MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Πού βρίσκονται οι μαγευτικές τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν οι πιο διάσημες ταινίες του Χόλιγουντ;

Έχετε αναρωτηθεί πού γυρίστηκαν μερικές από τις διασημότερες ταινίες του Χόλιγουντ; Από την «Παραλία» έως τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», συλλέξαμε τις πιο ξεχωριστές τοποθεσίες γυρισμάτων διάσημων ταινιών.

author-image Ευθυμία Πουλάδη

Εάν ο στόχος της ταινίας είναι να δημιουργήσει εικόνες που μένουν ανεξίτηλες μια ζωή, μια εκπληκτική τοποθεσία γυρισμάτων είναι ένας καλός τρόπος για να το πετύχει.

Ορισμένα μέρη του πλανήτη έχουν αποθανατιστεί σε μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες όλων των εποχών, με αποτέλεσμα να είναι ταυτισμένα με αυτές. Ένα παράδειγμα; Τα Βόρεια Νησιά της Νέας Ζηλανδίας, όπου ζούσαν ειρηνικά τα Χόμπιτ στην «Τριλογία» του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Κάθε μία από τις ακόλουθες τοποθεσίες χρησίμευσε ως σκηνικό για μερικές από τις πιο διάσημες σκηνές και ατάκες του Χόλιγουντ. 

Εμείς συντάξαμε μια λίστα με 20 εμβληματικές τοποθεσίες γυρισμάτων, που θέλει κάθε σινεφίλ να επισκεφτεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Το Χόλιγουντ μπορεί να έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο Λος Άντζελες, αλλά η εμβέλειά του είναι σίγουρα παγκόσμια.

1. Matamata, Νέα Ζηλανδία (Τριλογία: Άρχοντας των Δαχτυλιδιών)

Τα Χόμπιτ ζούσαν ειρηνικά στο χωριό Σάιρ της Μέσης Γης, σύμφωνα με την Τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του Πίτερ Τζάκσον, βασισμένη στα βιβλία του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Τοποθετημένο κοντά στα βουνά Kaimai στα Βόρεια Νησιά της Νέας Ζηλανδίας, το αγροτικό χωριό Matamata – με τα πλέον εμβληματικά σπίτια και τα εκπληκτικά λιβάδια – είδε μια αύξηση κατά 50% των τουριστών από την κυκλοφορία των ταινιών. Μόνο το 2016, η περιοχή είχε 3,4 εκατομμύρια επισκέπτες.

2. Εθνικό Πάρκο DuPont, Βόρεια Καρολίνα (Ο Τελευταίος των Μοϊκανών, Τριλογία: Αγώνες Πείνας)

Το δάσος DuPont εκτείνεται σε πάνω από 80 μίλια και αποτελεί μια μαγική τοποθεσία για ποδηλάτες και πεζοπόρους. Το Χόλιγουντ στράφηκε στο καταπράσινο περιβάλλον του για πολλά έργα, όπως ο «Τελευταίος των Μοϊκανών» του 1992 και κυρίως η τριλογία «Αγώνες Πείνας», η οποία μετέτρεψε το δάσος σε ένα λαβύρινθο θανατηφόρων παγίδων.

3. Σαν Μιγκέλ, Μεξικό (Τριλογία: Για μια χούφτα δολάρια)

Η κλασική τριλογία του Σέρτζιο Λεόνε γέννησε ένα ολόκληρο κινηματογραφικό είδος, παίρνοντας το αμερικανικό γουέστερν και δίνοντάς του μια ευρωπαϊκή αίσθηση. Για τις ταινίες: «Για μια χούφτα δολάρια», «Μονομαχία στο Ελ Πάσο» και «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος», μετέτρεψε την έρημο Tabernas της Ισπανίας στον χώρο της πιο διάσημης μονομαχίας του κινηματογράφου.

4. Ανάκτορο Λεοπολντσκρόν, Σάλτζμπουργκ, Αυστρία (Η Μελωδία της Μουσικής)

Στη γενέτειρα πόλη του Μότσαρτ γυρίστηκε το διάσημο μιούζικαλ με την Τζούλι Άντριους να τραγουδά στους καταπράσινους λόφους της και να παίζει με τα παιδιά Βον Τραπ στο οικογενειακό τους κτήμα.

5. Αστεροσκοπείο Γκρίφιθ, Λος Άντζελες, Καλιφόρνια (Επαναστάτης χωρίς Αιτία, La la Land, Transformers)

Το πιο διάσημο πλανητάριο της Αμερικής, όπου πραγματοποιήθηκε ο θανατηφόρος αγώνας με μαχαίρια του Τζέιμς Ντιν στον «Επαναστάτη χωρίς Αιτία», καθώς και η ρομαντική σκηνή χορού μεταξύ Έμα Στόουν και Ράιαν Γκόσλινγκ στο οσκαρικό μιούζικαλ «La La Land».

6. Φυλακές του Μάνσφιλντ, Οχάιο (Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ)

Εδώ γυρίστηκε μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, το «Shawshank Redemption», με τον Τιμ Ρόμπινς και τον Μόργκαν Φρίμαν. Η ταινία λαμβάνει χώρα κυρίως στους αρχιτεκτονικά διαφορετικούς τοίχους αυτού του κτηρίου – το σημερινό μουσείο ασκεί επιρροή από τη βικτοριανή γοτθική εποχή και τη βασίλισσα Άννα, και αποτελεί ένα πολυαναφερόμενο παράδειγμα της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής.

7. Παραλία Curracloe, Γουέξφορντ, Ιρλανδία (Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν)

Η σχεδόν 50χρονη καριέρα του Στίβεν Σπίλμπεργκ μας έδωσε αξέχαστες στιγμές και για πολλούς, η εναρκτήρια σκηνή της «Διάσωσης του Στρατιώτη Ράιαν» του 1998 ανεβαίνει εύκολα στην κορυφή. Η σκηνή μετατρέπει τη γραφική παραλία σε μια ανεμοδαρμένη ακτή της Νορμανδίας, το 1944, καταγράφοντας τέλεια το χάος του πολέμου.

8. Οικία Timberline, Όρος Hood, Βόρειο Όρεγκον (Η Λάμψη)

Μια από τις πιο τρομαχτικές ιστορίες εκτυλίχτηκε στο ξενοδοχείο «Overlook», με σκηνοθέτη τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ και πρωταγωνιστές τον μανιακό συγγραφέα Τζακ Νίκολσον και την Σέλι Ντουβάλ.

9. Γέφυρα Μανχάταν, Νέα Υόρκη (Μανχάταν)

Εμβληματική ρομαντική σκηνή σε μια από τις καλύτερες ταινίες του Γούντι Άλεν, γυρισμένη μπροστά από την γέφυρα Queensboro στο ασπρόμαυρο «Μανχάταν».

10. Πολυκατάστημα Kaufhaus Görlitz, Γκέρλιτς, Γερμανία (Ξενοδοχείο Grand Budapest)

Για τα γυρίσματα της όγδοης ταινίας του, ο συγγραφέας-σκηνοθέτης Γουές Άντερσον επέλεξε το πολυκατάστημα Görlitz, ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα πολυκαταστήματα σε στυλ Art Nouveau του 20ού αιώνα. Το πολυκατάστημα διαθέτει ρούχα, έπιπλα, ακόμη και καραμέλες, καθιστώντας το, κατάλληλο σκηνικό για την πολύχρωμη σκηνοθετική οπτική του Άντερσον.

11. Ανάκτορο των Βερσαλλιών, Γαλλία (Μαρία Αντουανέτα)

Στην Σοφία Κόπολα δόθηκε τεράστια πρόσβαση στα φημισμένα γαλλικά εδάφη, όπου γυρίστηκε η ταινία «Μαρία Αντουανέτα» του 2006, δίνοντας στην στυλιζαρισμένη κινηματογραφική της ματιά, μεγάλη δόση αυθεντικότητας. Το Παλάτι των Βερσαλλιών εκτείνεται σε πάνω από τρία τετραγωνικά μίλια και η ταινία της καταγράφει το εκπληκτικό πεδίο του κτήματος, που κόβει την ανάσα.

12. Hat Maya, Ταϊλάνδη (Η Παραλία)

Ο γαλάζιος παράδεισος που ανακαλύπτει ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο στην «Παραλία» του Ντάνι Μπόιλ, βρίσκεται στην Ταϊλάνδη και μάλιστα, έφερε εκατομμύρια ταξιδιώτες στην χώρα, που ήθελαν να κολυμπήσουν στα ονειρικά νερά της. Οι παραγωγοί της ταινίες προκάλεσαν αντιδράσεις για την κίνησή τους να μεταποιήσουν την φυσική ομορφιά της τοποθεσίας, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του γυρίσματος.

13. Σβακοπμούντ, Ναμίμπια, Νότια Αφρική (Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής)

Η δυστοπική ταινία δράσης του Τζορτζ Μίλερ με τον Τομ Χάρντι και την Σαρλίζ Θερόν γυρίστηκε στη Νότια Αφρική και όχι στην Αυστραλία, όπως φαίνεται στη ταινία. Η εξαιρετική δουλειά έφερε στη ταινία Όσκαρ Καλύτερης παραγωγής για την επιλογή των τοποθεσιών στην εκθαμβωτική έρημο.

14. Μόαμπ, Γιούτα (Θέλμα & Λουίζ)

Στη τελευταία σκηνή της αξέχαστης ταινίας του Ρίντλεϊ Σκοτ, η Σούζαν Σάραντον και η Τζίνα Ντέιβις καταλήγουν σε αδιέξοδο, προσπαθώντας να ξεφύγουν από την αστυνομία. Η σκηνή δεν γυρίστηκε πράγματι στο Γκραν Κάνιον, αλλά στους κόκκινους βράχους Μόαμπ της Γιούτα. Εκεί γυρίστηκε και μέρος της σειράς του HBΟ, «Westworld».

15. Φοντάνα ντι Τρέβι, Ρώμη, Ιταλία (Γλυκιά ζωή, Πιστεύουμε στον έρωτα, Κάποτε στη Ρώμη)

Η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι το μεγαλύτερο μπαρόκ σιντριβάνι σε όλη τη Ρώμη και ένα από τα πιο διάσημα στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο που το διάλεξε ο Φεντερίκο Φελίνι για την τοποθεσία μιας αξέχαστης σκηνής στην «Γλυκιά Ζωή», όπου η Ανίτα Έκμπεργκ λούζει συμβολικά τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.

16. Καουάι, Χαβάη (Τζουράσικ Παρκ, Οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού, Άβαταρ)

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Τζέιμς Κάμερον έχουν επιλέξει πολλές φορές το χαβανέζικο νησί για γυρίσματα ταινιών, καθώς είναι – εκτός από πανέμορφος χώρος – και φορολογικός παράδεισος για χολιγουντιανές παραγωγές. Η πρόσβαση εκεί γίνεται μόνο με ελικόπτερο, κάτι που δεν επιτρέπει εύκολα αύξηση τουρισμού και ξενάγηση στα πανέμορφα τοπία του.

17. Σιδηροδρομικός σταθμός Κινγκς Κρος, Λονδίνο, Αγγλία (Wonder Woman, Χάρι Πότερ, 39 Σκαλοπάτια, Επικίνδυνη Αποστολή)

Ο σταθμός King’s Cross στο Λονδίνο είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους σιδηροδρομικούς σταθμούς σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, που φιλοξενεί κατά μέσο όρο πάνω από 150.000 επιβάτες καθημερινά. Ωστόσο, ο σταθμός κατάφερε να χρησιμεύσει ως σετ για μια σειρά από αξιοσημείωτες παραγωγές ταινιών, ενώ παραμένει πλήρως λειτουργικός. Τον είδαμε στα κλασικά «39 Σκαλοπάτια» του Χίτσκοκ, τις «Επικίνδυνες αποστολές» του Τομ Κρουζ, καθώς και στο franchise ταινιών του «Χάρι Πότερ» (ως πύλη της Πλατφόρμας 9 ¾).

18. Γέφυρα Glenfinnan Viaduct, Χάιλαντ, Σκωτία (Ταινίες Χάρι Πότερ)

Οι εντυπωσιακές πανοραμικές λήψεις του Hogwarts Express, που μεταφέρει τους νεαρούς μάγους στην περίφημη σχολή μαγείας του «Χάρι Πότερ», πραγματοποιούνται στην πανέμορφη ύπαιθρο της Σκωτίας. 

19. Κόλπος Halona, Οάχου, Χαβάη (Όσο υπάρχουν άνθρωποι)

Η απομονωμένη παραλία όπου γυρίστηκε ένα από τα πιο θρυλικά φιλιά στην ιστορία του κινηματογράφου, αυτό των Μπαρτ Λάνκαστερ και της Ντέμπορα Κερ το 1953, τοποθετείται στη νοτιοανατολική ακτή του Οάχου.

20. Μουσείο Τέχνης, Φιλαδέλφεια, Πενσιλβανία (Ρόκυ: Τα χρυσά γάντια)

Τα 72 σκαλοπάτια που οδηγούν στο Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας έχουν περισσότερη κίνηση από το ίδιο το μουσείο, χάρη στον Σιλβέστερ Σταλόνε που τα ανέβαινε θριαμβευτικά στο «Ρόκυ» του 1976. Ένα χάλκινο άγαλμα του Ρόκυ Μπαλμπόα τοποθετήθηκε για λίγο στην κορυφή των σκαλοπατιών στο «Ρόκυ 3», αν και από τότε έχει μετακινηθεί προς τα κάτω- επιτρέποντας στους τουρίστες να τραβήξουν μια φωτογραφία μαζί του, χωρίς να ανέβουν τα σκαλιά.

Περισσότερα από Cine News