Από την ημέρα που έκανε πρεμιέρα στο Netflix, λιγότερο από ένα μήνα πριν, κανείς δεν έχει σταματήσει να μιλά για το “Λουπέν”, την γαλλική σειρά που έχει γίνει η νέα “εμμονή” των συνδρομητών της πλατφόρμας.
Όπως μπορεί να έχετε καταλάβει από τον τίτλο, πρόκειται για μία σειρά εμπνευσμένη από τον αγαπητό Γάλλο απατεώνα Αρσέν Λουπέν, που δημιούργησε ο συγγραφέας Μορίς Λεμπλανκ το 1905. Την σειρά υπογράφουν ο Γάλλος François Uzan και ο Βρετανός George Kay, που στο παρελθόν μας έχει χαρίσει μερικά αριστουργηματικά επεισόδια για τη σειρά του BBC “Killing Eve”, καθώς και το “Criminal” του Netflix με τον Κιτ Χάρινγκτον.
Με μόλις 5 επεισόδια, το πρώτο μέρος του “Λουπέν” είναι ό,τι πρέπει για binge-watching, δηλαδή για παρακολούθηση χωρίς σταματημό, ενώ σίγουρα βοηθάει το γεγονός ότι οι περιπέτειες του Λουπέν είναι τόσο συναρπαστικές, που το “pause” δεν αποτελεί επιλογή.
Δεν είναι τυχαίο πως (με ελάχιστη διαφήμιση) το “Λουπέν” είναι η πρώτη γαλλική σειρά που έχει ποτέ κατακτήσει το Top 10 του αμερικανικού Netflix, ενώ στην Ελλάδα βρισκόταν επί εβδομάδες στην κορυφή της λίστας. Μάλιστα, η streaming πλατφόρμα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το “Λουπέν” έσπασε το ρεκόρ του “Bridgerton” και του “Queen’s Gambit” με την υψηλότερη τηλεθέαση διεθνώς από 70 εκατομμύρια συνδρομητές στον πρώτο μήνα του.
Εμείς παρακολουθήσαμε το “Λουπέν” και σίγουρα καταλάβαμε γιατί θεωρείται η “νέα σειρά της καραντίνας”. Σας παραθέτουμε λοιπόν πέντε λόγους που όλοι βλέπουν την γαλλική σειρά μυστηρίου.
Αν ο πρωταγωνιστής του Λουπέν, Ασάν Ντιόπ, σας φαίνεται γνώριμος είναι γιατί πρόκειται για έναν ηθοποιό που το ελληνικό κοινό (και όχι μόνο) έχει αγαπήσει πολύ. Οι περισσότεροι των γνωρίσαμε το 2011 στην ταινία “Οι Άθικτοι” (The Intouchables), όπου υποδυόταν τον βοηθό ενός δισεκατομμυριούχου, που είχε καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι. Για την ερμηνεία του κέρδισε βραβείο Σεζάρ και από τότε η καριέρα του έχει ανοδική πορεία, με κάποιες συμμετοχές σε χολυγουντιανές ταινίες, όπως το “Jurassic World”.
Όσο δελεαστικό και αν είναι το Χόλιγουντ, όμως, το “Λουπέν” είναι η σειρά που του έδωσε την ευκαιρία στον Ομάρ Σι να αναδείξει το ταλέντο του, τόσο σε κωμικές όσο και σε δραματικές σκηνές. Ο Σι πραγματικά ξεχωρίζει ως Λουπέν ή αλλιώς Ασάν, που έμεινε ορφανός όταν ο μετανάστης πατέρας του κατηγορήθηκε για κλοπή από το αφεντικό του και φυλακίστηκε.
#2 Είναι ίσως η καλύτερη σύγχρονη μεταφορά της ιστορίας του Αρσέν Λουπέν115 χρόνια από την δημιουργία του πιο διάσημου απατεώνα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, και μετά από πολλές επιτυχημένες και αποτυχημένες προσπάθειες να μεταφερθεί η ιστορία του στην μικρή και τη μεγάλη οθόνη, το “Λουπέν” του Netflix ήρθε για να δείξει πώς γίνεται μία σωστή μεταφορά ενός “κλασικού” έργου στην σύγχρονη εποχή. Ο σύγχρονος “Λουπέν” δεν ζει με τους περιορισμούς ενός απατεώνα του 20ου αιώνα, αλλά εξελίσσεται και οργανώνει μία φιλόδοξη ληστεία στο Λούβρο. Φυσικά, δεν σταματά να εμπνέεται από τον Αρσέν Λουπέν, δανειζόμενος μερικά από τα πιο διαχρονικά του κόλπα.
Μάλιστα, η επιτυχία του εγχειρήματος αυτού σίγουρα δεν είναι τυχαία, αφού ο ίδιος ο Ομάρ Σι είχε εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία του να ενσαρκώσει έναν σύγχρονο Λουπέν, κάτι που φυσικά και έγινε μόλις καθιερώθηκε σαν ηθοποιός. “Αν ήμουν Βρετανός θα επέλεγα τον Τζέιμς Μποντ, αφού όμως είμαι Γάλλος ήθελα τον Λουπέν” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
#3 Πρόκειται για μία ιστορία εκδίκησης, αλλά και δικαίωσηςΤο “Λουπέν” πολλές φορές θυμίζει τον “Ρομπέν των Δασών”, αφού βλέπουμε τον Ασάν να “εξαπατά” μόνο μέλη της “καλής κοινωνίας”, ενώ δεν διστάζει να χαρίσει τα “λάφυρα” του σε κάποιον που έχει ανάγκη, χωρίς να ζητήσει αντάλλαγμα. Παράλληλα, όσο προχωράει η ιστορία, ανακαλύπτουμε ότι η μεγαλύτερη ληστεία της ζωής του δεν γίνεται με στόχο τα χρήματα, αλλά την εκδίκηση και κυρίως τη δικαίωση για μία πλεκτάνη που στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου που ήθελε μια καλύτερη ζωή για την οικογένειά του.
Ως ορφανό μοναχοπαίδι, ο Ασάν κρατά σαν φυλακτό τις συμβουλές, αλλά και το βιβλίο του Μορίς Λεμπλάνκ που του είχε χαρίσει ο πατέρας του, που ήταν και η μοναδική οικογένεια που γνώρισε. Έτσι, για να επιβιώσει ως ένας μαύρος άντρας στη Γαλλία πρέπει να χρησιμοποιήσει το μυαλό του και φυσικά να εκμεταλλευτεί προς όφελος του όλα τα μειονεκτήματα του να είσαι μαύρος στην χώρα εκείνη. Ανάλογα με την περίσταση ξέρει πότε να γίνεται “αόρατος” και πότε να επιβάλλει την παρουσία του μέσω της γοητείας του, ενώ στις ληστείες του δεν ξεχνά πώς φέρθηκαν οι αριστοκράτες εργοδότες του πατέρα του σε όποιον δεν μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Μάλλον ο μεγαλύτερος λόγος που ο Ασάν Ντιόπ ή Λουπέν μας έχει καθηλώσει στις οθόνες μας είναι γιατί μας κάνει να αγωνιούμε κάθε φορα που πρέπει να ξεφύγει από κάποια (φαινομενικά) απίθανη κατάσταση. Ακόμα και όταν σκεφτόμαστε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρει, ακόμα κι όταν νομίζουμε ότι όλα έχουν χαθεί, ο Ασάν χρησιμοποιεί όλα όσα έχει μάθει από τον Αρσέν Λουπέν και βρίσκει την πιο συναρπαστική λύση.