40 χρόνια χωρίς Led Zeppelin: Η αλήθεια πίσω από την ιστορική διάλυση του συγκροτήματος
Πριν από 40 χρόνια διαλύθηκαν οι Led Zeppelin και ακόμα αναζητούμε τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην ιστορική αυτή απόφαση για την πορεία της ροκ μουσικής.
Πριν από 40 χρόνια διαλύθηκαν οι Led Zeppelin, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιδραστικά συγκροτήματα των 70s -και ακόμα αναζητούμε τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην τραγική αυτή απόφαση για την ιστορία της ροκ μουσικής. Σύμφωνα με την τότε επίσημη ανακοίνωση του συγκροτήματος ο ένας και μοναδικός λόγος ήταν ο θάνατος του ντράμερ τους, Τζον Μπόναμ, που συγκλόνισε τον κόσμο με τον πρόωρο θάνατο του, σε ηλικία 32 ετών στις 25 Σεπτεμβρίου το 1980.
Η περιοδεία του συγκροτήματος ακυρώθηκε και έξι εβδομάδες αργότερα, οι Led Zeppelin ανακοίνωσαν τη διάλυσή τους σε μία σύντομη ανακοίνωση. “Θέλουμε να γνωστοποιήσουμε ότι ο θάνατος του αγαπημένου μας φίλου και το αίσθημα της αχώριστης αρμονίας που νιώθαμε μαζί του, μας οδήγησαν να αποφασίσουμε να μην συνεχίσουμε όπως ήμασταν” δήλωσαν και αυτό ήταν το επίσημο τέλος.
Από τους Coldplay μέχρι και τους Beastie Boys, πολλά συγκροτήματα έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν, αν κάποιο μέλος τους δεν βρίσκεται πια μαζί τους. Οι περισσότεροι έχουν τηρήσει την υπόσχεσή τους και το ίδιο έκαναν και οι Led Zeppelin, οι οποίοι πράγματι δεν ενώθηκαν ποτέ ξανά -με εξαίρεση κάποιες φιλανθρωπικές και επετειακές συναυλίες μίας μόνο βραδιάς.
Σύμφωνα, όμως, με τον βιογράφο του συγκροτήματος, αυτή η τόσο βαθιά αδελφικότητα που δήλωσαν οι Led Zeppelin δεν ήταν σίγουρα ο μόνος λόγος που οδήγησε στη διάλυση του συγκροτήματος, αφού τα προβλήματα είχαν αρχίσει από πολύ πριν.
40 χρόνια μετά την διάλυση του συγκροτήματος ο Μικ Γουόλ, συγγραφεάς της βιογραφίας των Zeppelin, με τίτλο “When Giants Walked on Earth”, δήλωσε στην βρετανική Independent ότι δεν τελικά τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι.
“Το ‘δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς αυτόν’ ήταν απλά μία δικαιολογία βασικά” δήλωσε. “Οι Zeppelin ήταν ήδη σε μία άθλια θέση, όταν πέθανε ο Μπόναμ. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που πέθανε” ανέφερε ο Γουόλ, μιλώντας φυσικά για τον εθισμό του με το αλκοόλ, που οδήγησε στον θάνατο του εμβληματικού ντράμερ.
Ο βιογράφος των Zeppelin, λοιπόν, υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα η ηρωίνη, κάποια τραγικά περιστατικά στη ζωή των μελών, καθώς και μία έχθρα ανάμεσα στον Τζίμι Πέιτζ και τον Ρόμπερτ Πλαντ, είχαν ήδη οδηγήσει το συγκρότημα στην καταστροφή. Και τα γεγονότα μάλλον επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του.
Τα ναρκωτικά, οι τραγικές ατυχίες και μία κρυφή εχθρότηταΟ Πλαντ ένιωθε χρόνια πριν ενόχληση με την “μηχανή των Zeppelin”, την σκοτεινή τροπή δηλαδή που είχε πάρει το συγκρότημα. Μάλιστα, για τον Γουόλ, όλα ξεκίνησαν όταν ενεπλάκη σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα στην Ρόδο το 1975, που παραλίγο να σκοτώσει τη σύζυγό του και καθήλωσε εκείνον σε ένα καροτσάκι για μήνες, κάνοντας δύσκολη την περιοδεία και την ηχογράφηση. “Ήμουν τόσο νευριασμένος με την Πέιτζ και τον μάνατζέρ μας. Νευρίαζα που δεν μπορούσα να είμαι με την γυναίκα και τα παιδιά που αγαπούσα. Και σκεφτόμουν αν αξίζει όλα αυτά το rock & roll” είχε πει ο Πλαντ στον επίσης βιογράφο τους Κρις Γουέλχ.
Έτσι, η περιοδεία του συγκροτήματος το 1977 ήταν “απαίσια” σύμφωνα με τον διευθυντή του tour. Δεν υπήρχε καμία πραγματική συντροφικότητα ανάμεσα στους Zeppelin. Ο Μπόναμ είχε γίνει ανεξέλεγκτος και βίαιος λόγω του αλκοόλ, ενώ ο εθισμός του Πέιτζ με την ηρωίνη τον έκανε επιθετικό, καταστρέφοντας τη διάθεση του συγκροτήματος. “Υπήρχε ένα σύννεφο που φαινόταν να τους κάλυπτε όλους” δήλωσε μία δημοσιογράφος που κάλυπτε την περιοδεία τους.
Ο Ρόμπερτ Πλαντ δεν συγχώρησε ποτέ τον Τζίμι ΠέιτζΠαράλληλα, άλλο ένα τραγικό γεγονός χτύπησε την πόρτα του Πλαντ, ο θάνατος του 5χρονου παιδιού του λόγω μίας στομαχικής μόλυνσης. Ο τραγουδιστής ήταν συντετριμμένος, σταμάτησε σε μία νύχτα τα ναρκωτικά, ενώ αποφάσισε να γίνει καθηγητής για να αναπληρώσει το κενό. Παράλληλα, ένιωσε ότι μόνο ο Μπόναμ του συμπαραστάθηκε. Το ποτήρι ξεχείλισε, όμως, όταν ο Πέιτζ δεν παραβρέθηκε στην κηδεία του παιδιού του.
Έτσι, ο Πλαντ έφυγε από το συγκρότημα το 1978, δεν το ανακοίνωσαν όμως ποτέ γιατί όλοι ήλπιζαν ότι θα τον έπειθαν να γυρίσει. Και έτσι έγινε χάρη στον Μπόναμ, ο οποίος φαίνεται να ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα δύο μέλη. “Ο Πλαντ δεν μπορούσε καν να είναι στο ίδιο δωμάτιο με τον Πέιτζ” σύμφωνα με τον Γουόλ. Η σχέση τους ήταν σε πλήρη αποδιοργάνωση και κρεμόταν από μία κλωστή, η οποία “κόπηκε” οριστικά με τον θάνατο του Μπόναμ.
Τα επόμενα χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες για να ενωθεί ξανά το συγκρότημα, ο Πλαντ όμως ήταν ανένδοτος. Λέγεται μάλιστα ότι “έσκισε” ένα συμβόλαιο 800 εκατομμυρίων, αρνούμενος να παίξει με τον Πέιτζ χωρίς τον Μπόναμ.
Σίγουρα, χωρίς τον ντράμερ τους τα πράγματα δεν θα ήταν ποτέ τα ίδια. Φαίνεται, όμως, ότι έτσι κι αλλιώς ο Ρόμπερτ Πλαντ δεν ήταν διατεθειμένος να συνεχίσει τον θρύλο των Led Zeppelin με τον Τζίμι Πέιτζ.
Πηγή: The Independent