.

Οι επιμελητές του, με τη σειρά τους, Μάκης Κετεμποτζίδης και Γιώργος Κωνσταντινίδης ξεκαθαρίζουν πως «το movement.radio δεν καλύπτει συγκυριακά τις ανάγκες των ακροατών από τον εγκλεισμό τους ή την αποχή από την κοινωνική ζωή. Δεν θεωρούμε αναγκαστικά πρόβλημα την έκθεση στην εικόνα έναντι της ακουστικής εμπειρίας. Το πρόβλημα είναι η ποιότητα αυτών που βλέπουμε και ακούμε στα mainstream μέσα και την μεγάλη ένταση που απαιτείται πια για να φιλτράρουμε αυτά που εισπράττουν οι αισθήσεις μας».

24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα εκπέμπει από τη σελίδα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Παντού στον πλανήτη

Αντανακλώντας τον διεθνή προσανατολισμό της Στέγης τόσο στις παραστατικές τέχνες όσο και στις μουσικές της δράσεις μουσική, το movement.radio εκπέμπει μέσα από τη σελίδα του οργανισμού ως ένας διεθνής διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός με έδρα την Αθήνα.

Στο δυναμικό του εμπλέκει μια πολυάριθμη ομάδα παραγωγών από την ελληνική και παγκόσμια σκηνή (από τους Optimo έως τη Moor Mother, από τον Alan Bishop έως τον Christopher C.King, από τους Black Athena έως την Carina) και κυριολεκτικά συντονίζεται με τον κόσμο· τόσο σε επίπεδο ευρύτητας κοινού, όσο και σε επίπεδο πολυεθνικότητας και πολυσυλλετικότητας περιεχομένου.

«To movement.radio είναι μια πολιτιστική, συγκολλητική ουσία που δεν γνωρίζει σύνορα, μια ισότιμη στέγη για δεκάδες δημιουργικούς ανθρώπους» λένε οι Detach.

Προέκταση της dj σκηνής

Αυτή είναι και η διακριτική διαφορά του movement με το mainstream ραδιόφωνο. «Πολλές φορές ξεχνάμε τι είναι το ραδιόφωνο λόγω της έκθεσής μας στο mainstream και εμπορικό ραδιόφωνο. Το movement.radio είναι ένα ραδιόφωνο που στηρίζει το περιεχόμενό του στην πλήρη δημιουργική ελευθερία των παραγωγών του. Είναι η προέκταση της dj σκηνής της χώρας μας. Είναι μια πολιτιστική, συγκολλητική ουσία που δεν γνωρίζει σύνορα, μια ισότιμη στέγη για δεκάδες δημιουργικούς ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο ραδιόφωνο ως μια άλλη θεατρική σκηνή12.09.2018

Είναι μέρος μιας σκηνής από ιντερνετικά ραδιόφωνα που υπάρχουν στην Ελλάδα και στη λεκάνη της Μεσογείου όπως το Roots στην Κωνσταντινούπολη, το Mazazef στην Τύνιδα ή το Rradio Alhara στην Δυτική όχθη. Το movement.radio είναι μία κοινή πολιτιστική πλατφόρμα τόσο για τη Μεσόγειο όσο και πέρα από αυτή, για τους ανθρώπους εκείνους που μοιράζονται μαζί μας την πεποίθηση ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει οικοδομηθεί πάνω σε σχέσεις και όχι σε διαχωρισμούς και συγκρούσεις» εξηγούν οι Detach (Voltnoi & Quetempo) – aka Μάκης Κετεμποτζίδης και Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Detach: Το πρόβλημα είναι η ποιότητα αυτών που βλέπουμε και ακούμε στα mainstream μέσα και την μεγάλη ένταση που απαιτείται πια για να φιλτράρουμε αυτά που εισπράττουν οι αισθήσεις μας

Ετερόκλητο κοινό

Το movement.radio έχει επιλέξει να κινηθεί ανάμεσα από genre, μουσικές γενιές και κουλτούρες. Μέσα από το πρόγραμμα του σε αυτές τις 20 πρώτες ημέρες λειτουργίας του on air συναντώνται η νέα ηλεκτρονική σκηνή στις εβδομαδιαίες εκπομπές του «Αστυτεκκ» με την κολοσαία συλλογή δίσκων 78 στροφών παραδοσιακής μουσικής των βαλκανίων του Christopher G King. Ταξιδεύει στην μουσική της Καραϊβικής των δεκαετιών του ’60 και του ’70 μέσα από την μηναία εκπομπή του A@H2O αλλά συνομιλεί και με την τελετουργία ηλεκτρονικής μουσικής της Carina και των Kawrs.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑMovement Radio: Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο ραδιόφωνο12.09.2018

Οι επιμελητές του παρατηρούν πως «στα social media το κοινό μας είναι εξίσου ετρόκλητο. Απαντάμε σε μηνύματα από νεαρό κοινό που θέλει να μάθει την playlist στα αφιεριερώματα της spiritual jazz του ’60 αλλά και σε μεγαλύτερους ανθρώπους που επικοινωνούν το ενδιαφέρον τους για τη νέα σκηνη r&b και neosoul της μεξικάνας παραγωγού Tayhana».

Η παραγωγός Moor Mother.

Focus στη Μεσόγειο

Έχοντας εκ προοιμίου εστιάσει στον μεσογειακό παλμό και την αλληλεπίδραση που ιστορικά παράγεται μεταξύ των λαών και των πολιτισμών σ’ αυτό το σημείο του παγκόσμιου χάρτη, το movement radio έχει ήδη αρχίσει να δρέπει καρπούς. «Στις πρώτες μέρες λειτουργίας μας μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κοινό από την λεκάνη της Μεσογείου» επιβεβαιώνουν οι Detach.

«Έντονη είναι η παρουσία των ακροατών από χώρες όπου έχουμε παραγωγούς όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος, ο Λίβανος. Επίσης, υπάρχει ένα σεβαστό κομμάτι ακροατών στη Δυτική Ευρώπη σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο, η Λισαβόνα. Επίσης, διαπιστώνεται μεγάλο ενδιαφέρον και από την άλλη μεριά του Ατλαντικού στην Ανατολική ακτή των Η.Π.Α. και στο Μεξικό».

O Christopher C. King.

Ένας νέος κοινός ηχητικός τόπος

Δεκάδες μέρη του πλανήτη που μπορεί να μην βλέπουν το ίδιο κομμάτι ουρανού αλλά ακούν τους ίδιους ήχους, τις ίδιες συζητήσεις και συνάμα μοιράζονται μια κοινή δυστοπική πραγματικότητα που έχει επιβάλλει η συνθήκη της πανδημίας. Κι αυτό για τους Μάκη Κετεμποτζίδη και Γιώργο Κωνσταντινίδη είναι μια σημαντική χειρονομία για το παγκόσμιο κοινό του ραδιοφώνου αφού θεωρούν πως «το movement.radio είναι ένας νέος κοινός τόπος που εκπέμπει τις αξίες της αισιοδοξίας, της αλληλεγγύης και της ισότητας» σε ταραγμένους καιρούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ4 θεατρικά έργα και μία όπερα που αξίζει να δείτε online αυτή την εβδομάδα12.09.2018

Περισσότερα από Art & Culture