Ποιες ήταν οι διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων;
Εσείς γνωρίζετε ποια ήταν η διατροφή που αγαπούσαν οι αρχαίοι Έλληνες;
Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα αποτελεί αναμφισβήτητα την βασική προϋπόθεση για την καλή φυσική ζωή του ανθρώπου. Κατά περιόδους και εποχές διαπιστώνουμε διαφορές στις διατροφικές συνήθειες τόσο ως προς τον αριθμό των γευμάτων όσο και ως προς την κατανάλωση συγκεκριμένων ειδών διατροφής.
Στην αρχαία Αθήνα η άγονη γη με την περιορισμένη παραγωγή, οι συχνοί πόλεμοι και η δυσκολία επικοινωνίας έκαναν τους Αθηναίους ολιγόφαγους σε αντίθεση με τους Βοιωτούς και τους Θεσσαλούς που κατοικούσαν σε ευφορότερα εδάφη και απολάμβαναν άφθονα αγαθά. Οι πλέον λιτοδίαιτοι όλων ήταν οι Σπαρτιάτες, το καλύτερο φαγητό των οποίων ήταν ο μέλας ζωμός, από κομμάτια χοιρινού κρέατος, αίμα, ξύδι και αλάτι.
Στην κλασική Αθήνα, το πρώτο γεύμα ήταν το ακράτισμα (ψωμί εμποτισμένο σε άκρατον οίνον) ή συνοδευόμενο από ελιές και σύκα, προς το μεσημέρι έτρωγαν λιτά το άριστον και το βράδυ πάντα υπήρχε πολυτελές γεύμα το δείπνον.