MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE PODCASTS

Μegaron Podcasts: Νέος κύκλος διαδικτυακών μεταδόσεων με συνεντεύξεις, ρεσιτάλ και άλλα

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει τα Μegaron Podcasts, με συνεντεύξεις διαφόρων προσωπικοτήτων, εκπαιδευτικά προγράμματα και νέα ρεσιτάλ σπουδαίων καλλιτεχνών, όλα ηχογραφημένα στα στούντιο του Μεγάρου.

Megaron Podcasts
Λουκάς Καρυτινός - Μαρία Ευθυμίου
Monopoli Team

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει τα Μegaron Podcasts

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2020–2021, εγκαινιάζει τον καινούργιο κύκλο διαδικτυακών μεταδόσεων Μegaron Podcasts που είναι ειδικά σχεδιασμένος για τους ακροατές του. Περιλαμβάνει απρόσμενες συνεντεύξεις προσωπικοτήτων από τον χώρο των τεχνών, των επιστημών και της διανόησης, εκπαιδευτικά προγράμματα και αποκλειστικά ρεσιτάλ καλλιτεχνών, όλα ηχογραφημένα στα στούντιο του Μεγάρου. Αυτή η νέα πρωτοβουλία υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη στήριξη Eλλήνων καλλιτεχνών λόγω Covid–19.

Την επιμέλεια, μοντάζ και παρουσίαση όλων των Μegaron Podcasts έχει αναλάβει ο παραγωγός ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, συνθέτης και πιανίστας Χρίστος Παπαγεωργίου. To μουσικό σήμα συνέθεσε ο Περικλής Λιακάκης. Την ηχητική επιμέλεια έχει αναλάβει το τμήμα ηχογραφήσεων του Μεγάρου με επικεφαλής τον Νίκο Εσπιαλίδη.

Μπορείτε να επιλέξετε on demand τα Μegaron Podcasts στα παρακάτω link:

https://www.megaron.gr/category/megaron-podcasts/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑOnline εκδηλώσεις, σεμινάρια, διαλέξεις: 15 προτάσεις για την εβδομάδα 30/11 – 6/1212.09.2018

Οι κατηγορίες

Πιο συγκεκριμένα, τα podcasts χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:

1. Δύο διακεκριμένοι στον τομέα τους καλεσμένοι (ο ένας εκ των οποίων πάντα σχετίζεται άμεσα με τη μουσική) εξερευνούν και αποκαλύπτουν κοινούς τόπους, θέσεις και βιώματα μέσα από την προσωπική τους πορεία.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Γιάννης Βακαρέλης και ο θεωρητικός φυσικός και ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος προσεγγίζουν θέματα και έννοιες όπως, μεταξύ άλλων, η φύση, η επιστημονική και καλλιτεχνική ορθότητα, η ερμηνεία, η ομορφιά, η επιτυχία, ξετυλίγοντας γενναιόδωρα αναμνήσεις και ξεχωριστές εμπειρίες.

Μαρίνα Λαμπράκη–Πλάκα – Γιώργος Πέτρου

Η καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη–Πλάκα και ο μαέστρος και μουσικός διευθυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ Γιώργος Πέτρου βρίσκουν κοινό τόπο συζήτησης, ανταλλάσσοντας απόψεις σχετικά με το Μπαρόκ, την ερμηνεία, την Τέχνη και τη μαγειρική, παρουσιάζοντας και αποκαλύπτοντας ενδιαφέρουσες πτυχές της προσωπικότητάς τους.

Φώτης Παπαθανασίου – Χριστόφορος Χριστοφής

Ο Δρ Φώτης Παπαθανασίου, ιατρός και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, και ο σκηνοθέτης–συγγραφέας Χριστόφορος Χριστοφής συνομιλούν σε μια συζήτηση–ενδοσκόπηση για πορεία τους, τον Wagner, την πολιτική, την κοινωνική προσφορά, τον έρωτα, την Τέχνη.

Η συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας–Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Μαρία Ευθυμίου και ο μαέστρος και διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Λουκάς Καρυτινός ακούγονται στο πρώτο εισαγωγικό μέρος μιας έντονα ευδιάθετης συζήτησης συνεχούς ροής και αναπάντεχων εναλλαγών σχετικά με θέματα όπως η ελληνικότητα, η αντικειμενικότητα στην ερμηνεία και οι σχέσεις Μουσικής και Ιστορίας. Στο δεύτερο μέρος της συνομιλίας των δύο προσκεκλημένων του Μεγάρου, η Ιστορία και η Μουσική συναντούν τις έννοιες της στρατηγικής, των επετείων, της διαχρονικότητας, του ρυθμού και της performance.

2. Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες του Μεγάρου ηχογραφούν μουσικά προγράμματα. Παράλληλα ο Χρίστος Παπαγεωργίου συνομιλεί μαζί τους παρουσιάζοντας τόσο τα έργα όσο και τους ίδιους.

Χρίστος Παπαγεωργίου

Ο φλαουτίστας Στάθης Καραπάνος και ο πιανίστας Τριαντάφυλλος Λιώτης, που ζουν και δραστηριοποιούνται καλλιτεχνικά εκτός Ελλάδος, επιστρέφουν στην πατρίδα τους ως καλεσμένοι του Μεγάρου για να ηχογραφήσουν δύο μεγάλα έργα του ρεπερτορίου: τη Σονάτα του Franck και τη Φαντασία στον «Ελεύθερο Σκοπευτή» του Taffanel. Το μουσικό μέρος συνοδεύεται από σύντομες εισαγωγές–συζητήσεις με τον Χρίστο Παπαγεωργίου, οι οποίες αναφέρονται στα έργα και στην Τέχνη. Ο Κάρολος Ζουγανέλης, πιανίστας και καθηγητής του Conservatoire national de musique στο Παρίσι, μιλά για τις συνθέσεις Beethoven, Schubert, Bach και Shostakovich που ερμήνευσε και ηχογράφησε για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Δύο νεαροί καλλιτέχνες, ο Διονύσης Γραμμένος (κλαρινέτο) και η Αλεξία Μουζά (πιάνο), ηχογραφούν από κοινού έργα Daci, Poulenc, Brahms και Salonen και εκφράζουν την άποψή τους για τους παράγοντες που καθορίζουν τις μουσικές τους επιλογές.

3. Η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μεγάρου Σοφία Τοπούζη (σχεδιασμός–συνεπιμέλεια–συμπαρουσίαση) και ο Χρίστος Παπαγεωργίου υποδέχονται και παρουσιάζουν, με εύληπτο και ψυχαγωγικό τρόπο, ομιλητές και θέματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των ακροατών. Ανάμεσα στους καλεσμένους τους, ο Νίκος Γιούσεφ, σολίστ του μουσικού πριονιού, και ο Γιώργος Κατσάνος, δεξιοτέχνης του θέρεμιν, που παίζουν μαζί με τον Χρίστο Παπαγεωργίου (πιάνο) και συστήνουν στους φίλους του Μεγάρου δύο σπάνια όργανα («Μουσικό πριόνι–Θέρεμιν–Μαγικοί ήχοι»).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ8 μεγάλες παραστάσεις όπερας για να δείτε online12.09.2018

4. Καλλιτέχνες που ηχογραφούν στα στούντιο του Μεγάρου συνομιλούν με τον Χρίστο Παπαγεωργίου, με αφορμή τις νέες μουσικές τους εμπειρίες. Η πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου μιλά εκ βαθέων για τις ηχογραφήσεις της με τις Γαλλικές σουίτες και τις Παραλλαγές Goldberg του Johann Sebastian Bach καθώς και με τα πιανιστικά έργα του 1839 του Robert Schumann, ενώ δύο από τα βασικά μέλη του Ergon Ensemble παρουσιάζουν τη νέα ηχογράφηση του γνωστού συνόλου σύγχρονης μουσικής για την Parma Records.

«Με αφορμή τον da Vinci»

Επιπλέον, το Μέγαρο προσφέρει στους ακροατές του το εκτός προγράμματος podcast «Με αφορμή τον da Vinci». Αυτή η άκρως ενδιαφέρουσα συνομιλία ηχογραφήθηκε ως προέκταση της συζήτησης της Μαρίνας Λαμπράκη–Πλάκα με τον Γιώργο Πέτρου, με αφορμή τον σπουδαίο ζωγράφο. Μια γλαφυρή αναφορά στον da Vinci, στο χρηματιστήριο της Τέχνης και στο φαινόμενο της έννοιας του χρόνου από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓιώργος Πέτρου: «Μέσα από τον Χαίντελ νιώθω ότι μπορώ να πω κάτι πολύ σύγχρονο»12.09.2018

Περισσότερα από Εκδηλώσεις