MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
25
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
XMAS

Χριστουγεννιάτικα έθιμα απ’ όλο τον κόσμο

Μπορεί φέτος – εξαιτίας της πανδημίας – χριστουγεννιάτικα έθιμα, όπως μαζικοί εορτασμοί και κατ΄οίκον επισκέψεις να μοιάζουν απαγορευτικά, ωστόσο εμείς πραγματοποιούμε ένα «ταξίδι» στον χρόνο και στον κόσμο, όταν και ο πλανήτης έδειχνε το πιο χαρούμενο-γιορτινό του πρόσωπο.

Αριστούλα Ζαχαρίου

Σουηδία

Στη Σουηδία η έναρξη των χριστουγεννιάτικων εορτασμών τοποθετείται ανήμερα της Αγίας Λουκίας, στις 13 Δεκεμβρίου. Την ημέρα εκείνη, η οποία συμπίπτει με την παγανιστική εορτή του χειμερινού ηλιοστάσιου (σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο) ή αλλιώς τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, νεαρά κορίτσια ντυμένα με λευκά φορέματα, κόκκινη ζώνη και ένα στεφάνι με στερεωμένα κεριά στο κεφάλι, παρελαύνουν «φωτίζοντας» το δρόμο μέσα από το βαθύ σκοτάδι του χειμώνα.

Η Παραμονή των Χριστουγέννων

Η παραμονή των Χριστουγέννων, αποτελεί τη σημαντικότερη μέρα των χριστουγεννιάτικων εορτασμών για τους Σουηδούς. Με το εορταστικό γεύμα, «Julbord» να περιλαμβάνει εδέσματα, όπως κρύο ψάρι, διάφορα είδη κρεατικών, αλλαντικά, λάχανο και παραδοσιακό ρυζόγαλο («risgrygnot»). Μετά το γεύμα, την οικογένεια «επισκέπτεται» ο «Jultomten», ένας χριστουγεννιάτικος καλικάντζαρος, παρόμοιος σε εμφάνιση με τον Άγιο Βασίλη, ο οποίος, σύμφωνα με τον μύθο ζει στα δάση ή στις φάρμες, ενσαρκώνει τα πνεύματα των προγόνων της οικογένειας και τους παραδίδει, «αυτοπροσώπως», τα δώρα τους, χτυπώντας την πόρτα. Τον ρόλο καλείται κάθε χρόνο να παίξει μυστικά κάποιο από τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας.

«Julbocken»

Ένα ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο σύμβολο για τους Σουηδούς αποτελεί το «julbocken», σε ελεύθερη μετάφραση μια «χριστουγεννιάτικη κατσίκα», φτιαγμένη από άχυρα. Με καταβολές από τη λατρεία των σκανδιναβικών θεοτήτων, η «χριστουγεννιάτικη αυτή κατσίκα» χρησιμοποιείται πλέον ως στολίδι και θεωρείται ότι προστατεύει το σπίτι. Στην πόλη Gavle, μάλιστα, κάθε χρόνο από το 1966, κατασκευάζεται ένα τέτοιο σύμβολο, ύψους περίπου 13 μέτρων, το οποίο προορίζεται να καεί σε δημόσια τελετή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Το τέλος των εορτών τοποθετείται χρονικά στις 13 Ιανουαρίου, την ημέρα του Αγίου Κνούτου, όποτε και οι Σουηδοί ξεστολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Φιλιππίνες

Στις Φιλιππίνες ο Χριστιανισμός αποτελεί το κυρίαρχο δόγμα, με το 80,58% του πληθυσμού να δηλώνουν καθολικοί. Τα Χριστούγεννα στη χώρα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες γιορτές και σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χριστιανικές χώρες οι εορτασμοί ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο, όταν παραδοσιακοί στολισμοί και χριστουγεννιάτικα τραγούδια αρχίσουν να κατακλύζουν τον δημόσιο χώρο και ολοκληρώνονται γύρω στις 9 Ιανουαρίου, στη γιορτή των Θεοφανίων ή όπως την αποκαλούν «Ημέρα των τριών Βασιλιάδων» («Día de los Tres Reyes»). Τα έθιμα της χώρας αποτελούν μια μείξη τοπικών παραδόσεων και δυτικών επιρροών, αποτέλεσμα της ισπανικής και αργότερα αμερικάνικης αποικιοκρατίας.

Χριστουγεννιάτικα Έθιμα

Επισήμως, η έναρξη των χριστουγεννιάτικών εορτασμών τοποθετείται στις 16 Δεκεμβρίου, με την πρώτη από τις 9 μεταμεσονύκτιες λειτουργίες («Misa de Gallo»/«Simbang Gabi»). Την παραμονή των Χριστουγέννων, στις 24 Δεκεμβρίου, οι Φιλιππινέζοι πηγαίνουν στην εκκλησία να ακούσουν την τελευταία από αυτές και στη συνέχεια συγγενείς και φίλοι μαζεύονται στα σπίτια για μια μεγάλη μεταμεσονύκτια γιορτή, την οποία ονομάζουν «Noche Buena» και στην οποία σερβίρονται παραδοσιακά εδέσματα, όπως το ψητό χοιρινό ολόκληρο («Lechón»), και διάφορα κέικ ρυζιού («Bibingka», «Puto Bumbong»). Την επόμενη μέρα, ανήμερα, επισκέπτονται μέλη της ευρύτερης οικογένειας για να αποδώσουν τα σέβη τους στους ηλικιωμένους συγγενείς ή να ζητήσουν την ευλογία τους, σε μια τιμητική χειρονομία, η οποία ονομάζεται «Pagmamano».

«Φεστιβάλ Γιγαντιαίων Φαναριών»

Τα πολύχρωμα, φωτιζόμενα φανάρια σε σχήμα αστεριού, «Paról», τα οποία συμβολίζουν το αστέρι της Βηθλεέμ, αποτελούν την πιο διαδεδομένη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στη χώρα και φτιάχνονται κυρίως από χαρτόνι και μπαμπού. Μάλιστα, στην πόλη San Fernando, κάθε χρόνο διεξάγεται το «Φεστιβάλ Γιγαντιαίων Φαναριών», το οποίο διαρκεί από το τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου και κατά τη διάρκεια του οποίου, στις 16 Δεκεμβρίου, διεξάγεται διαγωνισμός για το πιο εντυπωσιακό γιγαντιαίο φανάρι. Το ετήσιο αυτό φεστιβάλ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες τουρίστες και δίνοντας στην πόλη το προσωνύμιο «Χριστουγεννιάτικη Πρωτεύουσα των Φιλιππίνων».

Περισσότερα από Επίκαιρα