Καθώς η μάχη με την πανδημία του κορονοϊού συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο, οι αρχιτέκτονες προσπαθούν να σκεφτούν πώς θα διαμορφωθεί ο δημόσιος χώρος, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να βρίσκονται μαζί, χωρίς να διακινδυνεύουν την υγεία τους.
Αυτό ακριβώς πραγματεύεται και η έκθεση “Το Σχήμα Όσων Έρχονται“, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Αρχιτεκτονικής στο Ντουμπάι στα μέσα Νοεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση αυτή θέλησε να προσφέρει μια «κλεφτή» ματιά στο μέλλον, και στο πώς θα διαμορφωθεί η αρχιτεκτονική στον κόσμο μετά τον κορονοϊό.
Μέσα από 25 σχέδια, είδαμε νέες ιδέες, προϊόντα και εγκαταστάσεις από αρχιτέκτονες και διακοσμητές από την Μέση Ανατολή. Από νυχτερινά κέντρα διασκέδασης που επιτρέπουν τις αποστάσεις μέχρι και ένα φουσκωτό που περιβάλλει τα τραπέζια σε εστιατόρια, αυτές είναι οι πιο ξεχωριστές ιδέες από την έκθεση της Εβδομάδας Αρχιτεκτονικής του Ντουμπάι.
Το «Dilmunia Mosque» σχεδιάστηκε από το Studio Pace στο Κουβέιτ. Εμπνευσμένο από την τοπική αρχιτεκτονική, το σχέδιό του επιτρέπει την κάθοδο των προσκυνητών από το επίπεδο του δρόμου. Η αποσύνδεση από τον έξω κόσμο μοιάζει έτσι μεταφορική αλλά και σωματική.
Οι Tariq Khayyat Design Partners από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδίασαν το «Walk of Life», όπου χρησιμοποιούνται οπτικές ενδείξεις που ενθαρρύνουν την κοινωνική απόσταση και παρακολουθούν τις κινήσεις των ανθρώπων.
Έξοδος για φαγητόΤο αρχιτεκτονικό Studio Toggle στο Κουβέιτ σχεδίασε τα «Jellybeans», φουσκωτές κατασκευές που μοιάζουν με φασόλια. Περιβάλλουν κάθε τραπέζι, συμβάλλοντας στην αποστασιοποίηση των πελατών στα εστιατόρια.
Το εξοχικό του μέλλοντοςΓια διακοπές μακριά από το πλήθος, το studio AMA σχεδίασε το «Gaia floating resort», την αρχιτεκτονική του οποίου εμπνεύστηκαν από αναδυόμενες τεχνολογίες κατασκευής και βιωσιμότητας.
Η ομάδα Rabih Geha Architects από την Βηρυτό μερίμνησε για έναν πιο ασφαλή χώρο για… clubbing. Ο σχεδιασμός του «Evolve» έχει μια ομόκεντρη διάταξη, που επιτρέπει στους ανθρώπους να διασκεδάζουν μαζί, διατηρώντας απόσταση.
Ανταποκρινόμενο στην πανδημία κορονοϊού, το Sibyl Design Studio της Σαουδικής Αραβίας σχεδίασε το «Mamsha of Al-Tahliya Street». Πρόκειται για μια γέφυρα με χωριστά επίπεδα, που συνδέει τη Σαουδική πόλη Τζέντα από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Υπάρχει μέριμνα για τον διαχωρισμό των πεζών από τους ποδηλάτες.
Πηγή: CNN
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Από τον Μαγκρίτ έως τον Βαν Γκογκ: Αυτά είναι τα δέκα ακριβότερα έργα τέχνης που πουλήθηκαν σε δημοπρασίες το 2024
- Last Christmas Soul- Μέχρι να βγει η ψυχή σου: Μια σουρεαλιστική- χριστουγεννιάτικη κωμωδία στο Θέατρο της Ημέρας
- Πρεμιέρες: Η Νικόλ Κίντμαν γίνεται «Babygirl» στον πιο τολμηρό ρόλο της καριέρας της