5+1 κορυφαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2020
Παρά την πανδημία, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να συνεχίσουν το έργο τους και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, φέρνοντας στο φως πολλές σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις, όπως το μυστήριο του Στόουνχετζ.
Παρά την περίεργη κατάσταση φέτος λόγω της πανδημίας, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να συνεχίσουν το έργο τους και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, αφού έφεραν στο φως πολλές σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις μέσα στο 2020.
Από τεράστια λείψανα μαμούθ, μέχρι και μία ολόκληρη χαμένη πόλη των Μάγια, ακολουθεί μια λίστα με τις 6 πιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις αυτού του έτους.
Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο έκαναν μια τεράστια ανακάλυψη τον Νοέμβριο στη Νεκρόπολη της Σακκάρα. Ξέθαψαν περίπου 100 έγχρωμα αιγυπτιακά φέρετρα και 40 πολύτιμα γλυπτά στον αρχαιολογικό χώρο κοντά στο Κάιρο. Μερικές μάλιστα από τις σαρκοφάγους περιείχαν μούμιες.
Τα ευρήματα είχαν σφραγιστεί και θαφτεί για περίπου 2,500 χρόνια, ενώ παρουσιάστηκαν σε μία πρόχειρη έκθεση κοντά στην πυραμίδα της Σακκάρα. Τα τέχνεργα πλέον βρίσκονται εν κινήσει προς μόνιμους εκθεσιακούς χώρους.
Ένα σημαντικό ερώτημα σχετικά με το Στόουνχεντζ επιτέλους απαντήθηκε, αφού επιστήμονες εντόπισαν την καταγωγή των τεράστιων βράχων του μνημείου. Η σύγχρονη γεωχημική μελέτη ανίχνευσε τους ογκώδεις λίθους
από ψαμμίτη σε μια τοποθεσία στο Wiltshire. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους λίθους προέρχονται από το West Woods, 25 χιλιόμετρα μακριά από το Στόουνχετζ.
Αντίθετα, οι μικρότεροι βράχοι θεωρούν πως προέρχονται από το Preseli Hills στην Ουαλία – περίπου 290 χιλιόμετρα απόσταση.
Τα τεράστια λείψανα που εντοπίστηκαν θεωρείται πως αποτελούνται από τουλάχιστον 60 σκελετούς μαμούθ. Το ανατριχιαστικό εύρημα εντοπίστηκε στη Ρωσία σε έναν τεράστιο κύκλο με περίπου 12,5 μέτρα διάμετρο. Οι ειδικοί θεωρούν πως χτίστηκε πριν από 25,000 χρόνια από ομάδα κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. Ίσως να ήταν ένα καταφύγιο για τους ανθρώπους της προϊστορικής εποχής από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Μεγάλα εξαφανισμένα ζώα σε προϊστορικές τοιχογραφίεςΔεκάδες χιλιάδες τοιχογραφίες από την εποχή των παγετώνων ανακαλύφθηκαν σε δάσος του Αμαζονίου στην Κολομβία. Οι ζωγραφιές καλύπτουν μια τεράστια έκταση ενός γκρεμού (13 χιλιομέτρων) και θεωρείται πως παρουσιάζουν πολλά τεράστια ζώα, εκ των οποίων αρκετά έχουν πλέον εξαφανιστεί. Στα ζώα αυτά περιλαμβάνονται βραδύποδες, άλογα της εποχής των παγετώνων, ακανθόχοιροι, ο εξαφανισμένος συγγενής του ελέφαντα «μαστόδοντας», αλιγάτορες, παλαιολάμα (εξαφανισμένος συγγενής των καμηλοειδών) και άλλα.
Εκτιμάται πως οι εικόνες σχεδιάστηκαν από τους πρώτους ανθρώπους που έφτασαν στον Αμαζόνιο περίπου 12 χιλιάδες χρόνια πριν και βρέθηκαν στην περιοχή Serranía La Lindosa. Πλέον αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα βράχων στον κόσμο, καθώς δίνει μια σημαντική εικόνα για τον χαμένο πολιτισμό.
Η χαμένη πρωτεύουσα των ΜάγιαΕρευνητές από τα Πανεπιστήμια Brown και Brandeis ισχυρίζονται πως βρήκαν τα ερείπια μιας χαμένης πόλης των Μάγια. Θεωρείται πως η αρχαιολογική τοποθεσία, που πλέον αποτελεί μεξικάνικο αγρόκτημα βοοειδών, κάποτε ταυτιζόταν με την πρωτεύουσα του Βασιλείου Sak Tz’i’, μεταξύ του 750 π.Χ.-900 μ.Χ.
Το μεγαλύτερο και αρχαιότερο μνημείο των ΜάγιαΣυνεχίζοντας με τους Μάγια, αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα βρήκαν ένα τεράστιο υπόγειο μνημείο του χαμένου πολιτισμού. Το μνημείο ανακαλύφθηκε στο Ταμπάσκο του Μεξικού, και έχει μήκος 1,400 μέτρα. Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις μνημείων Μάγια που βρέθηκαν ποτέ.
Με πληροφορίες από την The Sun