MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός: Οι “θησαυροί” του Αγίου Όρους ψηφιοποιούνται και διατίθενται στο κοινό

Ο Όμιλος ΟΤΕ πραγματοποιεί για λογαριασμό της ιεράς κοινότητας του Αγίου Όρους, ένα σπουδαίο έργο τεχνολογίας, φέρνοντας το ευρύ κοινό σε επαφή με τους θησαυρούς του, σε μια εποχή που η ανάγκη για ψηφιοποίηση του πολιτισμού μας κρίνεται απαραίτητη.

KEIMENO: Ευδοκία Βαζούκη | 11.12.2020

Τι είναι η «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός»;

Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο έργο, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια, έτσι ώστε σήμερα εμείς να έχουμε τη δυνατότητα πολύ εύκολα και γρήγορα με ένα «κλικ», μέσω του portal  www.mountathos.org, να ερχόμαστε σε επαφή με το πλούσιο, ιστορικό αρχείο και τα σπουδαία έργα τέχνης της Αθωνικής Πολιτείας.

Στα άδυτα του ιερού τόπου, μέσα από την οθόνη μας

Πιο συγκεκριμένα στη δικτυακή πύλη www.mountathos.org, κοινό και επιστήμονες μπορούν να βρουν σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, βουλγαρικά, ρωσικά, και σέρβικα), περισσότερες από 2 εκατ. ψηφιακές απεικονίσεις εγγράφων, βιβλίων, χειρογράφων, 27.000 απεικονίσεις κειμηλίων, τρισδιάστατες αποτυπώσεις μνημείων, εικονικές περιηγήσεις μονών, καθώς και εκπαιδευτικές εφαρμογές, ανακαλύπτοντας τον σπάνιο πολιτιστικό πλούτο των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, μέσα από την άνεση και ασφάλεια του σπιτιού τους!

Ψηφιοποίηση εγγράφου στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος

Πώς ο πολιτιστικός πλούτος περνά στην ψηφιακή εποχή

Για την υλοποίηση του σπουδαίου αυτού – για τον ψηφιακό μας πολιτισμό – έργου ο Όμιλος ΟΤΕ, προχώρησε σε ψηφιοποίηση αναρίθμητων αντικειμένων από όλους τους τομείς της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της ορθόδοξης χριστιανικής τέχνης: έγγραφα, χειρόγραφα, σπάνια βιβλία, γλυπτά, ψηφιδωτά, φορητές εικόνες, έργα μεταλλοτεχνίας και υφαντικής, θρησκευτικά σκεύη, άμφια, νομίσματα και αρχιτεκτονικά σχέδια, περισσότερες από 500 ώρες οπτικοακουστικού υλικού, καθώς και σχεδόν 25.000 σελίδες σύγχρονου, πρωτότυπου, αδημοσίευτου υλικού με ψυχοφελή χαρακτήρα.

Για την ψηφιοποίηση του υλικού ήταν απαραίτητος ο κατάλληλος εξοπλισμός πληροφορικής και λογισμικού, κάτι που επίσης ανέλαβε ο Όμιλος ΟΤΕ, ενώ την ίδια στιγμή προχώρησε και σε αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών του Αγίου Όρους, εγκαθιστώντας υπερσύγχρονα δίκτυα σταθερής και κινητής, COSMOTE Fiber και COSMOTE 4G.

Επιπλέον, υλοποίησε ένα Data Center (κεντρικό αποθετήριο) στις Καρυές και δημιούργησε κλειστό δίκτυο VPN απομακρυσμένης πρόσβασης για τη μεταφορά του μεγάλου όγκου του ψηφιοποιημένου υλικού και την εξ΄ αποστάσεως τεκμηρίωσή του από τους επιστήμονες.

Καθοριστική για το έργο, ήταν και η σπουδαία συμβολή διακεκριμένων επιστημόνων, (βυζαντινολόγων, θεολόγων, ιστορικών, συγγραφέων, αρχιτεκτόνων), που μαζί με τους ίδιους τους μοναχούς συνεργάστηκαν για την τεκμηρίωση του υλικού, ενώ ορίστηκαν και εκπρόσωποι των μονών, στους οποίους μεταφέρθηκε η απαραίτητη τεχνογνωσία.

Εγκόλπιο – σταυρός επιστήθιος με ζωγραφιστό σμάλτο

Ο σκοπός του έργου

Σκοπός του έργου που υλοποιήθηκε για λογαριασμό της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, ήταν από τη μία η διάσωση και η διαφύλαξη του πολιτιστικού και κειμηλιακού πλούτου της Αθωνικής Πολιτείας μέσω της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του ιστορικού αρχείου και των έργων τέχνης και από την άλλη η προβολή και η ευρεία διάθεσή τους στο κοινό σε ψηφιακή μορφή.

Ψηφιοποίηση χειρόγραφου κώδικα

«Σύζευξη παράδοσης και τεχνολογίας»

Ο κ. Κωνσταντίνος Πατσέας, Υπεύθυνος Σχεδιασμού και Συντονιστής του Έργου της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού, ανέφερε σχετικά: «Η Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός είναι μια προσπάθεια εξωστρέφειας και ανοίγματος της Ορθόδοξης Χριστιανικής παράδοσης στο σύγχρονο κόσμο, ένα πνευματικό αντίδωρο προς τη νέα γενιά, η οποία έχει νέους διαύλους και τρόπους επικοινωνίας μέσω του ψηφιακού κόσμου. Η Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός συμβάλει στον εκδημοκρατισμό της έρευνας και της εκπαίδευσης μέσω της λειτουργικής σύζευξης παράδοσης και τεχνολογίας. Ωστόσο, και από τεχνολογικής πλευράς είναι ένα έργο σταθμός για τα Ελληνικά δεδομένα καθότι οι τεχνολογίες που εφαρμόσθηκαν και η μεθοδολογία ανάπτυξης του έργου, θα υιοθετηθούν ως καλές πρακτικές για όλα τα αντίστοιχα έργα διάσωσης και ψηφιακής προβολής πολιτιστικών αγαθών.»

Η «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός» εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε.»

Ξύλινο εγκόλπιο Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας

«Η τεχνολογία σύμμαχός μας για έναν καλύτερο κόσμο»

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε: «Η πνευματική και ιστορική κληρονομιά του Αγίου Όρους είναι ανεκτίμητης αξίας. Είναι τιμή μας που συμβάλαμε στη διαφύλαξη και ανάδειξή της μέσα από τη δημιουργία της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού, ενός εμβληματικού έργου τεχνολογίας, που ανοίγει τις πόρτες του Αγίου Όρους στην παγκόσμια κοινότητα και βάζει την Αθωνική Πολιτεία στη νέα ψηφιακή εποχή και στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη. Με σύμμαχό μας την τεχνολογία, θα συνεχίσουμε να φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους».  

Όλες τις λεπτομέρειες γύρω από την υλοποίηση του έργου μπορεί κανείς να απολαύσει μέσα από μία ειδική σειρά ντοκιμαντέρ τριών ωριαίων επεισοδίων του COSMOTE HISTORY HD, με τίτλο «Άγιο Όρος – Ψηφιακή εποχή», σε παραγωγή COSMOTE TV.

Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο μέσω της on demand υπηρεσίας COSMOTE TV PLUS, αλλά και ελεύθερα, στο κανάλι της COSMOTE TV στο YouTube έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Περισσότερα από Keep Watching