Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ περνά την «Πύλη» της Βουλής
Το κτίριο που φιλοξενεί τη Βιβλιοθήκη και το Τυπογραφείο της Βουλής, το παλιό Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν, μετατρέπεται για έξι μήνες σε χώρο ανοιχτού διαλόγου και αναστοχασμού, ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη και τους δημοκρατικούς θεσμούς, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση.
Ούτε οι υπεύθυνοι του Οργανισμού ΝΕΟΝ ούτε τα στελέχη της Βουλής φαντάζονταν ότι η επίσημη πρώτη ανακοίνωση του προγράμματος που θα υλοποιήσει ο οργανισμός, σε συνεργασία με το ελληνικό Κοινοβούλιο, με την ευκαιρία της δισεκατονταετηρίδας της Ελληνικής Επανάστασης, θα πραγματοποιούνταν υπ’ αυτές τις συνθήκες: ελάχιστοι άνθρωποι, ουσιαστικά ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και η ακολουθία του, ο ιδρυτής του ΝΕΟΝ Δημήτρης Δασκαλόπουλος και η διευθύντριά του Ελίνα Κουντούρη με τους συνεργάτες τους, διασκορπισμένοι στην αίθουσα της Γερουσίας, χωρίς κανένα ζωντανό μάτι να τους παρακολουθεί, παρά μόνο τις κάμερες, και τους δημοσιογράφους να παρεμβαίνουν μέσω… ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
«Πύλη» μετάβασηςΟ σχεδιασμός της παρέμβασης, που ξεκίνησε σε εποχές ανέφελες, σύντομα βρέθηκε να περνά από την «πύλη» της πανδημίας –ή, μάλλον, κάτω από τα καυδιανά δίκρανα του Covid-19. Αυτό το «πέρασμα» προσέφερε την κεντρική ιδέα του προγράμματος, που συνδέει το σήμερα με το παρελθόν πριν από 200 χρόνια: τη μετάβαση. Μετάβαση των ανθρώπων από την αυτοκρατορία στο έθνος κράτος, μετατροπή τους από υπηκόους σε πολίτες…
Λίγους μήνες αργότερα, ένα άρθρο της ινδής συγγραφέως και ακτιβίστριας Αρουντάτι Ρόι προσέφερε και τον τίτλο για το πρόγραμμα: «Η πανδημία είναι μια πύλη», προς έναν διαφορετικό κόσμο, έγραφε τον Απρίλιο του 2020 στους «Financial Times».
«Η πανδημία αποτελεί μια πύλη μετάβασης από έναν κόσμο σε έναν άλλο», τόνισε με τη σειρά της η Ελίνα Κουντούρη, εκθέτοντας τη φιλοσοφία του προγράμματος, που θα παρουσιαστεί το διάστημα Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2021, σε επιμέλεια της ίδιας και της Madeleine Grynsztejn, διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγου.
Διεθνής έκθεσηΣτους χώρους του πρώην Καπνεργοστασίου, που καλύπτουν έκταση 19.000 τ.μ., μέρος των οποίων ανακαινίζεται εκ βάθρων με χρηματοδότηση, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, από τον ΝΕΟΝ, θα αναπτυχθεί η διεθνής έκθεση «Πύλη | Portals», στην οποία θα συμμετάσχουν 40 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό με έργα τους, κάποια εκ των οποίων αποτελούν νέες αναθέσεις. Ο προβληματισμός των καλλιτεχνών θα αναπτυχθεί πάνω σε τέσσερις θεματικούς άξονες: την κίνηση, το κοινό βίωμα, τη σύνδεση και το σπίτι.
«Θέλουμε να αναστοχαστούμε χωρίς να αναπαράγουμε το εθνικό αφήγημα», σημείωσε η διευθύντρια του ΝΕΟΝ και συμπλήρωσε: «Η έκθεση κοιτά τα γεγονότα του παρελθόντος με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Θέλει να αναδείξει τη στιγμή τη μετάβασης, επιβεβαιώνοντας την πίστη σε αξίες όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα»Αναφερόμενη στο άρθρο της Αρουντάτι Ρόι («Μέσα σ’ αυτή τη φοβερή απελπισία, [η πανδημία] μας προσφέρει την ευκαιρία να ξανασκεφτούμε την τρομακτική μηχανή που κατασκευάσαμε για τον εαυτό μας. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο από μια επιστροφή στην κανονικότητα»), η Ελίνα Κουντούρη σημείωσε πως «οι πολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας απαιτούν τη δράση μας. Πριν από 200 χρόνια, οι άνθρωποι επανασχεδίασαν το μέλλον τους. Σήμερα οφείλουμε να επανεκτιμήσουμε τη σημασία της ελευθερίας και να φανταστούμε την αναγέννηση μέσα από την ανατροπή όσων θεωρούσαμε δεδομένα».
Mπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση εδώ
Ο χώρος αυτός, κατά το διάστημα Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2021, θα φιλοξενήσει την έκθεση σύγχρονης τέχνης “Πύλη / Portals”, σε διοργάνωση του ΝΕΟΝ και επιμέλεια της Ελίνας Κουντούρη, Διευθύντριας ΝΕΟΝ, και της Madeleine Grynsztejn, Pritzker Director, Museum of Contemporary Art Chicago.