Σε μια χρονιά δύσκολη, γεμάτη αβεβαιότητα, όπως ήταν το 2020, είδαμε πολλές φορές καθημερινούς ανθρώπους να κάνουν τη διαφορά, είτε προσφέροντας βοήθεια στους συνανθρώπους τους εν μέσω πανδημίας, είτε μαχόμενοι κατά της κοινωνικής αδικίας και του συστημικού ρατσισμού.
Ήταν πολλές οι πράξεις συμπόνιας, γενναιότητας και δικαιοσύνης, «φωτίζοντας» με ελπίδα μία από τις πιο δύσκολες χρονιές της εποχής μας. Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις πιο συγκινητικές στιγμές του 2020, που δύσκολα θα ξεχάσουμε…
1. Χειροκροτώντας τους μαχητές της πρώτης γραμμήςΠριν από την έξαρση του Covid-19, η αλλαγή βάρδιας στα νοσοκομεία δεν απασχολούσε πολύ κόσμο. Γιατροί και νοσοκόμοι πήγαιναν απλά στα σπίτια τους, χωρίς επαίνους. Άφηναν πίσω τους μια κουραστική μέρα πολύτιμης εργασίας, χωρίς αυτό να μας ενδιαφέρει άμεσα.
Στη διάρκεια της πανδημίας όμως, άνθρωποι από όλο τον κόσμο σημάδεψαν την καθημερινή αλλαγή βάρδιας με επευφημίες και χειροκροτήματα! Ήταν ο τρόπος τους να ευχαριστήσουν τους ήρωες της πρώτης γραμμής. Τους ήρωες αυτούς που περνούν τις μέρες τους φροντίζοντας τους ασθενείς που νοσούν από κορονοϊό, που βοηθούν οικογένειες να πουν το τελευταίο αντίο στους δικούς τους ανθρώπους…
Μόλις 6 χρονών, ο κόσμος της Gianna Floyd γκρεμίστηκε με τον θάνατο του πατέρα της. Ένας θάνατος που κλόνισε τον δικό της κόσμο και… ξύπνησε τον δικό μας. Για σχεδόν 8 λεπτά, με χειροπέδες στο έδαφος και ένα γόνατο στον λαιμό του, ο πατέρας της, George Floyd, παρακαλούσε για τη ζωή του.
Αφότου η Gianna και η μητέρα της μίλησαν συγκινημένες για τον αδικοχαμένο Floyd, ο οικογενειακός τους φίλος και πρώην παίκτης του NBA Stephen Jackson παρηγόρησε την Gianna. Καθισμένη στους ώμους του, μοιράστηκε την ελπίδα της με όλους μας λέγοντας: «Ο μπαμπάς άλλαξε τον κόσμο».
3. Παραγωγή προστατευτικού εξοπλισμού 24/7Το κάλεσμα για παραγωγή ειδικού εξοπλισμού, όπως μάσκες, γάντια, ασπίδες προσώπου και προστατευτικές στολές ήταν επιτακτικής ανάγκης φέτος. Προκειμένου λοιπόν να προστατεύσουν τους μαχητές της πρώτης γραμμής, στην εταιρία πετροχημικών Braskem στην Αμερική, οι εργαζόμενοι έθεσαν τους εαυτούς τους σε καραντίνα μέσα στα εργοστάσια παραγωγής για σχεδόν έναν μήνα.
Έτρωγαν, κοιμούνταν και δούλευαν μαζί, καθώς παρήγαγαν 40 εκατομμύρια κιλά απαραίτητου υλικού για προστατευτικό εξοπλισμό. Το ηθικό τους στήριγμα παρέμεναν η οικογένεια και οι φίλοι τους, που οργάνωσαν μέχρι και παρέλαση προς τιμήν τους.
28 ημέρες αργότερα, οι εργαζόμενοι βγήκαν όλοι μαζί έξω, έχοντας παράγει περισσότερες από 1.5 εκατομμύριο μάσκες.
4. Η ανθρωπιά κερδίζει…Τον Ιούνιο του 2020, μια ομάδα του κινήματος «Black Lives Matter» στο Λονδίνο ξεκίνησε να βεβυλώνει και να αποκαθηλώνει αγάλματα δουλεμπόρων και άλλων προσωπικοτήτων, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ρατσιστική αντιμετώπιση των μαύρων. Την ίδια στιγμή, μια ομάδα λευκών διαδηλωτών ήταν εκεί, έτοιμη να υπερασπιστεί τα αγάλματα.
Ο Bryn Male, ένας λευκός πρώην αστυνομικός, βρισκόταν ανάμεσα στο ξεσηκωμένο πλήθος όταν άρχισε να ξυλοκοπείται. Ο διαδηλωτής του κινήματος Patrick Hutchinson είδε τον κίνδυνο που διέτρεχε και έσπευσε να τον βοηθήσει. Σήκωσε τον τραυματισμένο άντρα και τον απομάκρυνε από το πλήθος.
Η στιγμή φυσικά απαθανατίστηκε και έγινε viral, προκαλώντας τη συγκίνηση του κόσμου παγκοσμίως. Ο Hutchinson, ένας πατέρας και παππούς, ελπίζει με τη φωτογραφία του να θυμίσει πως η ευθύνη να κάνουμε το σωστό βρίσκεται μέσα μας.
5. Η δύναμη της μουσικής ενώνειΣτις αρχές της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι αναζητούσαν τρόπους να μειώσουν την απόσταση μεταξύ τους. Τότε ήταν που φωνές από όλο τον κόσμο άρχισαν να ενθαρρύνουν η μία την άλλη. Οι φωνές αυτές άρχισαν να μεταδίδουν την ελπίδα για τη ζωή, γεμίζοντας τα μπαλκόνια των ανθρώπων που βρίσκονταν σε καραντίνα με…μουσική.
Στη Φλορεντία οι πολίτες τραγουδούσαν τον Εθνικό Ύμνο. Στη Γερμανία, πολύς κόσμος βγήκε στις ταράτσες να τραγουδήσει το «Bella Ciao», προς συμπαράσταση στις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές που πέρασαν οι Ιταλοί στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Στο Σικάγο, έπνιξαν τη λύπη τους τραγουδώντας το «Livin’ on a Prayer». Ο θρυλικός καλλιτέχνης του Broadway, Brian Stokes Mitchell βρήκε επίσης κοινό, καθώς τραγουδούσε το «Impossible Dream» από το μπαλκόνι του.
6. Παγκόσμια κραυγή για δικαιοσύνηΦέτος το καλοκαίρι, μετά τους θανάτους του George Floyd, της Breonna Taylor, και του Ahmaud Arbery, άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας δικαιοσύνη και εξέφρασαν την αγανάκτησή τους απέναντι στον συστημικό ρατσισμό.
Εκατομμύρια διαδηλωτές ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ και εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο, ρισκάροντας τις ζωές τους στα μέσα της πανδημίας για να ζητήσουν δικαιοσύνη και ισότητα, επαναφέροντας στο προσκήνιο το κίνημα «Black Lives Matter» και στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα δικαιοσύνης, ενότητας και ισότητας για όλους.
Το κατεξοχήν φασιστικό και νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκε από την ελληνική δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση στις 7 Οκτωβρίου του 2020. Η απόφαση αυτή προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και πολλοί μίλησαν για μία ιστορική στιγμή στην Ευρώπη, που είχε να δει ανάλογη καταδίκη φασιστών από τη δίκη της Νυρεμβέργης.
Πρωταγωνίστρια της υπόθεσης αναδείχτηκε η μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, ενός ακόμα θύματος της φασιστικής λαίλαπας. Με συναγωνιστές της χιλιάδες Έλληνες το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, που ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας αναμένοντας μαζί της την ιστορική απόφαση εν μέσω πανδημίας, η Μάγδα Φύσσα βγήκε από το εφετείο φωνάζοντας «Τα κατάφερες γιε μου».
Στη συνέχεια, απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους έξω από το εφετείο δηλώνοντας: «Δικαιώθηκα, έχασα ένα παιδί αλλά έχω κερδίσει όλα τα παιδιά του κόσμου.»
Πηγή: CNN